Autoschade door een slecht wegdek: wie is aansprakelijk te stellen?

Geschreven op 29-11-18
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Wanneer je schade oploopt door een slecht wegdek, wil je hier niet zelf voor opdraaien. Waar verhaal je deze schade dan? Verhaal je deze op de gemeente óf op de autoverzekering?

Als je bijvoorbeeld een beschadigde velg oploopt door een diepe kuil in de weg, dan is de gemeente mogelijk aansprakelijk te stellen. Soms biedt de autoverzekering dekking en is de claim in te dienen bij de autoverzekeraar.

Lees nu alles over het verhalen van een schade door een slechte staat van het wegdek. Vergelijk daarna even alle autoverzekeringen...

Dekt de autoverzekering schade door een slecht wegdek?

Bij een autoschade denk je waarschijnlijk meteen aan de autoverzekering. Biedt de autoverzekering dekking voor schade door kuilen, bobbels of scheuren in de weg?

WA Autoverzekering

De WA verzekering vergoedt alleen schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Deze verzekering biedt dus géén dekking voor schade aan de eigen auto, als die ontstaat door een slecht wegdek.

Wanneer je met je auto schade toebrengt aan anderen, als gevolg van een slecht wegdek, dan wordt deze schade aan anderen wél vergoedt.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco vergoedt schade door brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopende dieren en stormschade.

Wanneer er ruitschade ontstaat door opspringende stenen, dan is deze te verhalen op de WA beperkt casco verzekering.

WA volledig casco (all risk)

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor de overige schades.

Denk hierbij aan schade die ontstaat doordat je met de auto ergens tegenaan botst, als gevolg van de slechte conditie van de weg.

Wat zijn de gevolgen van een schadeclaim op de autoverzekering?

Wanneer de schade door een slecht wegdek kan worden geclaimd op de autoverzekering, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de hoogte van de premie.

Schadevrije jaren verliezen

Je kunt door de claim schadevrije jaren verliezen. Hierdoor kan de no-claimkorting dalen, waardoor de premie hoger wordt.

Verder kan het zijn dat je een eigen risico moet betalen, waardoor je niet de gehele schade vergoedt krijgt.

Wanneer er ruitschade ontstaat door steentjes op de weg en je laat dit vergoeden door de WA beperkt casco verzekering, val je niet terug in schadevrije jaren.

De schade is te verhalen op de wegbeheerder

Wanneer je de schade laat uitbetalen door de WA volledig casco verzekering, dan val je waarschijnlijk terug in schadevrije jaren.

Als de schade vervolgens met succes te verhalen is op de wegbeheerder, dan kun je de schade terugbetalen aan de verzekeraar. Die draait het verlies van schadevrije jaren dan terug.

Wie is aansprakelijk voor een slecht wegdek?

Het is in sommige gevallen mogelijk om de schade te verhalen op de wegbeheerder. In Nederland zijn er verschillende wegbeheerders.

Vaak worden de wegen binnen de bebouwde kom beheerd door de gemeente.

De provincie is verantwoordelijk voor de provinciale wegen en Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor auto- en snelwegen.

Controleer nu wie de wegbeheerder van een weg is

Hoe kun je de wegbeheerder aansprakelijk stellen?

Bekijk wie aansprakelijk is voor de slechte weg. Wanneer het de gemeente of de provincie is, neem dan contact met hen op.

Vraag vervolgens hoe je hen aansprakelijk kunt stellen voor de schade. Je ontvangt waarschijnlijk een aantal formulieren om in te vullen.

aanvullende bewijzen

Voeg bij deze formulieren eventueel een aanvullende brief toe met argumenten waarom de gemeente of provincie aansprakelijk is.

Versterk deze argumenten door foto’s, getuigenverklaringen en een politierapport toe te voegen.

Rijkswaterstaat is online aansprakelijk te stellen

Hoe kun je de aansprakelijkheid van de wegbeheerder aantonen?

Wanneer je de wegbeheerder aansprakelijk wilt stellen voor de schade, moet je kunnen aantonen dat de wegbeheerder aansprakelijk is.

De wegbeheerder kan bijvoorbeeld aansprakelijk zijn wanneer de conditie van het wegdek onvoldoende gecontroleerd is.

De wegbeheerder kan ook aansprakelijk worden gesteld, wanneer deze te lang heeft gewacht om reparaties uit te voeren.

Om de schade te kunnen verhalen, is het van belang dat je zelf veilig en verantwoord hebt gereden. Daarnaast moet de schade wel ontstaan zijn door de slechte toestand van de weg en niet om een andere reden.

Wanneer wordt de aansprakelijkheid waarschijnlijk afgewezen?

Het verhalen van een schade op de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat kan moeilijk zijn.

De aansprakelijkheid kan bijvoorbeeld worden afgewezen als ze zich kunnen beroepen op overmacht.

Wegbeheerders kunnen zich bijvoorbeeld beroepen op overmacht, wanneer:

  • Deze onvoldoende tijd had om de schade te repareren
  • Deze onvoldoende geld had om de schade te repareren
  • Deze niet op de hoogte was van de slechte conditie van de weg

 

Rechtsbijstandverzekering inschakelen voor hulp

Het verhalen van een schade op de gemeente kan een heel gedoe zijn.

Wanneer je een autoverzekering met rechtsbijstanddekking hebt, biedt de verzekering mogelijk verhaalsbijstand. Je wordt dan geholpen bij het verhalen van de schade op de gemeente, de provincie of Rijkswaterstaat.

Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt, vraag dan aan de verzekeraar of deze kan helpen bij het verhalen van de schade.

Lees meer over rechtsbijstand

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]