Contracttermijn van een autoverzekering, wat is dat?

Geschreven door Joost van Herpen
Geschreven door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Veel autoverzekeringen hebben een contracttermijn.

Dit is de periode waarvoor je de autoverzekering afsluit. Je zit in deze periode vast aan het contract van de verzekeraar.

Je kunt de autoverzekering binnen deze periode niet zomaar beëndigen. Daarnaast mag de verzekeraar de premie en polisvoorwaarden niet zomaar wijzigen.

Lees nu alles over de contracttermijn van de autoverzekering én de mogelijkheden om de autoverzekering op te zeggen…

Autoverzekeraars zonder contracttermijn

De meeste Nederlandse verzekeraars hebben een contracttermijn van één jaar. Steeds meer verzekeraars hebben een autoverzekering zónder opzegtermijn.

Deze autoverzekeringen zijn dagelijks opzegbaar en kunnen vaak direct óf na een maand worden beëindigd.

Bekijk de opzegtermijn per autoverzekeraar

Autoverzekering met contracttermijn toch meteen opzeggen

Soms is de autoverzekering, ondanks het contracttermijn, toch direct op te zeggen.

Je kunt de autoverzekering op ieder moment opzeggen:

Bij de verkoop of sloop van de auto stuur je een vrijwaringsbewijs naar de verzekeraar. Bij een en-bloc laat je de verzekeraar binnen 30 dagen weten dat je de autoverzekering wilt opzeggen.

De en-bloc wijziging

Bij een en-bloc wijzigin, wijzigt de verzekeraar de premie of de polisvoorwaarden van de autoverzekering voor alle verzekerden.

De verzekeraar kan bijvoorbeeld de premie voor alle verzekerden verhogen óf de voorwaarden aanpassen. Je kunt op dit moment kiezen om de verzekering te beëindigen, zelfs binnen de contracttermijn.

Je hebt na de en-bloc wijziging 30 dagen om de autoverzekering te beëindigen.

Lees meer over de en-bloc wijziging

Contractvervaldatum

De contractvervaldatum is de datum dat het contract afloopt. De einddatum van de autoverzekering is bereikt waardoor de contracttermijn is afgelopen.

Je kunt de autoverzekering eventueel opzeggen en een andere autoverzekering afsluiten.

Stilzwijgende verlenging

Nadat de contracttermijn is verlopen, wordt de autoverzekering stilzwijgend verlengd. Dit betekent dat de autoverzekering doorloopt, na de contractvervaldatum.

De autoverzekering wordt niet opnieuw met één jaar verlengd. Je kunt de autoverzekering dagelijks opzeggen, met (meestal) een opzegtermijn van een maand.

Steeds meer autoverzekeringen zijn vanaf het begin dagelijks opzegbaar, meestal met een opzegtermijn van een maand. Je hebt bij deze verzekeringen niet te maken met een contracttermijn.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice...

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen