Inboedelverzekering: is dat verplicht?

Geschreven op 05-06-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Het is niet wettelijk gezien niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Je kunt er zelf voor kiezen om de inboedel te verzekeren of niet.

Ondanks dat het volgens de wet niet verplicht is om een inboedel te verzekeren, is het wel verstandig. Je inboedel kan makkelijk tienduizenden euro’s waard zijn. Bij schade kunnen de financiële gevolgen enorm zijn.

Wanneer je een appartement of huis huurt, kan de verhuurder wél verplichten om een inboedelverzekering af te sluiten.

Lees nu alles over de inboedelverzekering. Ontdek waarom het verstandig is om een inboedelverzekering af te sluiten en waar deze dekking voor biedt. Check daarnaast welke verzekeringen wél volgens de wet verplicht zijn in Nederland…

Inboedelverzekering verplicht in een huurwoning?

De inboedelverzekering is wettelijk gezien dus niet verplicht. Huiseigenaren kunnen zelf kiezen of ze een inboedelverzekering afsluiten. Vaak kunnen huurders ook zelf kiezen of ze een inboedelverzekering afsluiten of niet.

Soms kan een verhuurder eisen dat de huurder toch een inboedelverzekering afsluit. De verhuurder kan dit bijvoorbeeld eisen als je een gemeubileerde woning of appartement huurt.

Niet verplicht, maar wel heel verstandig

De inboedelverzekering is al vanaf 5 euro per maand af te sluiten. De inboedelverzekering biedt dekking voor de spullen van alle bewoners die ”in een duurzaam gezinsverband” samenwonen.

De inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan spullen die zich in en rondom het huis bevinden. Daarnaast is het mogelijk om een buitenhuisdekking af te sluiten. Je kunt de inboedel verzekeren voor schade door brand, inbraak en diefstal. Daarnaast is het mogelijk om schade door eigen schuld te verzekeren.

Voorbeeld

De inboedelverzekering kan bijvoorbeeld beschadigd raken door een lekkage. Zo kan een kapotte waterleiding het complete huis én dus de gehele inboedel beschadigen.

De kosten kunnen oplopen in de duizenden of zelfs tienduizenden euro’s! Ondanks dat het dus niet verplicht is, sluiten de meeste mensen toch een inboedelverzekering af.

Wat valt onder de inboedel?

Je sluit een inboedelverzekering af voor schade die kan ontstaan aan de inboedel. Onder inboedel verstaan we alle spullen die zich in de woning bevinden, maar niet ”nagelvast” aan de woning zitten. Met ”nagelvast” worden spullen bedoeld die niet mee te nemen zijn. Zo valt bijvoorbeeld laminaat onder de inboedel, omdat deze uit de woning te halen is.

Wanneer we het hebben over een inboedel, denken we meteen aan een laptop, een televisie en een bankstel. De inboedel bestaat echter uit veel meer spullen. Denk bijvoorbeeld aan stoelen, tafels, gordijnen, schilderijen en sieraden.

Inboedelverzekeringen vergelijken

Het is simpel om de prijzen en voorwaarden van vele inboedelverzekeringen te vergelijken. Je zet alle premies binnen één minuut op een rij. Vervolgens is het eenvoudig om een goedkope inboedelverzekering af te sluiten.

Inboedelverzekeringen vergelijken: waar op letten?

Welke verzekeringen zijn wel verplicht?

Het is dus niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Andere verzekeringen zijn wel verplicht om af te sluiten. Hieronder staan deze verplichte verzekeringen:

Opstalverzekering

De inboedelverzekering biedt dekking voor schade aan de spullen in en rondom het huis. De opstalverzekering biedt dekking voor schade aan het huis zelf.

Wettelijk gezien is het niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar in de praktijk wordt vrijwel iedere huiseigenaar verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. De hypotheekverstrekker verplicht het namelijk om het huis te verzekeren met een opstalverzekering.

De meeste mensen zonder hypotheek sluiten ook een opstalverzekering af. Wanneer het huis afbrand kan de schade namelijk zó hoog zijn, dat dit gigantische financiële gevolgen kan hebben.

Autoverzekering

Het is verplicht om een autoverzekering af te sluiten, nadat de auto op naam is gezet. De auto moet minimaal een WA verzekering hebben. Deze WA verzekering biedt dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Door de verzekeringsplicht kan ieder slachtoffer van een aanrijding met een auto rekenen op een schadevergoeding.

Zorgverzekering

Het is voor iedereen van boven de 18 jaar, die woont of werkt in Nederland, verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Hierbij gaat het om de basisverzekering en niet om de aanvullende verzekering en de aanvullende tandartsverzekering.

Het is verplicht om deze verzekering af te sluiten, omdat Nederland een verzorgingsstaat is waar iedereen recht heeft op goede gezondheidszorg.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Inboedelverzekeringen vergelijken

Onze specialisten vergelijken regelmatige alle inboedelverzekeringen om erachter te komen welke het voordeligste zijn. Hieronder staan de goedkoopste inboedelverzekeringen.

De vergelijkingen zijn gemaakt met verschillende kenmerken. Klik bij een aantal verzekeraars op ”vergelijken” en vergelijk de prijzen en voorwaarden…

Allianz Direct logo

€2,95 p.m.

AEGON logo

€ 3,07 p.m. (inlc. welkomskorting)

Centraal Beheer Achmea logo

€ 4,28 p.m.

Nationale Nederlanden logo

€ 4,85 p.m.

ABN AMRO logo

€ 5,74 p.m.

Univé logo

€ 8,34 p.m.