Wanneer de dekking van een autoverzekering verlagen naar WA?

Geschreven op 01-06-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt momenteel een WA beperkt casco- of een WA volledig casco verzekering en wilt besparen op de autoverzekering. Je kunt besparen door de dekking terug te brengen naar WA.

Lees nu wanneer het mogelijk is om de dekking te verlagen. Bekijk daarna wat de redenen zijn om de dekking te verlagen óf hetzelfde te houden.

Vergelijk daarna alle premies om te zien hoeveel je kunt besparen...

Dekking tussentijds verlagen, kan dat?

Je kunt de dekking van een autoverzekering altijd tussentijds verhogen, bijvoorbeeld van WA naar WA beperk casco. Verlagen is niet altijd meteen mogelijk.

Bij sommige verzekeraars kun je de dekking alleen verlagen naar WA aan het einde van de contractperiode.

Hoe de verzekeraar omgaat met het verlagen van de dekking, staat in de polisvoorwaarden. Je kunt daarnaast ook contact opnemen met de verzekeraar om dit na te vragen.

Gelukkig zijn er steeds meer flexibele autoverzekeringen. Deze autoverzekeringen hebben geen vaste contractperiode.

Een autoverzekeraar waarbij de dekking eenvoudig terug te brengen is naar WA, is bijvoorbeeld Allsecur (nu Allianz Direct)

Hoe wordt de prijs van een autoverzekering berekend?

Je bent een uitgebreide autoverzekering en wilt weten wanneer je de dekking het beste kunt verlagen.

Je kunt deze keuze maken door de kijken naar het bouwjaar van de auto.

Hieronder staan richtlijnen:

Richtlijnen

 

Dagwaarde van de auto

De leeftijd van de auto is slechts één manier om te bepalen wanneer de dekking kan worden verlaagd. Je kunt ook kijken naar de waarde van de auto.

Je kunt bijvoorbeeld een hele dure auto hebben, die ouder is dan 10 jaar. Het kan slim zijn om deze toch uitgebreid te verzekeren, met bijvoorbeeld een WA volledig casco verzekering.

Je kunt andersom ook een relatief nieuwe auto hebben, die misschien 4 jaar oud is én geen hoge dagwaarde meer heeft.

Je zou er dan voor kunnen kiezen om de dekking terug te brengen en het risico op schade aan de eigen auto zelf te dragen.

Deze keuze is eenvoudiger te maken, als je voldoende geld op de bankrekening hebt staan.

Hoeveelheid spaargeld

Wanneer je voldoende geld hebt, kun je ervoor kiezen om alleen risico’s te verzekeren die je niet niet zelf kunt dragen. Je zou de dekking dan kunnen verlagen naar WA.

Je kunt het risico voor schade aan de eigen auto dan zelf dragen. Je betaalt dan minder verzekeringspremie en vergoedt de eventuele schade van je eigen geld.

Afhankelijkheid van de auto

Je kunt ook denken aan de afhankelijkheid van de auto. Je hebt de auto misschien iedere dag nodig om naar het werk te gaan.

Je auto is al iets ouder, maar heeft toch een WA volledig casco verzekering. Je hebt een inkomen, dus kunt de verzekeringspremie best betalen.

Je hebt geen spaargeld, dus kunt geen andere auto kopen bij schade.

Het kan in deze situatie verstandig zijn om de uitgebreidere dekking aan te houden. Je hebt namelijk een probleem als je de dekking terugbrengt naar WA én er vervolgens een enorme schade ontstaan.

Je kunt zonder auto namelijk niet naar het werk én hebt geen geld om een andere auto te kopen.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]