Schadevrije jaren van een scooter of brommer meenemen naar een autoverzekering

Geschreven op 13-02-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt scooter of brommer gereden én hebt hiermee schadevrije jaren opgebouwd.

Je gaat nu een auto kopen en wilt deze zo goedkoop mogelijk verzekeren. Je wilt daarom weten of het mogelijk is om de schadevrije jaren van de scooter- of brommerverzekering mee te nemen naar de autoverzekering.

Bij de meeste verzekeraars is dit niet mogelijk, maar er zijn een paar verzekeraars die een aantrekkelijke regeling hebben.

Lees nu alles over het gebruiken van schadevrije jaren van een scooter of brommer of vergelijk meteen alle autoverzekeringen...

Schadevrije jaren van een scooter- of brommerverzekering

Je bouwt met een scooter- of brommerverzekering, net als bij een autoverzekering, schadevrije jaren op. Je hebt met deze schadevrije jaren recht op no-claimkorting. Deze korting zorgt voor een lagere premie.

Wanneer de scooter- of brommerverzekering wordt beëindigd, worden de schadevrije jaren vrijgegeven.

Je kunt de schadevrije jaren vervolgens meenemen naar een nieuwe scooter- of brommerverzekering óf in sommige gevallen gebruiken voor een nieuwe autoverzekering

De scooter- of brommerverzekering éérst beëindigen

Je kunt schadevrije jaren maar op één voertuig gebruiken, met uitzondering van een tweede gezinsautoregeling.

Je moet de scooter- of brommerverzekering dus eerst beëindigen, voordat je de schadevrije jaren kunt gebruiken voor de autoverzekering.

De schadevrije jaren van een autoverzekering worden geregistreerd in Roy-Data, een landelijk registratiesysteem. De schadevrije jaren van een scooter- of brommerverzekering worden niet in een landelijk systeem opgeslagen.

Je ontvangt na het beëindigen van een scooter- of bromfietsverzekering een royementsverklaring. Op deze verklaring staan de opgebouwde schadevrije jaren.

Je stuurt deze verklaring naar de nieuwe verzekeraar om aan te tonen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Schadevrije jaren van een scooter- of brommerverzekering meenemen naar een autoverzekering

Je hebt de scooter- of brommer verkocht en wilt de opgebouwde schadevrije jaren gebruiken voor je autoverzekering.

Bij de meeste verzekeraars is dit niet mogelijk.

Veel verzekeraars vinden het risico van scooter of brommer rijden anders dan auto rijden, bijvoorbeeld omdat je met een scooter of brommer niet op de snelweg rijdt.

Gelukkig zijn er verzekeraars die de schadevrije jaren van een scooter of brommer wél willen overnemen óf een extra korting geven:

ANWB

Je kunt bij de ANWB de schadevrije jaren van een scooterverzekering gebruiken voor de autoverzekering als deze nog loopt óf tot 12 maanden geleden in beëindigd.

Je kunt met de royementsverklaring van de scooterverzekering maximaal 3 commerciële treden krijgen, wat gelijk staat aan 55% no-claimkorting op de autoverzekering.

Je begint vervolgens wel op 0 schadevrije jaren, maar hebt wel een extra korting.

Controleer voor alle zekerheid of deze verzekeraar dit nog steeds doet.

Andersom…

Andersom is het altijd mogelijk om de schadevrije jaren van de autoverzekering over te zetten op de scooter- of brommerverzekering.

Het is alleen niet altijd even slim om dit te doen.

Je kunt slechts bij een paar verzekeraars de schadevrije jaren van een autoverzekering overzetten op een scooter- of brommerverzekering.

Moeilijk terug te draaien

Wanneer je de schadevrije jaren van de autoverzekering gaat gebruiken voor een scooter- of brommerverzekering, is het moeilijk om deze daarna weer te gebruiken voor de autoverzekering. Hierdoor kun je je schadevrije jaren verliezen.

Wanneer je nooit meer een auto gaat rijden, kun je er wel voor kiezen om de schadevrije jaren van de autoverzekering te gebruiken voor een scooter- of brommerverzekering.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]