Autoschade door inbraak: wat dekt de autoverzekering?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 7-12-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 7-12-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 7-12-2018
Leestijd: 2 min.

Criminelen hebben ingebroken in je auto. Ze hebben schade toegebracht aan de auto, bijvoorbeeld omdat ze een ruit hebben ingeslagen of een portier hebben opengebroken.

Daarnaast hebben ze bijvoorbeeld accessoires gestolen, zoals een navigatie of een autoradio.

Hieronder staat wat je kunt doen na een auto-inbraak. We vertellen of de autoverzekering de schade aan de auto en de spullen dekt.

Verder vertellen we wat je kunt doen bij een auto-inbraak zonder sporen…

Doe eerst aangifte bij de politie

Doe na het ontdekken van de auto-inbraak meteen aangifte bij de politie. Je hebt deze aangifte nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de schade. De verzekeraar vergoedt geen schade zonder een politie-aangifte.

De inbraak is op verschillende manieren te melden bij de politie. Doe online aangifte, doe aangifte via 0900 – 8844 of doe aangifte op het politiebureau (maak eerst een afspraak).

Schadeformulier opsturen

Vul vervolgens een schadeformulier in. Stuur het schadeformulier samen met de politie-aangifte én eventueel aanvullend bewijs naar de autoverzekeraar.

De verzekeraar kan de schade vervolgens in behandeling nemen.

Dekt de autoverzekering schade door inbraak?

Of de autoverzekering dekking biedt voor schade door inbraak, is afhankelijk van de autoverzekering die je hebt:

WA

De WA verzekering biedt geen dekking voor schade door inbraak óf voor spullen die uit de auto gestolen zijn. Deze autoverzekering biedt namelijk alleen dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

WA beperkt en volledig casco

De WA beperkt en volledig casco verzekering bieden wel dekking voor schade door inbraak. Denk hierbij aan schade doordat de inbrekers een ruit hebben ingeslagen, krassen op de auto hebben gezet óf een portier hebben opengebroken.

Verzekeraars kunnen beveiligingseisen hebben gesteld om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Accessoires

Zogenaamde af-fabriek accessoires zijn meeverzekerd als onderdeel van de cataloguswaarde van de auto. Wanneer dieven deze accessoires uit de auto stelen, zijn deze gedekt op de autoverzekering.

Later ingebouwde accessoires, zoals een betere radio óf betere speakers, zijn vaak verzekerd tot een maximumbedrag.

Vaak hanteren verzekeraars een standaard dekking voor extra accessoires van 500 tot 3.500 euro. Deze standaarddekking voor accessoires is bij veel verzekeraars te verhogen.

No-claim

Schade door inbraak zorgt niet voor een terugval in schadevrije jaren en no-claimkorting. Wel kunnen verzekeraars een eigen risico hanteren.

Schade na een auto-inbraak verhalen op de inboedelverzekering

Wanneer de autoverzekeraar niet alle spullen die zijn gestolen uit de auto wil vergoeden, dan is de schade misschien te verhalen op de inboedelverzekering.

Vaak dekt de inboedelverzekering tot maximaal 250 euro aan spullen die uit de auto zijn gestolen.

Ingebroken in de auto zonder braakschade, wat nu?

Autodieven breken steeds vaker in zonder sporen achter te laten. Het is mogelijk bij moderne auto’s met de keyless entry optie.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet er vaak braakschade zijn. Vaak wordt een auto-inbraak zonder braakschade niet vergoedt.

Aangifte bij de politie

Wanneer er geen braakschade is, is het toch aan te raden om aangifte te doen bij de politie. Zonder politie-aangifte wordt de schade sowieso afgewezen.

De politie kan misschien helpen bij het bewijzen van de inbraak, bijvoorbeeld door camera beelden op te vragen, getuigen te verzamelen óf te kijken of er meer auto-inbraken waren zonder sporen.

Soms is het mogelijk om de sleutelgegevens uit te lezen. Je kunt hiermee misschien aantonen dat iemand anders de auto heeft geopend.

Je kunt vervolgens met deze bewijzen proberen om een vergoeding van de verzekeraar te vragen.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: