Schadevrije jaren van een motor meenemen naar een autoverzekering, kan dat?

Geschreven op 13-02-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een motor, maar wil nu een auto gaan rijden. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk premie betalen.

Daarom wil je de schadevrije jaren van de motorverzekering meenemen naar de autoverzekering. Veel schadevrije jaren zorgen namelijk voor een hogere no-claimkorting én dus een lagere premie.

Lees nu alles over het meenemen van de schadevrije jaren van een motorverzekering naar een autoverzekering óf vergelijk meteen alle premies...

Schadevrije jaren opbouwen met een motorverzekering

Je bouwt met een motorverzekering, net als bij een autoverzekering, schadevrije jaren op. Je bouwt deze op door schadevrij te rijden. Je krijgt iedere verzekeringsjaar dat je géén schade rijdt een schadevrij jaar.

Deze schadevrije jaren geven recht op no-claimkorting, waardoor de premie lager wordt. Wanneer de motorverzekering wordt beëindigd, worden de schadevrije jaren vrijgegeven.

De schadevrij jaren worden vervolgens in Roy-Data gezet, een landelijk registratiesysteem. De nieuwe verzekeraar kan de schadevrije jaren vervolgens opvragen via dit registratiesysteem.

Lees alles over schadevrije jaren

Je motor is verkocht en vervangen door een auto, wat nu?

Je hebt de motor verkocht en gaat vanaf nu alleen nog met de auto rijden.

Wanneer de motorverzekering is beëindigd worden de schadevrije jaren in Roy-Data vrijgegeven en in Roy-Data gezet. Vervolgens zijn deze te gebruiken voor de autoverzekering.

Je kunt autoverzekeringen vergelijken en en een autoverzekering afsluiten mét schadevrije jaren van de motor. Hierdoor wordt de autoverzekering goedkoper.

Je hebt een auto gekocht, maar blijft de motor rijden, wat nu?

Schadevrije jaren zijn maar voor één voertuig te gebruiken.

Je kunt de schadevrije jaren van de motor normaal gesproken alleen gebruiken, als de motorverzekering is opgezegd. Pas dan worden de schadevrije jaren vrijgegeven en zijn deze te gebruiken voor de autoverzekering.

Wanneer je een auto hebt gekocht én je blijft de motor rijden, wil je de schadevrije jaren het liefst voor beide voertuigen gebruiken.

Dat is niet mogelijk.

Wel is het bij sommige autoverzekeraars mogelijk om dezelfde korting te krijgen op basis van de opgebouwde schadevrije jaren.

Deze verzekeraars hebben een 6-wielenplan.

Het 6-wielenplan

Bij het 6 wielenplan kunnen zowel de motor- als de autoverzekering profiteren van dezelfde no-claimkorting.

De schadevrije jaren worden op de auto óf de motor gebruikt, maar beide voertuigen krijgen dezelfde korting. Dit zorgt voor een lagere premie.

Het voertuig waarop de schadevrije jaren niet in gebruik worden genomen, gaat zelf schadevrije jaren opbouwen. Je bouwt hierdoor dus twee keer schadevrije jaren op.

Andersom…

Wanneer je een auto hebt en je bent van plan om een motor te kopen, dan kun je de schadevrije jaren van de autoverzekering ook overzetten op de motor.

De autoverzekering moet wel eerst beëindigd zijn. Wanneer je beide voertuigen blijft gebruiken kun je gebruik maken van een 6-wielenplan.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]