Wanneer de dekking van de autoverzekering terugbrengen naar WA?

Je hebt momenteel een WA beperkt casco- of een WA volledig casco verzekering en wilt besparen op de autoverzekering.

Je kunt besparen door de dekking terug te brengen naar WA. 

Lees nu wanneer het mogelijk is om de dekking te verlagen. Bekijk daarna wat de redenen zijn om de dekking te verlagen óf hetzelfde te houden…

Dekking tussentijds verlagen, kan dat wel?

Je kunt de dekking van een autoverzekering altijd tussentijds verhogen, bijvoorbeeld van WA naar WA beperk casco. Verlagen is niet altijd meteen mogelijk.

Bij sommige verzekeraars kun je de dekking alleen verlagen naar WA aan het einde van de contractsperiode. Hoe de verzekeraar omgaat met het verlagen van de dekking, staat in de polisvoorwaarden. Je kunt daarnaast ook contact opnemen met de verzekeraar om dit na te vragen.

Gelukkig zijn er steeds meer flexibele autoverzekeringen. Deze autoverzekeringen hebben geen vaste contractperiode. Autoverzekeraars waarbij de dekking eenvoudig terug te brengen is naar WA is bijvoorbeeld Allsecur.

Richtlijnen leeftijd van de auto

Je bent een uitgebreide autoverzekering en wilt weten wanneer je de dekking het beste kunt verlagen. Je kunt deze keuze maken door de kijken naar het bouwjaar van de auto. Hieronder staan richtlijnen:

Richtlijnen

 

Dagwaarde auto

De leeftijd van de auto is slechts één manier om te bepalen wanneer de dekking kan worden verlaagd. Je kunt ook kijken naar de waarde van de auto.

Je kunt bijvoorbeeld een hele dure auto hebben, die ouder is dan 10 jaar. Het kan slim zijn om deze toch uitgebreid te verzekeren, met bijvoorbeeld een WA volledig casco verzekering.

Je kunt andersom ook een relatief nieuwe auto hebben, die misschien 4 jaar oud is én geen hoge dagwaarde meer heeft. Je zou er dan voor kunnen kiezen om de dekking terug te brengen en het risico op schade aan de eigen auto zelf te dragen. Deze keuze is eenvoudiger te maken, als je voldoende geld op de bankrekening hebt staan.

Financiële situatie

Wanneer je voldoende geld hebt, kun je ervoor kiezen om alleen risicio’s te verzekeren die je niet niet zelf kunt dragen. Je zou de dekking kan kunnen verlagen naar WA. Je kunt het risico voor schade aan de eigen auto dan zelf dragen. Je betaalt dan minder verzekeringspremie en vergoedt de eventuele schade van je eigen geld.

Afhankelijkheid van de auto

Je kunt ook denken aan de afhankelijkheid van de auto. Je hebt de auto misschien iedere dag nodig om naar het werk te gaan. 

Je auto is al iets ouder, maar heeft toch een WA volledig casco verzekering. Je hebt een inkomen, dus kunt de verzekeringspremie best betalen. Je hebt geen spaargeld, dus kunt geen andere auto kopen bij schade.

Het kan in deze situatie verstandig zijn om de uitgebreidere dekking aan te houden. Je hebt namelijk een probleem als je de dekking terugbrengt naar WA én er vervolgens een enorme schade ontstaant. Je kunt zonder auto namelijk niet naar het werk én hebt geen geld om een andere auto te kopen.

Vergelijk autoverzekeringen

Je kunt ook kijken of er een goedkopere WA beperkt- of volledig cascoverzekering is. Ontdek dit nu door een vergelijking te maken: