Met de auto naar
Frankrijk…

Frankrijk is een populair vakantieland. Jaarlijks rijden er vele Nederlanders met de auto naar Frankrijk. De dekking van de autoverzekering is hetzelfde als in Nederland. Het is wel verstandig om een aantal documenten mee te nemen.

In Frankrijk gelden een aantal andere regels dan in Nederland. Je moet bijvoorbeeld verplichte veiligingsheidsaccessoires meenemen en in sommige steden een milieusticker hebben. Daarnaast is een navigatiesysteem met flitspaaldetectie streng verboden!

Je kunt verkeersdrukte voorkomen door niet op zwarte zaterdagen te rijden. Veel snelwegen zijn tolwegen. Je moet betalen voor deze wegen, maar dit wordt iets gecompenseerd door de lagere brandstofprijzen.

Lees nu alles over het autorijden in Frankrijk…

Belangrijke verkeersregels

De maximale snelheid op tolwegen is 130 km/u. Bij slechte weersomstandigheden is het 110 km/u. Op tweebaans autowegen met een middenberm is de toegestane snelheid 110 km/u. Op alle overige wegen buiten de bebouwde kom is de maximale snelheid 90 km/u. Binnen de bebouwde kom is de toegestane snelheid, net als in Nederland, 50 km/u.

In de bergen heeft het verkeer dat naar boven rijdt voorrang op verkeer dat naar beneden rijdt.

Het is in Frankrijk verboden om ”onveilig rijgedrag” te vertonen. Je mag hiervoor bijvoorbeeld niet eten en drinken, roken of make-up aanbrengen als bestuurder van de auto. Het is daarnaast verboden om met slippers te rijden.

Het maximale toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille en voor beginnende bestuurders (met een rijbewijs korter dan 3 jaar) is het 0,2 promille.  Je mag overigens niet meer roken in het bijzijn van iemand onder de 18 jaar.

Het is streng verboden om een navigatie te gebruiken met flitspaalsignalering. Je moet de software écht verwijderen, uitzetten is niet voldoende. Je kunt anders een boete krijgen van 1.500 euro! Het is verboden om te rijden met gebruik van een koptelefoon of oordopjes.

Verplichte veiligheidsaccessoires

Je moet gedurende de autovakantie in Frankrijk een aantal verplichte veiligingsaccessoires in de auto hebben. Neem deze accessoires mee om een boete te voorkomen:

  • Reflecterend veiligheidsvest
  • Gevarendriehoek
  • Twee alcoholtesters
  • Reservebril voor bril- of lensdragers

Bekijk een overzicht met verplichte veiligheidsaccessoires per land

Documenten om mee te nemen

Je rijbewijs en kentekencard zit waarschijnlijk in de portemonnee. Neem daarnaast een schadeformulier mee. Je kunt het schadeformulier direct invullen bij schade in Frankrijk.

In alle landen van de Europese Unie is het niet verplicht om een groene kaart bij te hebben. In Frankrijk kan de politie eenvoudig controleren of auto’s een geldige autoverzekering hebben.

Het is toch aan te raden om de groene kaart mee te nemen. Hier staan alle belangrijke gegevens én contactgegevens van hulpdiensten op. Je hebt deze contactgegevens nodig bij een schade.

Milieusticker

Sinds 2016 is het in bepaalde Franse steden verplicht om te rijden met een milieusticker. Deze sticker noemen we ook wel ”ecovignet” en is aan te vragen via certificat-air.gouv.fr.

Met deze maatregel wil het land vervuilende auto’s weren en de luchtkwaliteit in steden verbeteren. In Frankrijk zijn permanente mileauzones (ZCR) én tijdelijke milieuzones (ZPA) voor dagen die extra vervuilend zijn.

Deze zones bevinden zich vaak in het centrum van grote steden als Grenoble, Lille, Lyon, Parijs, Straatsburg en Toulouse. Er zijn zes verschillende stickers. Deze stickers zijn overal in Frankrijk geldig. Bij iedere milieuzone is aangegeven welke stickers de zone mogen inrijden.

Auto’s van vóór 1 januari 1997 krijgen géén milieusticker omdat deze te vervuilend zijn.

Franse milieusticker aanvragen

Brandstof

Je betaalt in Frankrijk over het algemeen minder voor benzine en diesel dan in Nederland. De prijs van LPG is ongeveer hetzelfde. De brandstofprijzen zijn wel een stuk hoger bij tankstations langs  snelwegen en tolwegen.

Euro 95 is een veelgebruikte brandstof. In Frankrijk is deze moeilijker verkrijgbaar. Je kunt mogelijk SP95-E10 tanken of Super Plus 98 als alternatief gebruiken. LPG is goed verkrijgbaar. Je hebt alleen wel een opzetstuk (Italië-nippel) nodig om dit te kunnen tanken.

Verkeersboetes

In Frankrijk zijn de meeste boetes iets lager dan de boetes in Nederland.

De boetes zijn ingedeeld in 5 categorieën. De lichtste overtredingen vallen binnen categorie 1 en de zwaarste binnen categorie 5. De boetes binnen de eerste 4 categorieën  zijn vaste bedragen met een eventuele aanvullende straf, zoals en rijontzegging. De overtredingen binnen categorie 5 zijn zó zwaar dat de rechtbank besluit welke straf hiervoor wordt opgelegd.

Betaal de boete binnen 15 dagen om te voorkomen dat de boete wordt verhoogd. De Franse politie mag boetes tot 750 euro direct innen. Hieronder staan veelvoorkomende overtredingen met daarbij en indicatie van het boetebedrag in Frankrijk:

Overtreding Boete in euro
Inhaalverbod overtreden 135
Door rood rijden 135
Geen autogordel dragen 135
Auto besturen met een telefoon in zijn hand 135
Geen voorrang verlenen aan een bestuurder van rechts 135
Parkeerovertreding 35+
Gebruik van flitspaalsignalering en radardetectie 1.500 + max. 3 jaar rijontzegging
Rijden in een milieuzone zonder geldige sticker 68+
Doorgetrokken streep overschrijden 135

De verkeersdrukte

Frankrijk is een populaire bestemming door Disneyland, het romantische Parijs, de campings in de prachtige natuur van de Ardeche en de skigebieden in Les Trois Vallées of Paradiski.

Deze populariteit zorgt voor enorme verkeersdrukte, zeker in juli en augustus. Op sommige zaterdagen is het zó druk dat deze dagen ”zwarte zaterdagen” worden genoemd. Op deze dagen is het overal in Frankrijk druk op de weg.

In 2017 waren 29 juli, 5 augustus, 12 augustus en 19 augustus ”zwarte zaterdagen”. Deze drukte bevond zich vooral op de routes Auverge-Rhône-Alpes en Arc méditerranéen.

Het is uiteraard aan te raden om deze ”zwarte zaterdagen” te vermijden. Je kunt vertrekken op een rustigere dag óf alternatieve routes zoeken.

De tolwegen

Veel snelwegen in Frankrijk zijn tolwegen. Je moet betalen om op deze wegen te kunnen rijden. Je kunt sneller door de tolpoorten rijden door een ”tolbadge” aan te schaffen. Met deze badge kun je de tol elektronisch betalen. Daarnaast kun je betalen in meer dan 250 parkeerplaatsen en parkeergarages.

Het is ook mogelijk om contact óf met een creditcard te betalen. Meestal is het sneller om met een creditcard te betalen.

Franse taal in het verkeer

Frankrijk is een prachtig land, maar de taal is vrij moeilijk. Hieronder staat een overzicht met handige vertalingen voor in het verkeer:

 

Frans Nederlands
Accident Ongeluk
Attention Let op
Danger Gevaar
Risque de… Kans op gevaar voor…
Halte Stop
Prudence Voorzichtig
Bouchon File
Chantier Wegwerkzaamheden
Chantier Mobile Rijdende afzetting
Ralentit, ralentissez Langzaam rijden
Roulez au pas Stapvoets rijden
Route Barée Afgesloten weg
Passage interdit Doorgang verboden
Autre directions Overige richtingen
Passage protégé Vorrangskruising
Priorité à droite Verkeer van rechts heeft voorrang
Priorité aux piètons Voetgangers hebben voorrang
Sens unique Eenrichtingsverkeer
Sens Oblgatoire Verplichte rijrichting
Péage Tolweg
Serrez à droite Rechts aanhouden
Serrez à gauche Links aanhouden
Tenez vos distances Afstand houden
Vitesse Snelheid
Zòne rouge Verboden te stoppen

Omliggende landen

Lees nu alles over het rijden door de omliggende landen:

  • België
  • Duitsland
  • Denemarken
  • Oostenrijk
  • Polen
  • Zwitserland

Vergelijk autoverzekeringen

Veel autoverzekeringen zijn dagelijks opzegbaar. Controleer even de actuele prijzen en kijk of er een goedkopere autoverzekering is…

<div id="kz" class="hwidget"><script src="https://code.komparu.com/w/RYDog/cZ49Q"></script></div>