Schadevrije jaren van een scooter of brommer meenemen naar een autoverzekering, kan dat?

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Je hebt scooter of brommer gereden én hebt hiermee schadevrije jaren opgebouwd.

Je gaat nu een auto kopen en wilt deze zo goedkoop mogelijk verzekeren. Je wilt daarom weten of het mogelijk is om de schadevrije jaren van de scooter- of brommerverzekering mee te nemen naar de autoverzekering.

Bij de meeste verzekeraars is dit niet mogelijk, maar er zijn een paar verzekeraars die een aantrekkelijke regeling hebben.

Lees nu alles over het gebruiken van schadevrije jaren van een scooter of brommer…

Schadevrije jaren van een scooter- of brommerverzekering

Je bouwt met een scooter- of brommerverzekering, net als bij een autoverzekering, schadevrije jaren op. Je hebt met deze schadevrije jaren recht op no-claimkorting. Deze korting zorgt voor een lagere premie.

Wanneer de scooter- of brommerverzekering wordt beëindigd, worden de schadevrije jaren vrijgegeven.

Je kunt de schadevrije jaren vervolgens meenemen naar een nieuwe scooter- of brommerverzekering óf in sommige gevallen gebruiken voor een nieuwe autoverzekering.

De scooter- of brommerverzekering éérst beëindigen

Je kunt schadevrije jaren maar op één voertuig gebruiken, met uitzondering van een tweede gezinsautoregeling.

Je moet de scooter- of brommerverzekering dus eerst beëindigen, voordat je de schadevrije jaren kunt gebruiken voor de autoverzekering.

De schadevrije jaren van een autoverzekering worden geregistreerd in Roy-Data, een landelijk registratiesysteem. De schadevrije jaren van een scooter- of brommerverzekering worden niet in een landelijk systeem opgeslagen.

Je ontvangt na het beëindigen van een scooter- of bromfietsverzekering een royementsverklaring. Op deze verklaring staan de opgebouwde schadevrije jaren.

Je stuurt deze verklaring naar de nieuwe verzekeraar om aan te tonen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Schadevrije jaren van een scooter- of brommerverzekering meenemen naar een autoverzekering

Je hebt de scooter- of brommer verkocht en wilt de opgebouwde schadevrije jaren gebruiken voor je autoverzekering.

Bij de meeste verzekeraars is dit niet mogelijk.

Veel verzekeraars vinden het risico van scooter of brommer rijden anders dan auto rijden, bijvoorbeeld omdat je met een scooter of brommer niet op de snelweg rijdt.

Gelukkig zijn er verzekeraars die de schadevrije jaren van een scooter of brommer wél willen overnemen óf een extra korting geven:

ANWB

Je kunt bij de ANWB de schadevrije jaren van een scooterverzekering gebruiken voor de autoverzekering als deze nog loopt óf tot 12 maanden geleden in beëindigd.

Je kunt met de royementsverklaring van de scooterverzekering maximaal 3 commerciële treden krijgen, wat gelijk staat aan 55% no-claimkorting op de autoverzekering. 

Je begint vervolgens wel op 0 schadevrije jaren, maar hebt wel een extra korting.

Controleer voor alle zekerheid of deze verzekeraar dit nog steeds doet.

 

Andersom…

Andersom is het altijd mogelijk om de schadevrije jaren van de autoverzekering over te zetten op de scooter- of brommerverzekering.

Het is alleen niet altijd even slim om dit te doen.

Je kunt slechts bij een paar verzekeraars de schadevrije jaren van een autoverzekering overzetten op een scooter- of brommerverzekering.

Moeilijk terug te draaien

Wanneer je de schadevrije jaren van de autoverzekering gaat gebruiken voor een scooter- of brommerverzekering, is het moeilijk om deze daarna weer te gebruiken voor de autoverzekering. Hierdoor kun je je schadevrije jaren verliezen.

Wanneer je nooit meer een auto gaat rijden, kun je er wel voor kiezen om de schadevrije jaren van de autoverzekering te gebruiken voor een scooter- of brommerverzekering.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen