Schadevrije jaren van een motor meenemen naar een autoverzekering, kan dat?

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Je hebt een motor, maar wil nu een auto gaan rijden. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk premie betalen.

Daarom wil je de schadevrije jaren van de motorverzekering meenemen naar de autoverzekering. Veel schadevrije jaren zorgen namelijk voor een hogere no-claimkorting én dus een lagere premie.

Lees nu alles over het gebruiken van schadevrije jaren van een motorverzekering voor een autoverezkering…

Schadevrije jaren opbouwen met een motorverzekering

Je bouwt met een motorverzekering, net als bij een autoverzekering, schadevrije jaren op. Je bouwt deze op door schadevrij te rijden. Je krijgt iedere verzekeringsjaar dat je géén schade rijdt een schadevrij jaar.

Deze schadevrije jaren geven recht op no-claimkorting, waardoor de premie lager wordt. Wanneer de motorverzekering wordt beëindigd, worden de schadevrije jaren vrijgegeven.

De schadevrij jaren worden vervolgens in Roy-Data gezet, een landelijk registratiesysteem. De nieuwe verzekeraar kan de schadevrije jaren vervolgens opvragen via dit registratiesysteem.

Lees alles over schadevrije jaren 

Je motor is verkocht en vervangen door een auto, wat nu?

Je hebt de motor verkocht en gaat vanaf nu alleen nog met de auto rijden.

Wanneer de motorverzekering is beëindigd worden de schadevrije jaren in Roy-Data vrijgegeven en in Roy-Data gezet. Vervolgens zijn deze te gebruiken voor de autoverzekering.

Je kunt autoverzekeringen vergelijken en en een autoverzekering afsluiten mét schadevrije jaren van de motor. Hierdoor wordt de autoverzekering goedkoper.

Je hebt een auto gekocht, maar blijft de motor rijden, wat nu?

Schadevrije jaren zijn maar voor één voertuig te gebruiken.

Je kunt de schadevrije jaren van de motor normaal gesproken alleen gebruiken, als de motorverzekering is opgezegd. Pas dan worden de schadevrije jaren vrijgegeven en zijn deze te gebruiken voor de autoverzekering.

Wanneer je een auto hebt gekocht én je blijft de motor rijden, wil je de schadevrije jaren het liefst voor beide voertuigen gebruiken. 

Dat is niet mogelijk.

Wel is het bij sommige autoverzekeraars mogelijk om dezelfde korting te krijgen op basis van de opgebouwde schadevrije jaren.

Deze verzekeraars hebben een 6-wielenplan.

Het 6-wielenplan

Bij het 6 wielenplan kunnen zowel de motor- als de autoverzekering profiteren van dezelfde no-claimkorting.

De schadevrije jaren worden op de auto óf de motor gebruikt, maar beide voertuigen krijgen dezelfde korting. Dit zorgt voor een lagere premie.

Het voertuig waarop de schadevrije jaren niet in gebruik worden genomen, gaat zelf schadevrije jaren opbouwen. Je bouwt hierdoor dus twee keer schadevrije jaren op.

Andersom…

Wanneer je een auto hebt en je bent van plan om een motor te kopen, dan kun je de schadevrije jaren van de autoverzekering ook overzetten op de motor.

De autoverzekering moet wel eerst beëindigd zijn. Wanneer je beide voertuigen blijft gebruiken kun je gebruik maken van een 6-wielenplan.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen