Veilig autorijden met een hond in de auto

Geschreven op 21-03-18
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hond is kwetsbaar in de auto. Daarnaast kan deze een gevaar vormen voor de bestuurder omdat honden onvoorspelbaar kunnen zijn.

Daarom is het belangrijk om de hond veilig te vervoeren. Lees hier nu alles over.

Ontdek welke wetten er gelden én wat de gevolgen zijn van een schade met een hond in de auto. Vergelijk ook even alle autoverzekeringen om te ontdekken welke nu het goedkoopste is...

Gevolgen van een aanrijding

Wanneer een hond los in de auto zit en je moet hard remmen of hebt een aanrijding, dan wordt de hond door de auto geslingerd. De Duitse ADAC onderzocht wat de gevolgen zijn van een aanrijding van 50 kilometer per uur voor een hond van 22 kilogram.

Wanneer deze hond door de aanrijding wordt gelanceerd heeft dit een impact van 25 keer zijn eigen lichaamsgewicht. Hiermee komt de impact overeen met een gewicht van meer dan 500 kilo!

Je hond kan hierdoor ernstig gewond raken of komen te overlijden. Wanneer de hond tegen de bestuurder óf passagiers aan komt, dan kunnen deze ernstig letsel oplopen.

Gevaarlijke situaties

De hond kan ook zorgen voor gevaarlijke situaties. De hond kan bijvoorbeeld hard gaan blaffen, over de pedalen lopen of op je schoot springen. Bijvoorbeeld door de schrik óf doordat je niet goed kunt zien, kan er een ongeluk gebeuren.

Vervolgens zou de hond uit de auto kunnen ontsnappen en bijvoorbeeld de snelweg op kunnen lopen. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Je kunt daarna aansprakelijk worden gesteld voor de schade die je hond veroorzaakt. Je bent als eigenaar van de hond namelijk aansprakelijk voor de schade die de hond toebrengt, ook als je zelf geen schuld hebt aan de gebeurtenis.

De schade die de hond veroorzaakt nadat deze uit de auto is ontsnapt is niet verzekerd op de autoverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering zou hier wel dekking voor kunnen bieden.

Nederlandse wetgeving

In de Nederlandse wet staan geen specifieke regels over het vervoeren van een hond. Volgens de Wegenverkeerswet 1994 mag je geen gevaar veroorzaken in het verkeer.

Wanneer je hond verkeerd wordt vervoerd en deze zorgt voor gevaar, kun je aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele schade.

Buitenlandse wetgeving

In veel andere landen zijn er, net als in Nederland, geen specifieke regels voor het vervoeren van een hond. De Duitse wet zegt bijvoorbeeld wel dat de landing (waar een hond ook onder valt) het zicht en het gehoor van een bestuurder niet mag verhinderen. Daarnaast moet deze lading goed worden vastgezet en mag deze géén gevaar vormen voor de veiligheid.

Op basis van deze regel is het dus verplicht om de hond goed vast te zetten in de auto, bijvoorbeeld met een hondengordel of hondenrek. Wanneer de hond niet goed is vastgezet, kun je een boete ontvangen.

Hond veilig in de auto

Voor de veiligheid van jezelf en anderen is het dus belangrijk om de hond veilig te veroeren. Je kunt de hond veilig vervoeren door deze op de achterbank of in de kofferbak te zetten. Hieronder staan hulpmiddelen om een hond te vervoeren:

Hondengordel

Je kunt de hond met een hondengordel vastzetten op de achterbank van de auto. Je kunt de hondengordel aansluiten op de gordelsluiting in de auto. Hiermee is de hond veilig te vervoeren.

Hondenrek

Je kunt de hond ook meenemen met een hondenrek. Het hondenrek biedt veiligheid en is misschien net iets comfortabeler dan een hondengordel. Je hond heeft een eigen plaats in de kofferbak van de auto én kan géén onveilige situaties veroorzaken.

Reiskennel of mand

Je kunt de hond ook vervoeren met een reiskennel. Je zet de kennel, dwars en in de rijrichting, in de kofferbak van de auto.

De reismand is een kleiner alternatief, die op de achterbank kan worden gezet. Je plaatst de reismand overdwars achter de bestuurdersstoel. Je kunt voor kleinere honden een kleine mand gebruiken, die je vast kunt zetten met de gordelsluiting van de auto. Je zet de hond vervolgens met een tuigje vast in de mand.

Autoverzekering

Hieronder staan de gevolgen m.b.t. de autoverzekering:

Schade aan anderen

Wanneer er schade ontstaat met een hond in de auto, dan biedt de autoverzekering dekking. De schade die aan anderen wordt toegebracht is gedekt op de WA Autoverzekering.

Schade aan de eigen auto, de inzittenden én de hond

De schade aan de eigen auto is gedekt op de WA beperkt casco– of de WA volledig casco verzekering. Wanneer de passagiers van de auto letsel oplopen of schade hebben aan bagage of kleding, dan biedt de Schadeverzekering Inzittenden dekking.

De Schadeverzekering Inzittenden biedt meestal geen dekking voor ”schade” aan de hond. De ”schade” aan de hond is verzekerd op een eventuele dierenverzekering.

Schade door onveilig vervoeren van de hond

Wanneer de schade is ontstaan door het onveilig vervoeren van de hond, dan betaalt de verzekeraar de schade aan anderen uit.

Wanneer de verzekeraar kan aantonen dat de schade is ontstaan, doordat de hond onveilig werd vervoerd, dan zou deze kunnen proberen om de schade op je te verhalen.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]