Iemand is overleden, wat te doen met de autoverzekering?

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Nadat iemand overlijdt, loopt de autoverzekering nog 5 weken door. De betalingen lopen door en de dekking blijft hetzelfde.

Na deze 5 weken mag er niet meer in de auto worden gereden, omdat er geen aansprakelijk persoon meer is.

Je kunt binnen deze 5 weken twee dingen doen: de auto overschrijven op naam van een nabestaande of de auto verkopen…

Auto overzetten op naam van een nabestaande

Je kunt ervoor kiezen om de auto van de overledene zelf te houden. Je moet de auto dan overschrijven op naam van een nabestaande. Hiermee wordt deze nabestaande eigenaar van de auto.

Je schrijft de auto van de nabestaande over op het postkantoor.

Neem voor het overschrijven van een auto het originele tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) óf het kentekenbewijs met tenaamstellingscode mee. Neem daarnaast een geldig legitimatiebewijs mee.

Je moet dit binnen 5 weken regelen en de verzekeraar op de hoogte stellen. De verzekeraar stelt een nieuwe polis op met de gegevens van de nieuwe eigenaar.

Lees meer over het overschrijven van een auto

De nabestaande betaalt een andere premie

Je kunt de auto én autoverzekering van de overledene overnemen, maar de premie wordt anders.

De verzekeraar berekent de premie opnieuw en maakt een nieuwe polis op met de gegevens van de nieuwe verzekeringnemer.

De premie van de autoverzekering is voor iedereen anders. De premie is gebaseerd op vele persoonlijke geven, zoals de postcode, leeftijd én het aantal schadevrije jaren van de regelmatige bestuurder. Hierdoor kan de autoverzekering duurder of goedkoper worden.

Maak altijd eerst een vergelijking. Je kunt de autoverzekering, na het overschrijven, ook direct opzeggen. Je kunt binnen een minuut bekijken of het slim is om de auto te verzekeren bij dezelfde verzekeraar óf te kiezen voor een goedkopere verzekeraar.

auto van de overledene verkopen en de autoverzekering opzeggen

Het is ook mogelijk om de auto van de overleden persoon te verkopen.

Het makkelijkste is om deze te verkopen binnen 5 weken. Je moet de auto anders tijdelijk overschrijven op naam van een nabestaande.

Je moet daarna een autoverzekering afsluiten óf de auto schorsen. Iedere auto moet namelijk verplicht een WA autoverzekering hebben, tenzij deze geschorst is.

Nadat de auto verkocht is, kun je de autoverzekering weer opzeggen. Je doet dit door het vrijwaringsbewijs op te sturen naar de verzekeraar.

Autoverzekering opzeggen, hoe doe je dat?

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen