Schadevrije jaren van een motor
meenemen naar een autoverzekering, kan dat?

Je hebt een motor, maar wil nu een auto gaan rijden. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk premie betalen. Daarom wil je de schadevrije jaren van de motorverzekering meenemen naar de autoverzekering, kan dat?

Schadevrije jaren van een motorverzekering

Je bouwt met een motorverzekering, net als bij een autoverzekering, schadevrije jaren op. Je bouwt deze op door schadevrij te rijden. Je krijgt iedere verzekeringsjaar dat je géén schade rijdt een schadevrij jaar. Deze schadevrije jaren geven recht op no-claimkorting, waardoor de premie lager wordt.

Wanneer de motorverzekering wordt beëindigd, worden de schadevrije jaren vrijgegeven. De schadevrij jaren worden vervolgens in Roy-Data gezet, een landelijk registratiesysteem. De nieuwe verzekeraar kan de schadevrije jaren vervolgens opvragen via dit registratiesysteem.

Je motor is verkocht en vervangen door een auto

Je hebt de motor verkocht en gaat vanaf nu alleen nog met de auto rijden. Wanneer de motorverzekering is beëindigd worden de schadevrije jaren in Roy-Data vrijgegeven en in Roy-Data gezet. Vervolgens zijn deze te gebruiken voor de autoverzekering. Je kunt autoverzekeringen vergelijken en en een autoverzekering afsluiten mét schadevrije jaren van de motor.

Je hebt een auto gekocht, maar blijft ook motorrijden.

Schadevrije jaren zijn maar voor één voertuig te gebruiken. Je kunt de schadevrije jaren van de motor normaal gesproken alleen gebruiken, als de motorverzekering is opgezegd. Pas dan worden de schadevrije jaren vrijgegeven en zijn deze te gebruiken voor de autoverzekering.

Wanneer je een auto hebt gekocht én je blijft de motor rijden, wil je de schadevrije jaren het liefst voor beide voertuigen gebruiken. Dat is niet mogelijk. Wel is het bij sommige autoverzekeraars mogelijk om dezelfde korting te krijgen op basis van de opgebouwde schadevrije jaren. Deze verzekeraars hebben een 6-wielenplan.

Het 6-wielenplan

Bij het 6 wielenplan kunnen zowel de motor- als de autoverzekering profiteren van dezelfde no-claimkorting. De schadevrije jaren worden op de auto óf de motor gebruikt, maar beide voertuigen krijgen dezelfde korting. Dit zorgt voor een lagere premie.

Het voertuig waarop de schadevrije jaren niet in gebruik worden genomen, gaat zelf schadevrije jaren opbouwen. Je bouwt hierdoor dus twee keer schadevrije jaren op.

Andersom…

Wanneer je een auto hebt en je bent van plan om een motor te kopen, dan kun je de schadevrije jaren van de autoverzekering ook overzetten op de motor. De autoverzekering moet wel eerst beëindigd zijn. Wanneer je beide voertuigen blijft gebruiken kun je gebruik maken van een 6-wielenplan.

Vergelijk autoverzekeringen

Maak even een vergelijking om te ontdekken welke autoverzekeringen op dit moment goedkoop zijn. Je maakt de vergelijking binnen één minuut: