Autoschade zonder dader, wat nu?

Geschreven op 07-12-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt schade aan de auto en de dader is ervandoor, wat nu?

Schade door een onbekende dader is te verhalen op de WA volledig casco verzekering (all risk). Denk hierbij aan vandalismeschade óf schade doordat iemand tegen je geparkeerde heeft gereden. Soms is de schade door een onbekende dader ook te verhalen op de WA beperkt casco verzekering, bijvoorbeeld bij schade door een poging tot diefstal.

Wanneer de autoverzekering geen dekking biedt, is de schade mogelijk te verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals het doen van aangifte en het verzamelen van getuigen.

Lees nu alles over het verhalen van een schade die is toegebracht door een onbekende dader. Vergelijk daarna ook even alle autoverzekeringen...

Dekt de autoverzekering schade zonder dader?

Of je de schade kunt laten vergoeden door je eigen autoverzekering, is afhankelijk van de autoverzekering die je hebt:

WA

De WA dekking vergoedt schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Deze verzekering biedt geen dekking voor schade aan je eigen auto.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco dekking biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto, bijvoorbeeld door brand, diefstal en ruitschade.

Als er schade ontstaat doordat een onbekende dader heeft geprobeerd in te breken, dan biedt deze verzekering dekking. Daarnaast biedt de verzekering vaak ook dekking als een onbekende ruitschade veroorzaakt.

Wanneer de auto opzettelijk in brand is gestoken, is de schade bij sommige verzekeraars ook te verhalen op de WA beperkt casco verzekering. Sommige verzekeraars zien dit echter als vandalisme, en veel beperkt casco verzekeringen bieden geen dekking voor vandalisme.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor ”alle van buitenkomende onheilen”. Deze verzekering vergoedt alle schades die zijn toegebracht door een onbekende dader.

Je kunt na een claim wel terugvallen in schadevrije jaren. Daarnaast kan er een eigen risico in rekening worden gebracht. Bij kleine schades kan het daarom voordeliger zijn om deze zelf te vergoeden.

Je valt bij de meeste verzekeraars niet terug in schadevrije jaren als de schade gedekt is op de WA beperkt casco verzekering.

Schade door een onbekende dader verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer is opgericht door vele verzekeraars om schades te vergoeden, die bijvoorbeeld zijn toegebracht door onbekende daders.

Samen dragen de verzekeraars een deel van de WA premie af aan het Waarborgfonds.

Voorwaarden

Bij een schade zonder dader is de schade te verhalen bij het Waarborgfonds. Het Waarborgfonds heeft wel een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor een claim:

  • De schade moet zijn toegebracht door een ander motorvoertuig (of gekoppelde aanhanger). Het Waarborgfonds vergoedt dus géén schades door vandalisme
  • Je moet moeite hebben gedaan om identiteit van de dader te achterhalen, bijvoorbeeld door een aangifte bij de politie of een buurtonderzoek in te stellen
  • Je moet aantonen dat de schade is ontstaan door een onbekende dader, door een getuigenverklaring vullen met minimaal twee getuigenverklaringen

 

Online checken of je de schade kunt claimen

Je kunt video een interactieve video checken of het Waarborgfonds de schade eventueel kan vergoeden. Dien vervolgens online een schadeclaim in bij het Waarborgfonds.

Wanneer het Waarborgfonds de schade wil vergoeden zit er een eigen risico op van 250 euro.

Lees alles over het Waarborgfonds Motorverkeer

De schade eerst claimen op de WA volledig casco verzekering

Als je een WA volledig casco verzekering hebt, kun je de schade eerst laten vergoeden door de verzekeraar. De verzekeraar kan de schade uitbetalen, zodat je deze direct kunt repareren.

Wanneer er wordt voldaan aan de voorwaarden, zal de verzekeraar proberen de schade te verhalen op het Waarborgfonds. Als de verzekeraar de schade met succes kan verhalen, wordt het eventuele verlies van schadevrije jaren teruggedraaid.

De schade claimen op de WA volledig casco verzekering (all risk)

Als je een WA volledig casco verzekering hebt, kun je de schade eerst laten vergoeden door de verzekeraar. De verzekeraar kan de schade uitbetalen, zodat je deze direct kunt repareren.

Wanneer er wordt voldaan aan de voorwaarden, zal de verzekeraar proberen de schade te verhalen op het Waarborgfonds. Als de verzekeraar de schade met succes kan verhalen, wordt het eventuele verlies van schadevrije jaren teruggedraaid.

Hulp inschakelen van de rechtsbijstandverzekering

Wanneer de verzekeraar de schade niet vergoedt kun je zelf proberen de schade te verhalen op het Waarborgfonds, behalve als je een rechtsbijstandverzekering hebt.

Je kunt de rechtsbijstandsverzekeraar dan vragen om te helpen bij het verhalen van de schade op het Waarborgfonds.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]