Autoverzekeraars brengen extra kosten in rekening…

Geschreven op: 3 november 2016

Autoverzekeraars brengen verborgen kosten in rekening op een autoverzekering. Je kunt hierdoor achteraf onaangenaam worden verrast. De kosten die verzekeraars in rekening brengen kunnen oplopen tot tientallen euro’s per verzekerde per jaar.

Door deze verborgen kosten kan de goedkoopste autoverzekering, achteraf toch duur zijn.

Sommige verzekeraars, zoals bijvoorbeeld Inshared, Univé en Allsecur, brengen geen extra kosten in rekening.

Waar worden deze kosten voor in rekening gebracht? Welke autoverzekeraars brengen de meeste kosten in rekening? Hoe voorkom jij extra kosten?

Lees nu alles over de extra kosten op een autoverzekering…

Welke kosten brengen autoverzekeraars allemaal in rekening?

Autoverzekeraars, met uitzondering van de meeste internetverzekeraars, hebben allerlei redenen om extra kosten in rekening te brengen.

Hieronder staat waarvoor verzekeraars extra kosten in rekening brengen:

Poliskosten

Je moet bij een veel autoverzekeraars poliskosten betalen na het afsluiten van een autoverzekering.

De verzekeraar vraagt een extra bijdragen, omdat ze een polis moeten opmaken en verzenden. Daarbij moeten ze de auto aanmelden bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Autoverzekeraars vragen tussen de 6 en 15 euro aan poliskosten.

Lancyr brengt de hoogste kosten in rekening voor het opmaken van een polis. Deze verzekeraar vraagt hiervoor 15,13 euro.

Beëindigingskosten

Het klinkt raar, maar sommige verzekeraars vragen kosten voor het beëindigen van een autoverzekering. Deze beëindigingskosten noemen verzekeraars royementskosten.

De kosten voor het beëindigen van een autoverzekering, zijn zelfs hoger dan de kosten voor het opmaken van een polis. De beëindigingskosten liggen tussen de 15 en 20 euro.

Helaas zijn autoverzekeraars meestal onduidelijk over deze beëindigingskosten. Omdat verzekeraars de kosten soms verrekenen met de teveel betaalde premie, is het minder goed zichtbaar dat er kosten in rekening zijn gebracht.

De Bovag brengt de hoogste kosten in rekening voor het beëindigen van een polis. Je moet hiervoor bij de Bovag 20 euro betalen.

Wijzigingskosten

Sommige verzekeraars rekenen kosten bij het wijzigen van de polis.

Je kunt hierbij denken aan het wijzigen van de dekking, het wijzigen van de auto of het wijzigen van een adres. De kosten kunnen oplopen tot 10 euro per wijziging.

De meeste autoverzekeraars vragen zo’n 9 euro voor het verwerken van een wijziging. De Bovag vraagt 10 euro en is daarmee de duurste.

Lees alles over de kosten van een autoverzekering

 

Extra kosten zijn onnodig

Het in rekening brengen van extra kosten is volgens ons onnodig. Het was vroeger meer werk om allerlei wijzigingen door te voeren.

Door de digitalisering is het veel goedkoper om polissen op te maken of wijzigingen door te voeren.

We vinden dat de kosten niet langer in verhouding staan. Gelukkig brengen veel verzekeraars geen extra kosten in rekening.

Kamervragen over verborgen kosten

Dat extra kosten onnodig zijn, vindt ook Erik Ronnes. Dit Kamerlid van het CDA stelde op 8 november 2016 kamervragen over verbogen kosten aan minister Dijsselbloem van Financiën.

Ronnes wilt weten of Dijsselbloem afspraken met verzekeraars wil maken om verborgen kosten af te schaffen. Ronner wil dat alle kosten inzichtelijk worden.

Welke verzekeraars brengen geen extra kosten in rekening?

De verzekeraars die geen extra kosten in rekening brengen zijn Centraal Beheer, Klaverblad, Ditzo, InShared, Univé, Allianz, Allsecur, FBTO en Aegon.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp