Korting op een zorgverzekering bij jaarbetaling

In 2017 zijn vrijwel alle zorgpremies gestegen. Daarom zoeken veel mensen naar de goedkoopste zorgverzekeringen en andere bespaartips voor een lagere zorgpremie in 2017.

Er is een eenvoudige manier om te besparen op een zorgverzekering. Je kunt de jaarpremie van 2017 in 1 keer betalen. De meeste zorgverzekeraars geven namelijk korting bij een jaarbetaling. De korting kan oplopen tot 3% van de totale premie. Sommige zorgverzekeraars geven géén korting bij een jaarbetaling.

Wij hebben onderzocht welke zorgverzekeraars in 2017 korting geven op een zorgverzekering bij een jaarbetaling. Sommige zorgverzekeraars geven in 2017 een lagere korting, omdat de rente is gedaald.

In ons overzicht staan alle zorgverzekering die korting geven met daarbij de hoogte van de korting. Met een rekenvoorbeeld geven we aan hoeveel er te besparen is door de premie ineens te betalen.

Lees nu alles over het ontvangen van korting op een zorgverzekering of ga naar onze zorgvergelijker om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken:

Alle informatie…

Onderzoek: Welke zorgverzekeraars geven korting bij een jaarbetaling?

De meeste Nederlanders betalen de premie per maand. Dit komt deels omdat sommige zorgverzekeraars standaard (of alleen) de mogelijkheid bieden om per maand te betalen. Bijvoorbeeld Salland, Ditzo en Zekur. Daarbij is het maandbedrag voor veel mensen al hoog genoeg. De premie van 12 maanden kan snel oplopen tot boven de €1.000.

Ondanks dit enorme bedrag kan het slim zijn om de premie ineens te betalen. Zeker wanneer de mogelijkheid er financieel gezien is. Sommige verzekeraars geven namelijk een korting van 3% op de premie.

Hieronder is te zien welke zorgverzekeraars korting geven voor het betalen per kwartaal, halfjaar of jaar:

Zorgverzekeraar Korting 2016 Korting 2017
Anderzorg 2% 2%
Avéro Achmea 3% 3%
Azivo 2% 2%
Besured Geen Geen
Bewuzt Geen Geen
CZ 3% 2%
CZ Direct 3% 2%
Amersfoortse 2% 2%
De Goudse 1% 1%
Delta Lloyd  1% 1%
De Friesland 2% 2%
Ditzo Geen 1%
DSW 2% 1%
FBTO 3% 3%
Hema Geen Geen
Ik! 3% 3%
Interpolis 3% 3%
Kiemer 2% 2%
Menzis 2% 2%
OHRA Geen Geen
ONVZ 3% 2%
OZF 3% 3%
Promovendum Geen Geen
Salland Geen Geen
Stad Holland 2% 1%
UMC 1,5% 1,5%
Univé 1% 1%
VGZ 1% 1%
Zekur Geen Geen
Zilveren Kruis 3% 3%

Welke zorgverzekeraars geven korting?

Zorgverzekeraars geven meestal geen korting bij een kwartaalbetaling. Mochten ze hier korting voor geven is het maximaal 1,25% (Zilveren Kruis).

Bij een halfjaarbetaling wordt de korting al hoger. ONVZ geeft de hoogste korting, namelijk 2%. De meeste verzekeraars geven korting voor het ineens betalen van de premie. Deze korting is tussen de 1% en 3%. De zorgverzekeraars die 3% korting geven zijn: Avéro Achmea, CZ, CZ Direct, FBTO, Interpolis, Ohra, ONVZ, OZF, Youcare en Zilveren Kruis.

Sommige zorgverzekeraars bieden standaard (of alleen) de mogelijkheid om de premie per maand te betalen. Dit zijn bijvoorbeeld Salland, Ditzo, Bewuzt en Zekur. Je kunt bij Zekur op speciale aanvraag de premie per jaar betalen. Je krijgt dan 1% extra korting.

Betalen per maand of per jaar?

De vraag is natuurlijk: is het slim om de premie ineens voor 12 maanden te betalen. Daar geven we graag antwoord op:

De premie voor 12 maanden bij elkaar is een serieus bedrag. Maar als de mogelijkheid er is, is dit interessant. Op dit moment is de spaarrente historisch laag. Dit zal in 2017 niet zomaar veranderen. De 5 goedkoopste aanbieders van dit moment (4-12-2015) bieden op een spaardeposito met 1 jaar vast niet meer dan 1,4% rente.

Dit is een verschil van 1,6% met de korting die wordt gegeven door bijvoorbeeld CZ, FBTO of ONVZ. Graag laten we zien welk voordeel het ineens betalen van de premie heeft. We nemen als voorbeeld de basisverzekering van FBTO:

De basisverzekering van FBTO heeft een maandpremie van €94,25. Als we deze premie x 12 vermenigvuldigen is de jaarpremie €1131. 3% van hiervan is €33,93. Omdat er ook 1,4% rente op een spaardeposito wordt gegeven is het voordeel 1,6%. 1,6% van €1131 is een voordeel van €18,09.

Bespaartip

Korting is mooi, maar het gaat om de uiteindelijke premie. Het slimste is om alle premies op een rij te zetten en de meest voordelige zorgverzekering te kiezen.

Bekijk daarna of deze zorgverzekeraar korting geeft bij het ineens betalen van de premie. Als dit bijvoorbeeld 3% is, is het mogelijk om extra te besparen. Bekijk daarna of het financieel haalbaar is om de premie ineens te betalen. Je hebt op deze manier een kleine extra besparing.