Schadevrije jaren van een scooter of brommer
meenemen naar een autoverzekering, kan dat?

Je hebt scooter of brommer gereden én hebt hiermee schadevrije jaren opgebouwd. Je gaat nu een auto kopen en wilt deze zo goedkoop mogelijk verzekeren. Je wilt daarom weten of het mogelijk is om de schadevrije jaren van de scooter- of brommerverzekering mee te nemen naar de autoverzekering.

Bij de meeste verzekeraars is dit niet mogelijk, maar er zijn een paar verzekeraars die een aantrekkelijke regeling hebben…

Schadevrije jaren van een scooter- of brommerverzekering

Je bouwt met een scooter- of brommerverzekering, net als bij een autoverzekering, schadevrije jaren op. Je hebt met deze schadevrije jaren recht op no-claimkorting. Deze korting zorgt voor een lagere premie.

Wanneer de scooter- of brommerverzekering wordt beëindigd, worden de schadevrije jaren vrijgegeven. Je kunt de schadevrije jaren vervolgens meenemen naar een nieuwe scooter- of brommerverzekering óf in sommige gevallen gebruiken voor een nieuwe autoverzekering.

De scooter- of brommerverzekering éérst beëindigen

Je kunt schadevrije jaren maar op één voertuig gebruiken, met uitzondering van een tweede gezinsautoregeling. Je moet de scooter- of brommerverzekering dus eerst beëindigen, voordat je de schadevrije jaren kunt gebruiken voor de autoverzekering.

De schadevrije jaren van een autoverzekering worden geregistreerd in Roy-Data, een landelijk registratiesysteem. De schadevrije jaren van een scooter- of brommerverzekering worden niet in een landelijk systeem opgeslagen.

Je ontvangt na het beëindigen van een scooter- of bromfietsverzekering een royementsverklaring. Op deze verklaring staan de opgebouwde schadevrije jaren. Je stuurt deze verklaring naar de nieuwe verzekeraar om aan te tonen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Schadevrije jaren van een scooter- of brommerverzekering meenemen naar een autoverzekering

Je hebt de scooter- of brommer verkocht en wilt de opgebouwde schadevrije jaren gebruiken voor je autoverzekering. Bij de meeste verzekeraars is dit niet mogelijk. Veel verzekeraars vinden het risico van scooter of brommer rijden anders dan auto rijden, bijvoorbeeld omdat je met een scooter of brommer niet op de snelweg rijdt.

Gelukkig zijn er verzekeraars die de schadevrije jaren van een scooter of brommer wél willen overnemen óf een extra korting geven:

Univé

Bij Univé is het mogelijk om de schadevrije jaren van de scooterverzekering over te zetten op de autoverzekering. Wanneer de scooterverzekering bij Univé loopt, kunnen de schadevrije jaren op de auto worden overgezet. Wanneer de scooterverzekering blijft lopen, begint deze scooter- of brommerverzekering opnieuw met 0 schadevrije jaren.

Wanneer de scooterverzekering bij een andere verzekeraar loopt, moet deze eerst worden beëindigd. Met de royementsverklaring die je vervolgens ontvangt, kan Univé de schadevrije jaren van de scooter overzetten op de autoverzekering.

ANWB

Je kunt bij de ANWB de schadevrije jaren van een scooterverzekering gebruiken voor de autoverzekering als deze nog loopt óf tot 12 maanden geleden in beëindigd. Je kunt met de royementsverklaring van de scooterverzekering maximaal 3 commerciële treden krijgen, wat gelijk staat aan 55% no-claimkorting op de autoverzekering. Je begint vervolgens wel op 0 schadevrije jaren, maar hebt wel een extra korting.

Andersom…

Andersom is het altijd mogelijk om de schadevrije jaren van de autoverzekering over te zetten op de scooter- of brommerverzekering. Het is alleen niet altijd even slim om dit te doen.

Je kunt slechts bij een paar verzekeraars de schadevrije jaren van een autoverzekering overzetten op een scooter- of brommerverzekering. Wanneer je de schadevrije jaren van de autoverzekering gaat gebruiken voor een scooter- of brommerverzekering, is het moeilijk om deze daarna weer te gebruiken voor de autoverzekering. Hierdoor kun je je schadevrije jaren verliezen.

Wanneer je nooit meer een auto gaat rijden, kun je er wel voor kiezen om de schadevrije jaren van de autoverzekering te gebruiken voor een scooter- of brommerverzekering.

Vergelijk autoverzekeringen

Maak even een vergelijking om te ontdekken welke autoverzekeringen op dit moment goedkoop zijn. Je maakt de vergelijking binnen één minuut: