Schade verhalen op een buitenlandse tegenpartij doe je zo!

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Niemand zit te wachten op een aanrijding, zeker niet in het buitenland. Gelukkig is de schade meestal te verhalen via een Nederlandse verzekeraar.

Wanneer je een aanrijding hebt gehad in het buitenland (of met een buitenlander), sla dan zoveel mogelijk gegevens van de tegenpartij op.

 Je kunt hiermee nagaan waar deze buitenlandse tegenpartij verzekerd is én zo de schade verhalen.

Lees nu alles over het verhalen van een schade op een buitenlandse tegenpartij…

Je hebt een WA volledig casco verzekering (all risk) of rechtsbijstand

Je hoeft de schade niet zelf te verhalen als je een WA volledig casco verzekering (all risk) hebt.

Je kunt de schade dan laten uitbetalen door de verzekeraar. Je verzekeraar gaat de schade vervolgens proberen te verhalen op de buitenlandse tegenpartij.

Schadevrije jaren

Wanneer je een schade laat uitkeren door de WA volledig casco verzekering, verlies je 5 schadevrije jaren. Wanneer de verzekeraar de schade kan verhalen op de tegenpartij, verlies je géén schadevrije jaren.

Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk gegevens van de tegenpartij te hebben. Hierdoor is de kans groter dat je verzekeraar de schade kan verhalen.

Rechtsbijstand

Wanneer je Rechtsbijstand of Verhaalsbijstand hebt, hoef je de schade ook niet zelf te verhalen. De verzekeraar verhaalt de schade voor je.

Aanrijding in het buitenland (of met een buitenlander in Nederland)

Je bent misschien op vakantie in Frankrijk of Duitsland en hebt een aanrijding gehad. Je hebt een schadeformulier ingevuld en de gegevens van de tegenpartij genoteerd, maar wat nu?

Schade verhalen op de tegenpartij

Je hebt géén WA volledig casco verzekering óf Rechtsbijstand. Je moet de schade zelf verhalen op de tegenpartij.

Iedere verzekeraar binnen de Europese Unie (+ Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) heeft een vertegenwoordiger in Nederland.

Hierdoor is het mogelijk om de schade te verhalen, zoals je zou doen als de schade in Nederland zou zijn ontstaan.

Nederlandse vertegenwoordiger van buitenlandse verzekereaar

Je kunt via het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars kijken wie de Nederlandse vertegenwoordiger van een buitenlandse verzekeraar is.

Geef aan waar de aanrijding heeft plaatsgevonden en selecteer de verzekeraar van de tegenpartij. Je krijgt vervolgens te zien met welke Nederlandse verzekeraar je de schade kunt regelen.

De Duitse verzekeraar AachenMunchener Versicherung AG wordt bijvoorbeeld vertegenwoordigd door Generali Schadeverzekeringen uit Diemen.

Het verhalen van een schade op een buitenlandse tegenpartij kan langer duren. De Nederlandse vertegenwoordiger moet namelijk communiceren met de buitenlandse verzekeraar.

Aanrijding buiten de EU

Alleen landen binnen de EU (+ Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) hebben een Nederlandse vertegenwoordiger om de schade mee te regelen.

Wanneer de schade is ontstaan buiten de EU (of Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) én je hebt géén WA volledig casco verzekering of Rechtsbijstand, dan moet je de schade zelf verhalen.

Het kan moeilijk zijn om deze schade te verhalen, door de taalbarrière en andere wetten en regelgeving.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen