Contracttermijn van een autoverzekering, wat is dat?

Geschreven op 17-01-18
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Veel autoverzekeringen hebben een contracttermijn. Dit is de periode waarvoor je de autoverzekering afsluit. Je zit in deze periode vast aan het contract van de verzekeraar.

Je kunt de autoverzekering binnen deze periode niet zomaar beëindigen. Daarnaast mag de verzekeraar de premie en polisvoorwaarden niet zomaar wijzigen.

Lees nu alles over de contracttermijn van de autoverzekering én de mogelijkheden om de autoverzekering op te zeggen. Vergelijk daarna even alle autoverzekeringen...

Autoverzekeraars zonder contracttermijn

De meeste Nederlandse verzekeraars hebben een contracttermijn van één jaar. Steeds meer verzekeraars hebben een autoverzekering zónder opzegtermijn.

Deze autoverzekeringen zijn dagelijks opzegbaar en kunnen vaak direct óf na een maand worden beëindigd.

Bekijk de opzegtermijn per autoverzekeraar

Autoverzekering met contracttermijn toch meteen opzeggen

Soms is de autoverzekering, ondanks het contracttermijn, toch direct op te zeggen.

Je kunt de autoverzekering op ieder moment opzeggen:

Bij de verkoop of sloop van de auto stuur je een vrijwaringsbewijs naar de verzekeraar. Bij een en-bloc laat je de verzekeraar binnen 30 dagen weten dat je de autoverzekering wilt opzeggen.

De en-bloc wijziging

Bij een en-bloc wijziging, wijzigt de verzekeraar de premie of de polisvoorwaarden van de autoverzekering voor alle verzekerden.

De verzekeraar kan bijvoorbeeld de premie voor alle verzekerden verhogen óf de voorwaarden aanpassen. Je kunt op dit moment kiezen om de verzekering te beëindigen, zelfs binnen de contracttermijn.

Je hebt na de en-bloc wijziging 30 dagen om de autoverzekering te beëindigen.

Lees meer over de en-bloc wijziging

Contractvervaldatum

De contractvervaldatum is de datum dat het contract afloopt. De einddatum van de autoverzekering is bereikt waardoor de contracttermijn is afgelopen.

Je kunt de autoverzekering eventueel opzeggen en een andere autoverzekering afsluiten.

Stilzwijgende verlenging

Nadat de contracttermijn is verlopen, wordt de autoverzekering stilzwijgend verlengd. Dit betekent dat de autoverzekering doorloopt, na de contractvervaldatum.

De autoverzekering wordt niet opnieuw met één jaar verlengd. Je kunt de autoverzekering dagelijks opzeggen, met (meestal) een opzegtermijn van een maand.

Steeds meer autoverzekeringen zijn vanaf het begin dagelijks opzegbaar, meestal met een opzegtermijn van een maand. Je hebt bij deze verzekeringen niet te maken met een contracttermijn.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

Whatsapp

Binnen 60 minuten een reactie

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: