Iemand is overleden, wat te doen met de autoverzekering?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 25-11-2017 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 25-11-2017 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 25-11-2017
Leestijd: 2 min.

Nadat iemand overlijdt, loopt de autoverzekering nog 5 weken door. De betalingen lopen door en de dekking blijft hetzelfde.

Na deze 5 weken mag er niet meer in de auto worden gereden, omdat er geen aansprakelijk persoon meer is.

Je kunt binnen deze 5 weken twee dingen doen: de auto overschrijven op naam van een nabestaande of de auto verkopen:

Auto overzetten op naam van een nabestaande

Je kunt ervoor kiezen om de auto van de overledene zelf te houden. Je moet de auto dan overschrijven op naam van een nabestaande. Hiermee wordt deze nabestaande eigenaar van de auto.

Je schrijft de auto van de nabestaande over op het postkantoor.

Neem voor het overschrijven van een auto het originele tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) óf het kentekenbewijs met tenaamstellingscode mee. Neem daarnaast een geldig legitimatiebewijs mee.

Je moet dit binnen 5 weken regelen en de verzekeraar op de hoogte stellen. De verzekeraar stelt een nieuwe polis op met de gegevens van de nieuwe eigenaar.

Lees meer over het overschrijven van een auto

De nabestaande betaalt een andere premie

Je kunt de auto én autoverzekering van de overledene overnemen, maar de premie wordt anders.

De verzekeraar berekent de premie opnieuw en maakt een nieuwe polis op met de gegevens van de nieuwe verzekeringnemer.

De premie van de autoverzekering is voor iedereen anders. De premie is gebaseerd op vele persoonlijke geven, zoals de postcode, leeftijd én het aantal schadevrije jaren van de regelmatige bestuurder. Hierdoor kan de autoverzekering duurder of goedkoper worden.

Maak altijd eerst een vergelijking. Je kunt de autoverzekering, na het overschrijven, ook direct opzeggen. Je kunt binnen een minuut bekijken of het slim is om de auto te verzekeren bij dezelfde verzekeraar óf te kiezen voor een goedkopere verzekeraar.

auto van de overledene verkopen en de autoverzekering opzeggen

Het is ook mogelijk om de auto van de overleden persoon te verkopen.

Het makkelijkste is om deze te verkopen binnen 5 weken. Je moet de auto anders tijdelijk overschrijven op naam van een nabestaande.

Je moet daarna een autoverzekering afsluiten óf de auto schorsen. Iedere auto moet namelijk verplicht een WA autoverzekering hebben, tenzij deze geschorst is.

Nadat de auto verkocht is, kun je de autoverzekering weer opzeggen. Je doet dit door het vrijwaringsbewijs op te sturen naar de verzekeraar.

Autoverzekering opzeggen, hoe doe je dat?

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: