Autoschade zonder dader, wat nu?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 7-12-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 7-12-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 7-12-2018
Leestijd: 2 min.

Je hebt schade aan de auto en de dader is ervandoor, wat nu?

Schade door een onbekende dader is te verhalen op de WA volledig casco verzekering (all risk). Denk hierbij aan vandalismeschade óf schade doordat iemand tegen je geparkeerde heeft gereden. Soms is de schade door een onbekende dader ook te verhalen op de WA beperkt casco verzekering, bijvoorbeeld bij schade door een poging tot diefstal.

Wanneer de autoverzekering geen dekking biedt, is de schade mogelijk te verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals het doen van aangifte en het verzamelen van getuigen.

Lees nu alles over het verhalen van een schade die is toegebracht door een onbekende dader:

Dekt de autoverzekering schade zonder dader?

Of je de schade kunt laten vergoeden door je eigen autoverzekering, is afhankelijk van de autoverzekering die je hebt:

WA

De WA dekking vergoedt schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Deze verzekering biedt geen dekking voor schade aan je eigen auto.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco dekking biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto, bijvoorbeeld door brand, diefstal en ruitschade.

Als er schade ontstaat doordat een onbekende dader heeft geprobeerd in te breken, dan biedt deze verzekering dekking. Daarnaast biedt de verzekering vaak ook dekking als een onbekende ruitschade veroorzaakt.

Wanneer de auto opzettelijk in brand is gestoken, is de schade bij sommige verzekeraars ook te verhalen op de WA beperkt casco verzekering. Sommige verzekeraars zien dit echter als vandalisme, en veel beperkt casco verzekeringen bieden geen dekking voor vandalisme.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor ”alle van buitenkomende onheilen”. Deze verzekering vergoedt alle schades die zijn toegebracht door een onbekende dader.

Je kunt na een claim wel terugvallen in schadevrije jaren. Daarnaast kan er een eigen risico in rekening worden gebracht. Bij kleine schades kan het daarom voordeliger zijn om deze zelf te vergoeden.

Je valt bij de meeste verzekeraars niet terug in schadevrije jaren als de schade gedekt is op de WA beperkt casco verzekering.

Schade door een onbekende dader verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer is opgericht door vele verzekeraars om schades te vergoeden, die bijvoorbeeld zijn toegebracht door onbekende daders.

Samen dragen de verzekeraars een deel van de WA premie af aan het Waarborgfonds.

Voorwaarden

Bij een schade zonder dader is de schade te verhalen bij het Waarborgfonds. Het Waarborgfonds heeft wel een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor een claim:

  • De schade moet zijn toegebracht door een ander motorvoertuig (of gekoppelde aanhanger). Het Waarborgfonds vergoedt dus géén schades door vandalisme
  • Je moet moeite hebben gedaan om identiteit van de dader te achterhalen, bijvoorbeeld door een aangifte bij de politie of een buurtonderzoek in te stellen
  • Je moet aantonen dat de schade is ontstaan door een onbekende dader, door een getuigenverklaring vullen met minimaal twee getuigenverklaringen

Online checken of je de schade kunt claimen

Je kunt video een interactieve video checken of het Waarborgfonds de schade eventueel kan vergoeden. Dien vervolgens online een schadeclaim in bij het Waarborgfonds.

Wanneer het Waarborgfonds de schade wil vergoeden zit er een eigen risico op van 250 euro.

Lees alles over het Waarborgfonds Motorverkeer

De schade eerst claimen op de WA volledig casco verzekering

Als je een WA volledig casco verzekering hebt, kun je de schade eerst laten vergoeden door de verzekeraar. De verzekeraar kan de schade uitbetalen, zodat je deze direct kunt repareren.

Wanneer er wordt voldaan aan de voorwaarden, zal de verzekeraar proberen de schade te verhalen op het Waarborgfonds. Als de verzekeraar de schade met succes kan verhalen, wordt het eventuele verlies van schadevrije jaren teruggedraaid.

De schade claimen op de WA volledig casco verzekering (all risk)

Als je een WA volledig casco verzekering hebt, kun je de schade eerst laten vergoeden door de verzekeraar. De verzekeraar kan de schade uitbetalen, zodat je deze direct kunt repareren.

Wanneer er wordt voldaan aan de voorwaarden, zal de verzekeraar proberen de schade te verhalen op het Waarborgfonds. Als de verzekeraar de schade met succes kan verhalen, wordt het eventuele verlies van schadevrije jaren teruggedraaid.

Hulp inschakelen van de rechtsbijstandverzekering

Wanneer de verzekeraar de schade niet vergoedt kun je zelf proberen de schade te verhalen op het Waarborgfonds, behalve als je een rechtsbijstandverzekering hebt.

Je kunt de rechtsbijstandsverzekeraar dan vragen om te helpen bij het verhalen van de schade op het Waarborgfonds.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: