Schade door vallende eikels: wat dekt de autoverzekering?

Geschreven op 30-11-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt de auto geparkeerde op een openbare parkeerplaats en ontdek bij het terugkomen bij de auto dat deze beschadigd is door vallende eikels.

De eikels hebben gezorgd voor kleine deuken in de auto.

Op welke autoverzekering is deze schade te verhalen én is er iemand aansprakelijk te stellen voor schade door vallende eikels? Vergelijk daarna even alle autoverzekeringen...

Dekt de autoverzekering schade door vallende eikels?

In Nederland kennen we drie soorten autoverzekeringen.

Afhankelijk van welke autoverzekering je hebt afgesloten, biedt deze dekking voor schade door vallende eikels:

WA

WA autoverzekering hebt, dan biedt deze géén dekking voor schade door vallende eikels.

De WA verzekering biedt alleen dekking voor aansprakelijkheid. Dit betekent dat alleen schade die je met je auto toebrengt aan anderen, wordt vergoed.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering biedt dekking voor stormschade, maar voor vallende eikels hoeft het niet te stormen.

Wanneer je een claim wilt indienen volgens de stormschadedekking, dan controleert de verzekeraar of het daadwerkelijk stormde. Vaak spreken autoverzekeraars van storm bij een windkracht van 7 of hoger.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor schade door ”alle van buitenkomende onheilen”, waardoor schade door vallende eikels te claimen is op deze verzekering.

Bij een claim op de volledig casco verzekering, verlies je wel schadevrije jaren. Daarnaast zit hanteren veel verzekeraars een eigen risico, waardoor je niet de gehele schade vergoed krijgt.

Omdat schades door eikels vaak relatief klein zijn, kan het slim zijn om de schade voor eigen rekening te nemen.

Kun je de gemeente aansprakelijk stellen voor schade door vallende eikels?

Wanneer je geen WA volledig casco verzekering hebt, is de schade dus meestal niet te verhalen. Omdat de eik op een openbare weg staat, denk je misschien dat de gemeente aansprakelijk is voor de schade.

Wanneer de schade bijvoorbeeld zou ontstaan door een slecht wegdek, dan kan de gemeente aansprakelijk zijn. Als je je auto zelf onder een eik plaats, dan wordt het moeilijk om iemand anders hiervoor aansprakelijk te stellen.

Je kunt namelijk verwachten dat er eikels op de auto kunnen vallen.

Hoe kun je schade door vallende eikels voorkomen?

Schade door vallende eikels is eenvoudig te voorkomen. Zet de auto de volgende keer niet onder een eik, zeker niet in de herfst.

Wanneer er geen andere parkeerplaats beschikbaar is, leg dan eventueel een beschermhoes over de auto.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]