Wat is een puntenrijbewijs?

Sinds 2011 is ieder rijbewijs een puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs is ingevoerd om alcoholmisbruik in het verkeer tegen te gaan. Jaarlijks vallen er vele doden en gewonden door alcoholomisbruik in het verkeer. Het puntenrijbewijs moet het verkeer veiliger maken.

Hieronder staat meer informatie over het puntensysteem…

Rijden onder invloed

Je mag als ervaren bestuurder aan het verkeer deelnemen met maximaal 1,3 promille alcohol in het bloed. Dit staat gelijk aan twee of drie glazen alcohol.

Met een beginnersrijbewijs mag je slechts 0,2 promillage in het bloed hebben. Dit staat gelijk aan één glas alcoholhoudende drank.

Wanneer je binnen vijf jaar twee keer wordt aangehouden met te veel alcohol in je bloed, wordt je rijbewijs ingenomen. Uiteraard mag je tijdens de rijontzegging niet meer rijden. Je kunt het rijbewijs alleen terug krijgen door opnieuw examen te doen.

De vergelijking met een beginnersrijbewijs

Sinds 1 juni 2011 is ieder rijbewijs een puntenrijbewijs. Zowel beginners als ervaren bestuurders hebben een puntenrijbewijs. Het is dus niet zo dat alleen beginners een puntenrijbewijs hebben.

Lees alles over het beginnersrijbewijs

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb de opleiding Bank- en Verzekeringswezen afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was autoverzekeringsspecialist bij een vergelijkingssite en werkte voor een serviceprovider in verzekeringen.

Vergelijk autoverzekeringen

Begin nu met het vergelijken van autoverzekeringen en ontdek hoeveel voordeliger het kan: