Bespaartips: een lagere zorgpremie in 2017

De zorgpremies worden in 2017 weer hoger. Je gaat in 2017 hoogstwaarschijnlijk meer betalen voor dezelfde zorgverzekering.

Door de premiestijging zijn veel mensen ontevreden. Meestal kunnen dezelfde mensen die ontevreden zijn veel besparen op hun zorgverzekering. Ze weten alleen niet hoe ze kunnen besparen.

Daarom geven we graag bespaartips voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Je betaalt daardoor in 2017 zeker niet teveel.

Je kunt met deze tips misschien wel minder gaan betalen dan in 2016. Het moet deze tips al snel mogelijk zijn om €406,62 te besparen.

Ontdek nu hoe het mogelijk is om maximaal te besparen op een zorgverzekering:

Nu Vergelijken

Bespaartip 1: Kies voor dé goedkoopste basisverzekering

Je kunt in eigenlijk kiezen tussen 2 soorten basisverzekeringen. Dit is een restitutieverzekering en een naturaverzekering. De voordeligste basiszorgverzekering is een naturaverzekering.

Je hebt met beide zorgverzekeringen recht op alle inhoud uit het basispakket. De inhoud van het basispakket is namelijk door de overheid bepaald en overal hetzelfde.

Het verschil zit hem in de keuzevrijheid. Je hebt met een restitutiepolis volledige vrijheid voor het kiezen van een zorgverlener, maar moet soms zelf een rekening voorschieten. De keuzevrijheid met een naturapolis is iets beperkter. In onze zorgvergelijker is te zien hoeveel procent van de zorgverleners zijn aangesloten bij een zorgverzekeraar.

Je kunt maximaal besparen door te kiezen voor de goedkope natura basisverzekering. In 2017 is de goedkoopste basisverzekering uit onze zorgvergelijker €78 per maand. Dit is een naturaverzekering met een verhoogd eigen risico. De voordeligste basisverzekering met een standaard eigen risico is €96,60 per maand.

Het is mogelijk om een goedkope restitutiepolis af te sluiten, maar een naturapolis is goedkoper. De voordeligste restitutiepolis is in 2017 €84,94 per maand met een hoog eigen risico. Met een standaard eigen risico is de goedkoopste zorgverzekering met keuzevrijheid €104,55 per maand.

Kies voor een naturaverzekering in plaats van een restitutieverzekering om extra te besparen. Je kunt met een naturapolis gemakkelijk €7 per maand besparen. Dit is toch weer €84 per jaar.

Nu Vergelijken

Bespaartip 2: Verhoog het eigen risico naar €885

In 2017 is het standaard eigen risico €385. Je betaalt daardoor dus de eerste €385 aan verzekerde zorg binnen het basispakket zelf.

Je kunt ervoor kiezen om het standaard eigen risico van €385 vrijwillig te verhogen met maximaal €500. Het verhogen van het eigen risico kan voordelig of nadelig uitpakken.

In onze zorgvergelijker is te zien dat een zorgverzekering met een verhoogd eigen risico €18,90 per maand goedkoper is dan een zorgverzekering met een standaard eigen risico. Je bespaart dus met het verhogen van het eigen risico eenvoudig €207,90 in 2017. Het eigen risico is daarmee wel €500 hoger.

In het slechtste geval verbruik jij het complete eigen risico van €885. Je moet met een standaard eigen risico al €385 betalen. Je betaalt dus €500 meer dan normaal, maar krijgt ook €207,90 korting op de premie. Je verliest dus in het slechtste geval €292,10.

Als jij geen zorg uit het basispakket gaat verbruiken is het voordeel €207,90. Je verhoogt het eigen risico dus eigenlijk alleen als jij verwacht géén gebruik te gaan maken van de zorg. Dit is natuurlijk nooit met 100% zekerheid te voorspellen. Het blijft dus een persoonlijke afweging. Als het voordelig uitpakt is het zeker een mooie besparing.

Samen met de besparing op de basisverzekering is dit al een besparing van €291,90

Nu Vergelijken

Bespaartip 3: Sluit géén aanvullende zorgverzekeringen af

Je kunt een basisverzekering uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering en aanvullende tandartsverzekering. In Nederland kunnen veel mensen besparen op hun aanvullende zorgverzekering.

Dit werd bijvoorbeeld zichtbaar in de uitzending van Radar van 28 november 2016. In deze uitzending was te zien dat veel mensen onnodige extra’s verzekeren. Sommige ouderen willen graag een goede zorgverzekering. Ze denken dat ze recht hebben op betere zorg met een aanvullende zorgverzekering. Ondertussen verspilde ze honderden euro’s aan extra’s die ze nooit gaan gebruiken. Zo heeft een vrouw van 50+ bijvoorbeeld niks aan een vergoeding van anticonceptie.

Een ander stel uit het programma keek hoeveel zorgkosten uit 2016 gedeclareerd werden op de aanvullende zorgverzekering. Het bleek dat bijna al zijn gedeclareerde zorg binnen het basispakket viel. Door zijn onnodige aanvullingen op te zeggen bespaarde hij eenvoudig €300.

Het kritisch kijken naar aanvullende zorgverzekering kan een enorme besparing opleveren. Kijk ook even welke zorg binnen het basispakket valt.

Het opzeggen van een aanvullende zorgverzekering kan een besparing opleveren tussen de €8 en €60 per maand. Dit is op jaarbasis zo’n €96 tot €720.

Je kunt met het opzeggen van de aanvullende zorgverzekering dus makkelijk €96 besparen. Als we de besparing van €291,90 optellen zitten we al op een besparing van €387,90.

Nu Vergelijken

Bespaartip 4: Betaal de jaarpremie in 1 keer

De meeste zorgverzekeraars geven een korting bij een jaarbetaling. Deze korting is wel lager geworden in 2017, maar is nog steeds tussen de 1% en 3%. Sommige zorgverzekeraars geven geen korting.

De goedkope zorgverzekeraar met een basisverzekering v.a. €78 geeft een hoge korting van 2% bij een jaarbetaling. Je bespaart hiermee weer €18,72 per jaar.

Je hebt dus al snel een extra besparing van weer €18,72. Samen met de andere besparingen komen we al uit op een besparing van €406,62.

Nu Vergelijken

Bespaartip 5: Staar niet blind op collectiviteitskorting

Je denkt misschien ”ik heb geluk, ik kan via mijn werk gebruik maken van een collectiviteit”. Wij zien collectiviteitskorting vooral als een marketingtruc. De kortingen zijn vaak helemaal niet zo exclusief als ze lijken. Bij sommige zorgverzekeraars kan iedereen gebruik maken van een collectiviteit. Verlaag dan de premie is onze eerste gedachte.

De hoogte van de zorgpremie is natuurlijk veel belangrijker dan de hoogte van de collectiviteitskorting. Het gaat erom wat jij uiteindelijk moet betalen voor een zorgverzekering en niet om de hoogte van de korting.

Je hebt niks aan een te dure zorgverzekering met enorm veel korting. Je kunt dan beter kiezen voor een goedkope zorgverzekering zonder korting.

Staar dus niet blind op collectiviteitskorting, maar kijk naar de uiteindelijke premie. In onze zorgvergelijker is te zien dat de goedkoopste zorgverzekeraars helemaal geen collectiviteitskorting aanbieden.

Nu Vergelijken

Bespaartip 6: Kies voor goedkope internetverzekeraars

Over het algemeen zijn de goedkoopste zorgverzekeraars internetverzekeraars. Dit is te zien als we alle zorgpremies van 2017 op een rij zetten.

Wij vergelijken premies van traditionele zorgverzekeraars, zoals bijvoorbeeld VGZ, CZ, ONVZ en Delta Lloyd en de premies van internetverzekeraars, zoals Anderzorg, Besured en CZdirect. Je ziet dat deze internetverzekering veel goedkoper zijn. Dit terwijl de inhoud van de basisverzekering bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is. Dit is namelijk door de overheid geregeld.

Het verschil is dat sommige internetverzekeraars vooral online werken. Dit is goedkoper. Daarbij vinden steeds meer mensen het fijner om een e-mail te ontvangen in plaats van een brief.

Nu Vergelijken