Schade verhalen op een buitenlandse tegenpartij doe je zo!

Niemand zit te wachten met een aanrijding, zeker niet in het buitenland. Gelukkig is de schade meestal te verhalen via een Nederlandse verzekeraar.

Wanneer je een aanrijding hebt gehad in het buitenland (of met een buitenlander), sla dan zoveel mogelijk gegevens van de tegenpartij op. Je kunt hiermee nagaan waar deze buitenlandse tegenpartij verzekerd is én zo de schade verhalen

Je hebt een WA volledig casco verzekering of verhaalsbijstand

Je hoeft de schade niet zelf te verhalen als je een WA volledig casco verzekering (all risk) hebt. Je kunt de schade dan laten uitbetalen door de verzekeraar. Je verzekeraar gaat de schade vervolgens proberen te verhalen op de buitenlandse tegenpartij.

Wanneer je een schade laat uitkeren door de WA volledig casco verzekering, verlies je 5 schadevrije jaren. Wanneer de verzekeraar de schade kan verhalen op de tegenpartij, verlies je géén schadevrije jaren. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk gegevens van de tegenpartij te hebben. Hierdoor is de kans groter dat je verzekeraar de schade kan verhalen.

Wanneer je Rechtsbijstand of Verhaalsbijstand hebt, hoef je de schade ook niet zelf te verhalen. De verzekeraar verhaalt de schade voor je.

Aanrijding in het buitenland (of met een buitenlander in Nederland)

Je bent misschien op vakantie in Frankrijk of Duitsland en hebt een aanrijding gehad. Je hebt een schadeformulier ingevuld en de gegevens van de tegenpartij genoteerd, maar wat nu?

Je hebt géén WA volledig casco verzekering óf Rechtsbijstand. Je moet de schade zelf verhalen op de tegenpartij. Iedere verzekeraar binnen de Europese Unie (+ Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) heeft een vertegenwoordiger in Nederland. Hierdoor is het mogelijk om de schade te verhalen, zoals je zou doen als de schade in Nederland zou zijn ontstaan.

Je kunt via het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars kijken wie de Nederlandse vertegenwoordiger van een buitenlandse verzekeraar is. Geef aan waar de aanrijding heeft plaatsgevonden en selecteer de verzekeraar van de tegenpartij. Je krijgt vervolgens te zien met welke Nederlandse verzekeraar je de schade kunt regelen.

De Duitse verzekeraar AachenMunchener Versicherung AG wordt bijvoorbeeld vertegenwoordigd door Generali Schadeverzekeringen uit Diemen.

Het verhalen van een schade op een buitenlandse tegenpartij kan langer duren. De Nederlandse vertegenwoordiger moet namelijk communiceren met de buitenlandse verzekeraar.

Aanrijding buiten de EU

Alleen landen binnen de EU (+ Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) hebben een Nederlandse vertegenwoordiger om de schade mee te regelen.

Wanneer de schade is ontstaan buiten de EU (of Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) én je hebt géén WA volledig casco verzekering of Rechtsbijstand, dan moet je de schade zelf verhalen.

Het kan moeilijk zijn om deze schade te verhalen, door de taalbarrière en andere wetten en regelgeving.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: