Je hebt geld over en wilt dit investeren in zilver, maar is het verstandig om zilver te kopen?
Om te bepalen of het winstgevend is om in zilver te investeren, moeten we voorspellen of de waarde van zilver zal stijgen. Niemand kan met zekerheid zeggen of de zilverprijs zal stijgen, maar het is wel interessant om te kijken wat de redenen zijn om zilver te kopen.
Er zijn namelijk meer redenen waarom het slim is om zilver te kopen dan de potentiële waardestijging. Zilver kan namelijk bescherming bieden tegen inflatie, zorgen voor behoud van privacy en misschien zelfs bescherming bieden tegen het verlies van bepaalde vrijheden.
Hieronder staan goede redenen om zilver te kopen.
1. Industriële toepassingen van zilver
Een goede reden om te investeren in zilver, is dat het veel gebruikt wordt in allerlei industriële toepassingen. Wanneer de vraag naar zilver toeneemt, zal de prijs van zilver stijgen.
Het edelmetaal is daarom onmisbaar bij de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Zilver is namelijk de beste geleider ter wereld en helpt bij het opslaan van energie.
Zilver wordt veel gebruikt bij de productie van hernieuwbare energietechnologie, zoals zonnepanelen en batterijen. In zonnepanelen wordt zilver gebruikt als geleider die helpt om zonlicht om te zetten in elektriciteit. In de elektroden van batterijen helpt zilver met het opslaan en vrijgeven van elektrische energie.
Door de ‘’groene transitie’’ zal de vraag naar hernieuwbare energie – en dus naar zilver – waarschijnlijk toenemen. Omdat fossiele brandstoffen steeds duurder worden, zijn steeds meer mensen op zoek naar alternatieve energiebronnen.
Zilver wordt gebruikt in medische apparatuur, zoals röntgenapparaten, en elektrische apparatuur, zoals smartphones, smartwatches en laptops. Zilver is ook ‘’onmisbaar’’ voor het maken van (micro)chips. Chips zijn bijvoorbeeld terug te vinden in consumentenelektronica, elektrische auto’s, de gezondheidszorg in ook in hernieuwbare energie.
Het is moeilijk te voorspellen, maar de verwachting is dat de vraag naar chips – en dus naar zilver – zal toenemen door de technologisering van de wereld.
2. Veilige haven tegen inflatie – zilver is niet bij te printen
Zilver is speculatiever dan goud – en kan dus sneller in waarde stijgen en dalen – maar wordt nog steeds gezien als veilige haven tegen inflatie. Vooral in onzekere tijden neemt de vraag naar edelmetalen als goud en zilver toe – en we leven in hele onzekere tijden.
De waarde van onze euro is bijvoorbeeld afhankelijk van het gedrag van de Europese Centrale Bank (ECB) en de gezondheid van de economie.
Inflatie – ook wel ‘’geldontwaarding’’ genoemd – zorgt ervoor dat ons geld minder waard wordt. Inflatie kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer centrale banken doen aan ‘’quantitative easing’’ – dus het bijdrukken van geld.
Wanneer er meer geld wordt bijgedrukt, komt er meer geld in de economie. Hierdoor kunnen mensen meer kopen. Dit kan zorgen voor een toenemende vraag naar producten en diensten en een toenemende vraag kan zorgen voor stijgende prijzen. Hierdoor neemt de waarde van het geld dus af.
In tegenstelling tot valuta’s – zoals euro’s en dollars – is zilver namelijk niet bij te drukken en is de voorraad slechts beperkt. Je hebt als belegger in zilver dus iets in handen wat een centrale bank niet kan printen.
Zilver kan natuurlijk ook in waarde dalen, maar wordt al duizenden jaren als iets waardevols gezien! Het wordt daarmee gezien als een goede bescherming tegen inflatie en september 2022 bereikte het inflatiecijfer een record.
3. Zilver is ideaal voor beginnende investeerder
Zilver wordt ook wel gezien als ‘’het geld van het volk’’. Het wordt gezien als een goede investering voor beginnende investeerders, die nog niet zoveel vermogen hebben om te investeren.
Zilver heeft namelijk een relatief lage prijs en is daarom makkelijk te kopen.
Je hebt in december 2022 al een zilveren munt van ca. 32 gram (Troy ounce) voor zo’n 30 euro. Een gouden Troy ounce munt kost in 2022 zo’n 1.800 euro, veel duurder dus.
4. Zilvervoorraad is beperkt
Zilver komt uit de Aarde en wordt gewonnen uit zilvermijnen. Zilvermijnen bevinden zich in de hele wereld, maar de belangrijkste mijnen bevinden zich in Australië, China, Peru en Mexico.
De hoeveelheid die onze Aarde te bieden heeft is beperkt en neemt dus langzaam af. Het is onbekend hoeveel zilver er nog op Aarde aanwezig is, maar de hoeveelheid zilver neemt langzaam af. Als de hoeveelheid zilver in een mijn afneemt, wordt het ook steeds moeilijker – en daarom ook duurder – om zilver op te graven. Dit zou ook weer kunnen zorgen voor hogere prijzen.
Omdat de hoeveel zilver afneemt, kan het een hele interessante investering zijn. Vaak leidt een afnemende voorraad tot een toename van de waarde.
Wanneer hier dan ook nog eens een hogere vraag tegenover staat – die wordt veroorzaakt door de vraag naar hernieuwbare energie en de technologisering van de wereld – dan zou er dus een twee kanten een opwaartse beweging kunnen ontstaan.
De afnemende voorraad in combinatie met een hogere vraag (en een afnemend vertrouwen in papieren valuta) zou voor een enorme stijging van de zilverprijs kunnen zorgen.
5. Zilver is een harde asset
Zilver is een harde asset. Veel beleggingen zijn niet tastbaar, maar zilver is dat wel. Aandelen, ETF’s en cryptocurrencies zijn niet vast te houden.
Je kunt een zilveren munt wel vasthouden en dat is veel waard. Want daarmee is zilver een vertrouwelijk bezit, waarvan ‘’’niemand’’ weet dat jij het bezit. Je kunt zilveren munten relatief eenvoudig omruilen in geld – ook in andere landen.
Omdat jij het fysiek in jouw bezit hebt, ben jij ook beschermd tegen alle vormen van hacking, cybercriminaliteit, stroomuitval en omvallende banken.
Uiteraard biedt fysiek zilver ook een nadeel, zeker wanneer je veel in bezit hebt. Je moet het namelijk veilig opslaan. Gelukkig zijn hier voldoende mogelijkheden voor.
6. Zilver als betaalmiddel
Door de geschiedenis heen is zilver altijd een betaalmiddel geweest. Vandaag de dag is het op sommige plaatsen nog steeds mogelijk om met zilveren munten te betalen.
In Canada wordt de populaire Maple Leaf gezien als wettig betaalmiddel. One Troy Ounce van de Maple Leaf vertegenwoordigt een normale waarde van $5. De nominale waarde is de waarde die op de munt staat en zegt niets over de daadwerkelijke waarde van de munt.
Het is ook makkelijk om populaire zilveren munten als de Maple Leaf, de Britannia of de Philharmoniker zijn eenvoudig om te ruilen in valuta, zoals euro’s. Wanneer je wat geld nodig hebt, kun je eenvoudig een paar munten omruilen.
7. Bescherming tegen verdwijnen van cashgeld en komst van de CBDC
Wereldwijd zijn overheden bezig met de implementatie van de Central Bank Digital Currency (CBDC). De CBDC is digitaal ‘’geld’’ dat wordt uitgegeven door Centrale banken. Het ‘’geld’’ is programmeerbaar, waardoor de Centrale bank beperkingen kan opleggen voor het gebruik ervan.
In het ergste geval kan de Central Bank Digital Currency – na verschillende ”crisis” – veranderen in een dystopisch controle systeem. De mogelijkheden om het geld te programmeren zijn namelijk eindeloos. De Centrale bank kan bijvoorbeeld bepalen waar jij jouw geld aan kunt uitgeven (bijvoorbeeld zorgtoeslag alleen aan de zorgverzekering), hoeveel jij kunt uitgeven, aan wie jij mag betalen (en aan wie niet) en binnen welke termijn jij jouw geld kunt uitgeven.
Het verdwijnen van cashgeld en de komst van de CBDC kunnen ook een bedreiging vormen voor onze privacy. Je kunt geen anonieme betalen meer doen. Wanneer de CBDC bijvoorbeeld wordt gekoppeld aan het persoonlijk CO²-budget, wordt het pas echt extreem. Dan kan iemand die te veel vlees koopt bijvoorbeeld niet meer vliegen of autorijden.
Om de economie te stimuleren kunnen centrale banken de rente verlagen. Banken kunnen echter maar een beperkte negatieve rente opleggen. Wanneer de negatieve rente te hoog wordt, dan halen mensen namelijk hun geld van de bank. Bij een CBDC is het wél mogelijk om in een crisis een negatieve rente op te leggen. Je kunt het geld namelijk niet van de bank halen. Je vermogen neemt daarom af door de negatieve rente. Je wordt daarmee gedwongen om het geld uit te geven.
In 2021 hebben veel mensen voor het eerst gevoeld hoe het is om te worden beperkt en uitgesloten. Veel mensen die niet welkom waren in een restaurant konden vaak alsnog uiteten, omdat veel restauranteigenaren niet wilde meewerken aan uitsluiting.
Wat als er geen discussie mogelijk is en de Centrale bank bepaalt waar én wanneer jij jouw geld kunt uitgeven? Wat als zij beperkingen kunnen opleggen als zij vinden dat er een crisis is? Wat als jij geen geld mag uitgeven na een bepaalde tijd, omdat er bijvoorbeeld een avondklok geldt?
Het zijn denk ik goede redenen om zilveren munten achter de hand te houden. Wanneer cashgeld niet meer bestaat en de CBDC actief is, is het denk ik prettig om zilveren munten achter de hand te hebben. Wanneer er beperkingen worden opgelegd, heb je tenminste nog iets en kun je misschien betalen met zilveren munten.
In tegenstelling tot de CBDC zijn zilveren munten ook niet gevoelig voor stroomuitval en cybercriminaliteit (wel voor diefstal).