Contracttermijn van een autoverzekering, wat is dat?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 17-1-2018 | Leestijd: < 1 min.

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 17-1-2018 | Leestijd: < 1 min.

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 17-1-2018
Leestijd: < 1 min.

Veel autoverzekeringen hebben een contracttermijn. Dit is de periode waarvoor je de autoverzekering afsluit. Je zit in deze periode vast aan het contract van de verzekeraar.

Je kunt de autoverzekering binnen deze periode niet zomaar beëindigen. Daarnaast mag de verzekeraar de premie en polisvoorwaarden niet zomaar wijzigen.

Lees nu alles over de contracttermijn van de autoverzekering én de mogelijkheden om de autoverzekering op te zeggen:

Autoverzekeraars zonder contracttermijn

De meeste Nederlandse verzekeraars hebben een contracttermijn van één jaar. Steeds meer verzekeraars hebben een autoverzekering zónder opzegtermijn.

Deze autoverzekeringen zijn dagelijks opzegbaar en kunnen vaak direct óf na een maand worden beëindigd.

Bekijk de opzegtermijn per autoverzekeraar

Autoverzekering met contracttermijn toch meteen opzeggen

Soms is de autoverzekering, ondanks het contracttermijn, toch direct op te zeggen.

Je kunt de autoverzekering op ieder moment opzeggen:

Bij de verkoop of sloop van de auto stuur je een vrijwaringsbewijs naar de verzekeraar. Bij een en-bloc laat je de verzekeraar binnen 30 dagen weten dat je de autoverzekering wilt opzeggen.

De en-bloc wijziging

Bij een en-bloc wijziging, wijzigt de verzekeraar de premie of de polisvoorwaarden van de autoverzekering voor alle verzekerden.

De verzekeraar kan bijvoorbeeld de premie voor alle verzekerden verhogen óf de voorwaarden aanpassen. Je kunt op dit moment kiezen om de verzekering te beëindigen, zelfs binnen de contracttermijn.

Je hebt na de en-bloc wijziging 30 dagen om de autoverzekering te beëindigen.

Lees meer over de en-bloc wijziging

Contractvervaldatum

De contractvervaldatum is de datum dat het contract afloopt. De einddatum van de autoverzekering is bereikt waardoor de contracttermijn is afgelopen.

Je kunt de autoverzekering eventueel opzeggen en een andere autoverzekering afsluiten.

Stilzwijgende verlenging

Nadat de contracttermijn is verlopen, wordt de autoverzekering stilzwijgend verlengd. Dit betekent dat de autoverzekering doorloopt, na de contractvervaldatum.

De autoverzekering wordt niet opnieuw met één jaar verlengd. Je kunt de autoverzekering dagelijks opzeggen, met (meestal) een opzegtermijn van een maand.

Steeds meer autoverzekeringen zijn vanaf het begin dagelijks opzegbaar, meestal met een opzegtermijn van een maand. Je hebt bij deze verzekeringen niet te maken met een contracttermijn.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: