Autoschade door vogelpoep: wat dekt de autoverzekering?

Staat online sinds: 2 december 2018

Vogelpoep kan een auto beschadigden door lakschade aan te richten. Vogelpoep bevat urinezuur, die in combinatie met de zon en hitte, een bijtend effect kan hebben. Hierdoor kunnen vogels, en vooral meeuwen, enorme schade toebrengen aan de lak van een auto.

We vertellen graag welke autoverzekering dekking biedt voor deze schade. Daarnaast vertellen we hoe de ontlasting veilig te verwijderen is én hoe de schade de volgende keer te voorkomen is…

Biedt de autoverzekering dekking?

WA

Lakschade door vogelpoep valt niet te claimen op de WA Autoverzekering. Deze biedt namelijk alleen dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Schade aan de eigen auto wordt niet gedekt.

WA beperkt casco

De schade is ook niet te verhalen op de WA beperkt casco verzekering. Deze autoverzekering biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto, maar niet voor schade door vogelpoep.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering biedt wél dekking voor schade door vogelpoep. Deze autoverzekering biedt namelijk dekking voor ”alle van buitenkomende onheilen”. Hieronder valt ook schade door de ontlasting van vogels.

Bij een claim op de volledig casco verzekering, verlies je meestal schadevrije jaren. Hierdoor kan de no-claimkorting dalen, waardoor je meer premie gaat betalen. Daarnaast zit op veel volledig casco verzekeringen een eigen risico. Het kan daarom slim zijn om kleinere schades zelf te betalen.

Hoe kun je de vogelpoep veilig verwijderen?

Het is belangrijk om de vogelpoep zo snel mogelijk te verwijderen, om schade zoveel mogelijk te beperken. Wanneer de ontlasting lang op de auto blijft zitten, kan deze verder door de lak bijten, waardoor de lak volledig kan worden verwijderd en zelfs de onderlaag zichtbaat wordt!

Maak de uitgedroogde ontlasting eerst nat, door er bijvoorbeeld een natte handdoek op te leggen. Wacht 10 minuten en verwijder de vogelpoep daarna voorzichtig, zonder te wrijven.

Wanneer er nog steeds vogelpoep op de auto zit, leg dan opnieuw een vochtige doek op de auto en laat het water intrekken. Herhaal dit proces tot alle vogelpoep verwijderd is.

Lakschade voorkomen

Het is onmogelijk om schade door vogelpoep volledig te voorkomen, maar er zijn een aantal manieren om de kans op schade te verkleinen.

Volgens onderzoek van Autoglym, een autoverzorgingsbedrijf uit het Verenigd Koninkrijk, wordt de schade veroorzaakt door een combinatie van de zon, hitte en uitwerpselen van vogels én dus niet vogelpoep alleen. Zet de auto daarom in de schaduw. Wanneer er dan vogelpoep op de auto terecht komt, is de schade beperkter.

Volgens het autobedrijf kan waxen enige bescherming bieden tegen schade door vogelpoep. Lakschade kan voorkomen worden door een autohoes over de auto te leggen, bijvoorbeeld bij een bezoek aan het strand. Het is nog beter om de auto in een garage te zetten, maar dit niet altijd mogelijk.

Hieronder staan nog eens alle tips om lakschade door ontlasting van vogels te voorkomen:

  • Zet de auto niet in de zon
  • Wax de auto regelmatig
  • Doe een autohoes om de auto, bijvoorbeeld bij een bezoek aan het strand
  • Zet de auto in een garage

 

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Op Lastenvrij zijn de autoverzekeringen van de goedkoopste verzekeraars van ons land te vergelijken.

Vergelijken is eenvoudig. Je weet binnen een minuut wat de premies zijn en kunt vervolgens de voorwaarden vergelijken:

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding Staat online sinds: 11 december 2018 Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is...