Schadevrije jaren van een scooter of brommer meenemen naar een autoverzekering

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 13-2-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 13-2-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 13-2-2018
Leestijd: 2 min.

Je hebt scooter of brommer gereden én hebt hiermee schadevrije jaren opgebouwd.

Je gaat nu een auto kopen en wilt deze zo goedkoop mogelijk verzekeren. Je wilt daarom weten of het mogelijk is om de schadevrije jaren van de scooter- of brommerverzekering mee te nemen naar de autoverzekering.

Bij de meeste verzekeraars is dit niet mogelijk, maar er zijn een paar verzekeraars die een aantrekkelijke regeling hebben.

Lees nu alles over het gebruiken van schadevrije jaren van een scooter of brommer:

Schadevrije jaren van een scooter- of brommerverzekering

Je bouwt met een scooter- of brommerverzekering, net als bij een autoverzekering, schadevrije jaren op. Je hebt met deze schadevrije jaren recht op no-claimkorting. Deze korting zorgt voor een lagere premie.

Wanneer de scooter- of brommerverzekering wordt beëindigd, worden de schadevrije jaren vrijgegeven.

Je kunt de schadevrije jaren vervolgens meenemen naar een nieuwe scooter- of brommerverzekering óf in sommige gevallen gebruiken voor een nieuwe autoverzekering

De scooter- of brommerverzekering éérst beëindigen

Je kunt schadevrije jaren maar op één voertuig gebruiken, met uitzondering van een tweede gezinsautoregeling.

Je moet de scooter- of brommerverzekering dus eerst beëindigen, voordat je de schadevrije jaren kunt gebruiken voor de autoverzekering.

De schadevrije jaren van een autoverzekering worden geregistreerd in Roy-Data, een landelijk registratiesysteem. De schadevrije jaren van een scooter- of brommerverzekering worden niet in een landelijk systeem opgeslagen.

Je ontvangt na het beëindigen van een scooter- of bromfietsverzekering een royementsverklaring. Op deze verklaring staan de opgebouwde schadevrije jaren.

Je stuurt deze verklaring naar de nieuwe verzekeraar om aan te tonen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Schadevrije jaren van een scooter- of brommerverzekering meenemen naar een autoverzekering

Je hebt de scooter- of brommer verkocht en wilt de opgebouwde schadevrije jaren gebruiken voor je autoverzekering.

Bij de meeste verzekeraars is dit niet mogelijk.

Veel verzekeraars vinden het risico van scooter of brommer rijden anders dan auto rijden, bijvoorbeeld omdat je met een scooter of brommer niet op de snelweg rijdt.

Gelukkig zijn er verzekeraars die de schadevrije jaren van een scooter of brommer wél willen overnemen óf een extra korting geven:

ANWB

Je kunt bij de ANWB de schadevrije jaren van een scooterverzekering gebruiken voor de autoverzekering als deze nog loopt óf tot 12 maanden geleden in beëindigd.

Je kunt met de royementsverklaring van de scooterverzekering maximaal 3 commerciële treden krijgen, wat gelijk staat aan 55% no-claimkorting op de autoverzekering.

Je begint vervolgens wel op 0 schadevrije jaren, maar hebt wel een extra korting.

Controleer voor alle zekerheid of deze verzekeraar dit nog steeds doet.

Andersom…

Andersom is het altijd mogelijk om de schadevrije jaren van de autoverzekering over te zetten op de scooter- of brommerverzekering.

Het is alleen niet altijd even slim om dit te doen.

Je kunt slechts bij een paar verzekeraars de schadevrije jaren van een autoverzekering overzetten op een scooter- of brommerverzekering.

Moeilijk terug te draaien

Wanneer je de schadevrije jaren van de autoverzekering gaat gebruiken voor een scooter- of brommerverzekering, is het moeilijk om deze daarna weer te gebruiken voor de autoverzekering. Hierdoor kun je je schadevrije jaren verliezen.

Wanneer je nooit meer een auto gaat rijden, kun je er wel voor kiezen om de schadevrije jaren van de autoverzekering te gebruiken voor een scooter- of brommerverzekering.

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: