Autoschade door vogelpoep: wat dekt de autoverzekering?

Vogelpoep kan een auto beschadigden door lakschade aan te richten. Vogelpoep bevat urinezuur, die in combinatie met de zon en hitte, een bijtend effect kan hebben. Hierdoor kunnen vogels, en vooral meeuwen, enorme schade toebrengen aan de lak van een auto.

We vertellen graag welke autoverzekering dekking biedt voor deze schade. Daarnaast vertellen we hoe de ontlasting veilig te verwijderen is én hoe de schade de volgende keer te voorkomen is…

Biedt de autoverzekering dekking?

WA

Lakschade door vogelpoep valt niet te claimen op de WA Autoverzekering. Deze biedt namelijk alleen dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Schade aan de eigen auto wordt niet gedekt.

WA beperkt casco

De schade is ook niet te verhalen op de WA beperkt casco verzekering. Deze autoverzekering biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto, maar niet voor schade door vogelpoep.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering biedt wél dekking voor schade door vogelpoep. Deze autoverzekering biedt namelijk dekking voor ”alle van buitenkomende onheilen”. Hieronder valt ook schade door de ontlasting van vogels.

Bij een claim op de volledig casco verzekering, verlies je meestal schadevrije jaren. Hierdoor kan de no-claimkorting dalen, waardoor je meer premie gaat betalen. Daarnaast zit op veel volledig casco verzekeringen een eigen risico. Het kan daarom slim zijn om kleinere schades zelf te betalen.

Hoe kun je de vogelpoep veilig verwijderen?

Het is belangrijk om de vogelpoep zo snel mogelijk te verwijderen, om schade zoveel mogelijk te beperken. Wanneer de ontlasting lang op de auto blijft zitten, kan deze verder door de lak bijten, waardoor de lak volledig kan worden verwijderd en zelfs de onderlaag zichtbaat wordt!

Maak de uitgedroogde ontlasting eerst nat, door er bijvoorbeeld een natte handdoek op te leggen. Wacht 10 minuten en verwijder de vogelpoep daarna voorzichtig, zonder te wrijven.

Wanneer er nog steeds vogelpoep op de auto zit, leg dan opnieuw een vochtige doek op de auto en laat het water intrekken. Herhaal dit proces tot alle vogelpoep verwijderd is.

Lakschade voorkomen

Het is onmogelijk om schade door vogelpoep volledig te voorkomen, maar er zijn een aantal manieren om de kans op schade te verkleinen.

Volgens onderzoek van Autoglym, een autoverzorgingsbedrijf uit het Verenigd Koninkrijk, wordt de schade veroorzaakt door een combinatie van de zon, hitte en uitwerpselen van vogels én dus niet vogelpoep alleen. Zet de auto daarom in de schaduw. Wanneer er dan vogelpoep op de auto terecht komt, is de schade beperkter.

Volgens het autobedrijf kan waxen enige bescherming bieden tegen schade door vogelpoep. Lakschade kan voorkomen worden door een autohoes over de auto te leggen, bijvoorbeeld bij een bezoek aan het strand. Het is nog beter om de auto in een garage te zetten, maar dit niet altijd mogelijk.

Hieronder staan nog eens alle tips om lakschade door ontlasting van vogels te voorkomen:

  • Zet de auto niet in de zon
  • Wax de auto regelmatig
  • Doe een autohoes om de auto, bijvoorbeeld bij een bezoek aan het strand
  • Zet de auto in een garage

 

Vergelijk autoverzekeringen

Op Lastenvrij zijn de autoverzekeringen van de goedkoopste verzekeraars van ons land te vergelijken. Vergelijken is eenvoudig. Je weet binnen een minuut wat de premies zijn en kunt vervolgens de voorwaarden vergelijken: