Autoschade door een slecht wegdek: wie is aansprakelijk te stellen?

Staat online sinds: 29 november 2018

Wanneer je schade oploopt door een slecht wegdek, wil je hier niet zelf voor opdraaien. Waar verhaal je deze schade dan? Verhaal je deze op de gemeente óf op de autoverzekering?

Wanneer je bijvoorbeeld een beschadigde velg oploopt door een diepe kuil in de weg, dan is de gemeente mogelijk aansprakelijk te stellen. Soms biedt de autoverzekering dekking en is de claim in te dienen bij de autoverzekeraar.

Lees nu alles over het verhalen van een schade door een slechte staat van het wegdek…

Biedt de autoverzekering dekking?

Bij een autoschade denk je waarschijnlijk meteen aan de autoverzekering. Biedt de autoverzekering dekking voor schade door kuilen, bobbels of scheuren in de weg?

De WA verzekering vergoedt alleen schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Deze verzekering biedt dus géén dekking voor schade aan de eigen auto, als die ontstaat door een slecht wegdek. Wanneer je met je auto schade toebrengt aan anderen, als gevolg van een slecht wegdek, dan wordt deze schade aan anderen wél vergoedt.

De WA beperkt casco vergoedt schade door brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopende dieren en stormschade. Wanneer er ruitschade ontstaat door opspringende stenen, dan is deze te verhalen op de WA beperkt casco verzekering.

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor de overige schades. Denk hierbij aan schade die ontstaat doordat je met de auto ergens tegenaan botst, als gevolg van de slechte conditie van de weg.

Gevolgen van een claim op de autoverzekering

Wanneer de schade kan worden geclaimd op de autoverzekering, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de hoogte van de premie. Je kunt door de claim schadevrije jaren verliezen. Hierdoor kan de no-claimkorting dalen, waardoor de premie hoger wordt. Verder kan het zijn dat je een eigen risico moet betalen, waardoor je niet de gehele schade vergoedt krijgt.

Wanneer de schade te verhalen is op de wegbeheerder, wordt de premie niet hoger én hoeft er geen eigen risico te worden betaald.

Wie is aansprakelijk voor een slecht wegdek?

Het is in sommige gevallen mogelijk om de schade te verhalen op de wegbeheerder. In Nederland zijn er verschillende wegbeheerders.

Vaak worden de wegen binnen de bebouwde kom beheerd door de gemeente. De provincie is verantwoordelijk voor de provinciale wegen en Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor auto- en snelwegen.

Het is eenvoudig te controleren wie de wegbeheerder van een weg is.

Hoe kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen?

Bekijk wie aansprakelijk is voor de slechte weg. Wanneer het de gemeente of de provincie is, neem dan contact met hen op. Vraag vervolgens hoe je hen aansprakelijk kunt stellen voor de schade. Je ontvangt waarschijnlijk een aantal formulieren om in te vullen.

Voeg bij deze formulieren eventueel een aanvullende brief toe met argumenten waarom de gemeente of provincie aansprakelijk is. Versterk deze argumenten door foto’s, getuigenverklaringen en een politierapport toe te voegen.

Rijkswaterstaat is online aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.

Aansprakelijkheid aantonen

Wanneer je de wegbeheerder aansprakelijk wilt stellen voor de schade, moet je kunnen aantonen dat de wegbeheerder aansprakelijk is.

De wegbeheerder kan bijvoorbeeld aansprakelijk zijn wanneer de conditie van het wegdek onvoldoende gecontroleerd is. De wegbeheerder kan ook aansprakelijk worden gesteld, wanneer deze te lang heeft gewacht om reparaties uit te voeren.

Om de schade te kunnen verhalen, is het van belang dat je zelf veilig en verantwoord hebt gereden. Daarnaast moet de schade wel ontstaan zijn door de slechte toestand van de weg en niet om een andere reden.

Wanneer wordt de aansprakelijkheid waarschijnlijk afgewezen?

Het verhalen van een schade op de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat kan moeilijk zijn. De aansprakelijkheid kan bijvoorbeeld worden afgewezen als ze zich kunnen beroepen op overmacht.

Wegbeheerders kunnen zich bijvoorbeeld beroepen op overmacht, wanneer:

  • Deze onvoldoende tijd had om de schade te repareren
  • Deze onvoldoende geld had om de schade te repareren
  • Deze niet op de hoogte was van de slechte conditie van de weg

 

Rechtsbijstandverzekering

Het verhalen van een schade op de gemeente kan een heel gedoe zijn. Wanneer je een autoverzekering met rechtsbijstanddekking hebt, biedt de verzekering mogelijk verhaalsbijstand.

Je wordt dan geholpen bij het verhalen van de schade op de gemeente, de provincie of Rijkswaterstaat. Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt, vraag dan aan de verzekeraar of deze kan helpen bij het verhalen van de schade.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Ontdek welke autoverzekeringen nu de beste voorwaarden en laagste prijs hebben.

Vergelijk vele autoverzekeringen en sluit er één rechtstreeks bij de verzekeraar af…

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding Staat online sinds: 11 december 2018 Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is...