Autoschade door vallende eikels: wat dekt de autoverzekering?

Je hebt de auto geparkeerde op een openbare parkeerplaats en ontdek bij het terugkomen bij de auto dat deze beschadigd is door vallende eikels. De eikels hebben gezorgd voor kleine deuken in de auto.

Op welke autoverzekering is deze schade te verhalen én is er iemand aansprakelijk te stellen voor schade door vallende eikels?

Biedt de autoverzekering dekking?

WA

WA autoverzekering hebt, dan biedt deze géén dekking voor schade door vallende eikels. De WA verzekering biedt alleen dekking voor aansprakelijkheid. Dit betekent dat alleen schade die je met je auto toebrengt aan anderen, wordt vergoed.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering biedt dekking voor stormschade, maar voor vallende eikels hoeft het niet te stormen. Wanneer je een claim wilt indienen volgens de stormschadedekking, dan controleert de verzekeraar of het daadwerkelijk stormde. Vaak spreken autoverzekeraars van storm bij een windkracht van 7 of hoger.

WA volledig casco 

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor schade door ”alle van buitenkomende onheilen”, waardoor schade door vallende eikels te claimen is op deze verzekering.

Bij een claim op de volledig casco verzekering, verlies je wel schadevrije jaren. Daarnaast zit hanteren veel verzekeraars een eigen risico, waardoor je niet de gehele schade vergoed krijgt. Omdat schades door eikels vaak relatief klein zijn, kan het slim zijn om de schade voor eigen rekening te nemen.

Gemeente aansprakelijk stellen

Wanneer je geen WA volledig casco verzekering hebt, is de schade dus meestal niet te verhalen. Omdat de eik op een openbare weg staat, denk je misschien dat de gemeente aansprakelijk is voor de schade.

Wanneer de schade bijvoorbeeld zou ontstaan door een slecht wegdek, dan kan de gemeente aansprakelijk zijn. Als je je auto zelf onder een eik plaats, dan wordt het moeilijk om iemand anders hiervoor aansprakelijk te stellen. Je kunt namelijk verwachten dat er eikels op de auto kunnen vallen.

Schade door vallende eikels voorkomen

Schade door vallende eikels is eenvoudig te voorkomen. Zet de auto de volgende keer niet onder een eik, zeker niet in de herfst. Wanneer er geen andere parkeerplaats beschikbaar is, leg dan eventueel een beschermhoes over de auto.

Vergelijk autoverzekeringen

Bekijk wat de actuele premies zijn van Nederlandse autoverzekeringen. Binnen een minuut zijn alle premies én polisvoorwaarden op een rij te zetten: