Wat is een naturapolis?

De goedkoopste zorgverzekering is een naturapolis. Steeds meer mensen kiezen voor een naturapolis. De schatting is dat ongeveer 70% van de Nederlanders een naturapolis heeft.

Maar wat is een naturapolis precies en wat is het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis? Wat zijn de voor- en nadelen van een naturapolis?

Graag geven we duidelijke uitleg over deze polis. Je weet zo meteen precies wat een naturapolis is.

Daarnaast hebben we een overzicht online gezet met alle zorgverzekeraars die in 2017 een naturapolis hebben. Je kunt ook eenvoudig zien welke zorgverzekeraar de goedkoopste naturapolis heeft.

Lees nu alles over de naturapolis of vergelijk zorgverzekeringen:

Uitleg over een naturapolis

Wat is een naturapolis?

Je hebt in Nederland 2 soorten zorgverzekeringen: de restitutieverzekering en de naturaverzekering. Bij een naturapolis is de zorg zelf verzekerd.

Je kunt naar een zorgverlener waarmee een zorgverzekeraar een contract heeft. Samen zorgen de zorgverlener en de verzekeraar voor de betaling van de rekeningen.

Zorgverzekeraars die een naturapolis aanbieden, maken ook prijsafspraken met zorgverleners. Verzekeraars kunnen verzekerden eerder naar bepaalde zorgverleners sturen, in ruil voor scherpere zorgtarieven. Je hebt daardoor meestal minder keuzevrijheid. Je moet naar de zorgverlener waarmee een zorgverzekeraar prijsafspraken heeft gemaakt.

Het is soms wel mogelijk om naar een andere zorgverlener te gaan, maar dan worden de kosten niet volledig vergoed.

In onze zorgvergelijker is per naturapolis te zien hoeveel procent aan zorgkeuze ze aanbieden. Zo hebben sommige naturaverzekeringen een vrije zorgkeuze van 96% en anderen van slechts 44%.

Wat is het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis?

Waar bij een naturapolis de zorg verzekerd is, zijn bij een restitutiepolis de zorgkosten verzekerd. Je kunt met een restitutiepolis bij iedere zorgverlener terecht.

Je betaalt wel meer voor deze keuzevrijheid. Een restitutiepolis is duurder dan een naturapolis. Ondanks dat, zijn er toch voordelige restitutiepolissen te vinden.

Omdat met een restitutiepolis de zorgkosten verzekerd zijn, moet jij deze soms zelf voorschieten en daarna gaan declareren.

De voor- en nadelen van een naturapolis

Een naturapolis heeft natuurlijk voor- én nadelen ten opzichte van een restitutiepolis. Hieronder staan alle voor- en nadelen van een naturapolis:

Voordelen

  • Naturapolis is goedkoper: De goedkoopste basisverzekering is een naturapolis
  • Gemak en snelheid: Je hoeft zelf geen rekeningen voor te schieten en te declareren

Nadelen

  • Minder keuzevrijheid: Je bent gebonden aan bepaalde zorgaanbieders
  • Geen 100% vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg

Welke zorgverzekeraars hebben een naturapolis?

Ga naar onze zorgvergelijker of ons overzicht met alle zorgpremies van 2017 om te zien welke zorgverzekeraars allemaal een naturapolis aanbieden.

Wat is de goedkoopste naturapolis van 2017?

In 2017 is de goedkoopste naturapolis slechts €77 per maand met een hoog eigen risico. Deze heeft maar 44% zorgkeuze. Je hebt voor 1 euro per maand meer, een basisverzekering met een zorgkeuze van 96%.