De Friesland Zorgverzekeraar heeft de vergoeding voor beugels verwijderd uit de aanvulling AV-Extra. Dit is de populairste aanvullende zorgverzekering  van deze zorgverzekeraar uit Friesland.

Dit was te zien in de uitzending van Eenvandaag van 5 december 2016. Het zorgde voor ophef onder verzekerden en orthodontisten, maar volgens de Bestuursvoorzitter van de verzekeraar moest deze maatregel wel worden genomen.

De verwachting is dat meer zorgverzekeraars deze stap gaan zetten.

Lees nu meer over de verwijdering van deze vergoeding en lees waarom De Friesland Zorgverzekeraar deze beslissing heeft genomen.

Ga naar onze zorgvergelijker om alle zorgverzekeringen én aanvullende pakketten van 2017 met elkaar te vergelijken:

De kosten rijzen de pan uit

In 1995 is de vergoeding voor een beugel uit het basispakket gehaald. Sindsdien nemen veel ouders, met kinderen die een beugel nodig hebben, een aanvullende zorgverzekering. Daarmee hebben ze toch recht op een vergoeding voor een beugel, waarvan de gemiddeld prijs €2.000 is.

Deze vergoeding is dus per 1 december 2016 verwijderd uit het aanvullende pakket AV-Extra van De Friesland Zorgverzekeraar. Omdat de helft van alle Nederlandse kinderen tegenwoordig een beugel nodig hebben, rijzen de kosten de pan uit.

Volgens Bert van der Hoek, bestuursvoorzitter van De Friesland, lijdt de verzekeraar zwaar verlies op de aanvullende zorgverzekeringen. Het verliest van zo’n 9 miljoen euro komt mede doordat de kosten voor orthodontie met 40% gestegen zijn.

Volgens van der Hoek heeft het minimaliseren van de dekking en het verhogen van de premies beperkingen. Daarom moesten ze deze maatregel wel nemen.

Mensen gaan zorg incalculeren

Uit analyses van De Friesland Zorgverzekeraar blijkt dat nieuwe klanten 3 keer zoveel zorg gebruiken als bestaande klanten. Dit komt omdat mensen doorgaans pas een aanvullende zorgverzekering afsluiten als ze er gebruik van gaan maken. Doordat mensen de zorg incalculeren, worden de kosten voor verzekeraars steeds hoger.

Daarnaast zijn er allerlei partijen die mensen oproepen gebruik te maken van allerlei vergoedingen. In allerlei reclames van bijvoorbeeld Specsavers en Hans Anders is dit te zien.

Volgens Bert van der Hoek ”is dit te gek voor woorden”. Het roept volgens hem op tot onnodige zorgconsumptie, die we uiteindelijk met zen alle moeten betalen. Hij vindt dat zorg zinnig en zuinig moet zijn.

”Zorg moet zinnig en zuinig zijn”’- Bert van der Hoek, bestuurdersvoorzitter De Friesland Zorgverzekeraar

Verdwijning van de vergoeding treft veel mensen

Volgens een orthodontist treft de verdwijning van de vergoeding veel mensen. Het is wel een optie om over te stappen naar een andere aanvullende zorgverzekering van De Friesland Zorgverzekeraar.

De aanvulling AV-Optimaal biedt wel een vergoeding voor orthodontie. Deze polis is wel €10,75 per maand duurder.

Daarnaast zijn er genoeg andere zorgverzekeraars die een vergoeding voor orthodontie bieden. Ga naar onze zorgvergelijker om de basis- en aanvullende zorgverzekeringen van 2017 te vergelijken.

Steeds meer mensen kiezen alleen een basisverzekering

In de uitzending was ook te zien dat steeds meer mensen alleen kiezen voor een basisverzekering. Het aantal mensen met dé goedkoopste zorgverzekering is enorm toegenomen.