Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis is een basisverzekering met volledige keuzevrijheid. Je kunt dus zelf voor een zorgaanbieder kiezen. In Nederland heeft de minderheid een restitutiepolis. De meeste mensen kiezen voor een naturapolis.

Wat is een restitutiepolis eigenlijk en wat is het verschil met de naturapolis? Wat zijn de voor- en nadelen van een restitutiepolis?

Graag geven we antwoord op deze vragen. Je leest alles over de restitutiepolis.

Daarnaast hebben we een overzicht online staan met alle zorgverzekeraars die een restitutiepolis aanbieden. In onze vrije zorgkeuze checker staan alle restitutiepolissen. Je kunt deze eenvoudig met elkaar vergelijken.

Lees nu alles over de restitutiepolis of start met het vergelijken van deze polissen:

Uitleg over een restitutiepolis

Wat is een restitutiepolis?

De letterlijke betekenis van restitutie is ”teruggave”. Je betaalt met deze polis eerst zelf de zorgrekening en krijgt het geld daarna terug van de zorgverzekeraar. Met een restitutiepolis zijn de zorgkosten verzekerd en niet de zorg zelf.

Je kunt met een restitutiepolis terecht bij iedere zorgverlener, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de hoogte van de vergoeding.

Wat is het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis?

Bij een naturapolis wordt alleen de gecontracteerde zorg volledig vergoedt. Gecontracteerde zorg is zorg van aanbieders waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft gesloten.

Je kunt met een restitutiepolis bij iedere zorgaanbieder terecht en krijgt een volledige vergoeding, behalve als deze echt extreem hoge zorgkosten in rekening brengt.

De meeste mensen die een restitutiepolis afsluiten, doen dit door de vrije zorgkeuze. Het geeft een fijn gevoel om overal naar toe te kunnen, zonder te hoeven controleren of de zorg gecontracteerd is of niet.

De voor- en nadelen van een restitutiepolis

Hieronder staan de voor- en nadelen van een restitutiepolis:

Voordelen

  • Je hebt volledige keuzevrijheid voor het kiezen van een zorgaanbieder
  • Je hoeft eigenlijk nooit een gedeelte van de kosten zelf te betalen

Nadelen

  • De restitutiepolis is een stuk duurder
  • Je moet soms zelf de rekeningen voorschieten en daarna declareren

Welke zorgverzekeraars hebben een restitutiepolis?

In onze speciale zorgvergelijker voor restitutiepolissen staan welke zorgverzekeraar een restitutiepolis hebben. Je kunt daarnaast kijken in ons overzicht met alle zorgpremies. Daarin staan alle restitutie basisverzekeringen van Nederland.

Wat is de goedkoopste restitutiepolis van 2017?

De goedkoopste restitutiepolis van 2017 heeft een verhoogd eigen risico en kost slechts €78,45 per maand. In onze zorgvergelijker voor restitutiepolissen staan alle goedkope restitutiepolissen.