Puntenrijbewijs, wat is dat?
Geschreven door Joost van Herpen
Weet veel van autoverzekeringen
Sinds 2011 is ieder rijbewijs een puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs is ingevoerd om alcoholmisbruik in het verkeer tegen te gaan.
Jaarlijks vallen er vele doden en gewonden door alcoholmisbruik in het verkeer. Het puntenrijbewijs moet het verkeer veiliger maken.
Hieronder staat meer informatie over het puntensysteem…
Rijden met alcohol op
Je mag als ervaren bestuurder aan het verkeer deelnemen met maximaal 1,3 promille alcohol in het bloed. Dit staat gelijk aan twee of drie glazen alcohol.
Met een beginnersrijbewijs mag je slechts 0,2 promillage in het bloed hebben. Dit staat gelijk aan één glas alcoholhoudende drank.
Wanneer je binnen vijf jaar twee keer wordt aangehouden met te veel alcohol in je bloed, wordt je rijbewijs ingenomen. Uiteraard mag je tijdens de rijontzegging niet meer rijden. Je kunt het rijbewijs alleen terug krijgen door opnieuw examen te doen.
Vergelijking met een beginnersrijbewijs
Sinds 1 juni 2011 is ieder rijbewijs een puntenrijbewijs. Zowel beginners als ervaren bestuurders hebben een puntenrijbewijs. Het is dus niet zo dat alleen beginners een puntenrijbewijs hebben.
Geschreven door Joost van Herpen
Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.
Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.
Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.
Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!