Autoschade door inbraak: wat dekt de autoverzekering?

Staat online sinds: 7 december 2018

Criminelen hebben ingebroken in je auto. Ze hebben schade toegebracht aan de auto, bijvoorbeeld omdat ze een ruit hebben ingeslagen of een portier hebben opengebroken. Daarnaast hebben ze accessoires gestolen, zoals een navigatie of een autoradio.

Hieronder staat wat je kunt doen na een auto-inbraak. We vertellen of de autoverzekering de schade aan de auto en de spullen dekt. Verder vertellen we wat je kunt doen bij een auto-inbraak zonder sporen…

Aangifte doen bij de politie

Doe na het ontdekken van de auto-inbraak meteen aangifte bij de politie. Je hebt deze aangifte nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de schade. De verzekeraar vergoedt geen schade zonder een politie-aangifte.

De inbraak is op verschillende manieren te melden bij de politie. Doe online aangifte, doe aangifte via 0900 – 8844 of doe aangifte op het politiebureau (maak eerst een afspraak).

Vul vervolgens een schadeformulier in. Stuur het schadeformulier samen met de politie-aangifte én eventueel aanvullend bewijs naar de autoverzekeraar. De verzekeraar kan de schade vervolgens in behandeling nemen

Biedt de autoverzekering dekking?

WA

De WA verzekering biedt geen dekking voor schade door inbraak óf voor spullen die uit de auto gestolen zijn. Deze autoverzekering biedt namelijk alleen dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

WA beperkt en volledig casco

De WA beperkt en volledig casco verzekering bieden wel dekking voor schade door inbraak. Denk hierbij aan schade doordat de inbrekers een ruit hebben ingeslagen, krassen op de auto hebben gezet óf een portier hebben opengebroken. Verzekeraars kunnen beveiligingseisen hebben gesteld om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Zogenaamde af-fabriek accessoires zijn meeverzekerd als onderdeel van de cataloguswaarde van de auto. Wanneer dieven deze accessoires uit de auto stelen, zijn deze gedekt op de autoverzekering. Later ingebouwde accessoires, zoals een betere radio óf betere speakers, zijn vaak verzekerd tot een maximumbedrag.

Vaak hanteren verzekeraars een standaard dekking voor extra accessoires van 500 tot 3.500 euro. Deze standaarddekking voor accessoires is bij veel verzekeraars te verhogen.

No-claim

Schade door inbraak zorgt niet voor een terugval in schadevrije jaren en no-claimkorting. Wel kunnen verzekeraars een eigen risico hanteren.

Schade verhalen op de inboedelverzekering

Wanneer de autoverzekeraar niet alle spullen die zijn gestolen uit de auto wil vergoeden, dan is de schade misschien te verhalen op de inboedelverzekering. Vaak dekt de inboedelverzekering tot maximaal 250 euro aan spullen die uit de auto zijn gestolen.

Inbraak zonder braakschade

Autodieven breken steeds vaker in zonder sporen achter te laten. Het is mogelijk bij moderne auto’s met de keyless-entry optie. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet er braakschade zijn. Vaak wordt een auto-inbraak zonder braakschade niet vergoedt.

Wanneer er geen braakschade is, is het toch aan te raden om aangifte te doen bij de politie. Zonder politie-aangifte wordt de schade sowieso afgewezen. De politie kan misschien helpen bij het bewijzen van de inbraak, bijvoorbeeld door camera beelden op te vragen, getuigen te verzamelen óf te kijken of er meer auto-inbraken waren zonder sporen. 

Soms is het mogelijk om de sleutelgegevens uit te lezen. Je kunt hiermee misschien aantonen dat iemand anders de auto heeft geopend.

Je kunt vervolgens met deze bewijzen proberen om een vergoeding van de verzekeraar te vragen.

Vergelijk autoverzekeringen

Autorijden is duur. Je hebt weinig invloed op de hoogte van de wegenbelasting of die van de benzineprijzen. Je kunt wél zelf een goedkope autoverzekering kiezen. Vergelijk alle verzekeringen en sluit er één met een lage premie af…

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding Staat online sinds: 11 december 2018 Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is...