Autoschade door vogelpoep: wat dekt de autoverzekering?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 2-12-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 2-12-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 2-12-2018
Leestijd: 2 min.

Vogelpoep kan een auto beschadigden door lakschade aan te richten. Vogelpoep bevat urinezuur, die in combinatie met de zon en hitte, een bijtend effect kan hebben.

Hierdoor kunnen vogels, en vooral meeuwen, enorme schade toebrengen aan de lak van een auto.

We vertellen graag welke autoverzekering dekking biedt voor deze schade. Daarnaast vertellen we hoe de ontlasting veilig te verwijderen is én hoe de schade de volgende keer te voorkomen is…

Dekt de autoverzekering schade door vogelpoep?

Afhankelijk van de autoverzekering die je hebt afgesloten, kun je de schade laten vergoeden door de verzekeraar:

WA

Lakschade door vogelpoep valt niet te claimen op de WA Autoverzekering.

Deze biedt namelijk alleen dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Schade aan de eigen auto wordt niet gedekt.

WA beperkt casco

De schade is ook niet te verhalen op de WA beperkt casco verzekering.

Deze autoverzekering biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto, maar doorgaans niet voor schade door vogelpoep.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering biedt wél dekking voor schade door vogelpoep.

Deze autoverzekering biedt namelijk dekking voor ”alle van buitenkomende onheilen”. Hieronder valt ook schade door de ontlasting van vogels.

Bij een claim op de volledig casco verzekering, verlies je meestal schadevrije jaren. Hierdoor kan de no-claimkorting dalen, waardoor je meer premie gaat betalen.

Daarnaast zit op veel volledig casco verzekeringen een eigen risico. Het kan daarom slim zijn om kleinere schades zelf te betalen.

Hoe kun je vogelpoep veilig verwijderen?

Het is belangrijk om de vogelpoep zo snel mogelijk te verwijderen, om schade zoveel mogelijk te beperken.

Wanneer de ontlasting lang op de auto blijft zitten, kan deze verder door de lak bijten, waardoor de lak volledig kan worden verwijderd en zelfs de onderlaag zichtbaat wordt!

Maak de uitgedroogde ontlasting eerst nat, door er bijvoorbeeld een natte handdoek op te leggen. Wacht 10 minuten en verwijder de vogelpoep daarna voorzichtig, zonder te wrijven.

Wanneer er nog steeds vogelpoep op de auto zit, leg dan opnieuw een vochtige doek op de auto en laat het water intrekken. Herhaal dit proces tot alle vogelpoep verwijderd is.

Hoe kun je lakschade voorkomen?

Het is onmogelijk om schade door vogelpoep volledig te voorkomen, maar er zijn een aantal manieren om de kans op schade te verkleinen.

Onderzoek van Autoglym

Volgens onderzoek van Autoglym, een autoverzorgingsbedrijf uit het Verenigd Koninkrijk, wordt de schade veroorzaakt door een combinatie van de zon, hitte en uitwerpselen van vogels én dus niet vogelpoep alleen.

Zet de auto daarom in de schaduw. Wanneer er dan vogelpoep op de auto terecht komt, is de schade beperkter.

Waxen of autohoes

Volgens het autobedrijf kan waxen bescherming bieden tegen schade door vogelpoep.

Lakschade kan daarnaast worden voorkomen door een autohoes over de auto te leggen, bijvoorbeeld bij een bezoek aan het strand.

Het is nog beter om de auto in een garage te zetten, maar dit niet altijd mogelijk.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: