Autoverzekering met weinig kilometers

Geschreven op 01-06-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Het is iets goedkoper, een autoverzekering met weinig kilometers.

Wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten, moet je opgeven hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden. Dit is de zogenaamde kilometrage. Deze kilometrage bepaalt voor een deel de hoogte van de premie.

Lees nu alles over de autoverzekering en de te rijden kilometers of vergelijk meteen alle autoverzekering en zet het aantal kilometers per jaar op tot 7.500 km...

Weinig kilometers

Je vult voor het vergelijken van autoverzekeringen, vul je in hoeveel kilometer je verwacht te gaan rijden.

Je vult daarnaast het kenteken van de auto, een aantal persoonlijke gegevens én de schadevrije jaren in.

Je kiest daarna een dekking en begint met vergelijken.

Schatting van te rijden kilometers

Je moet dus een schattig maken van de te rijden kilometers. Wanneer je de auto alleen gebruikt voor boodschappen is een autoverzekering met minder dan 10.000 kilometers meestal voldoende.

Wanneer je de auto dagelijks voor het werk gebruikt, moet je misschien kiezen voor een autoverzekering met maximaal 15.000, 20.000 of 25.000 kilometers per jaar.

Kilometrage

Binnen onze vergelijker kun je kiezen tussen deze categorieën:

  • tot 7.500 km/pj
  • 12.000 km/pj
  • 15.000 km/pj
  • 20.000 km/pj
  • 25.000 km/pj
  • 30.000 km/pj
  • tot 90.000 km/pj

 

Het aantal kilometers per jaar kiezen

Je vindt het misschien moeilijk om een schattig te maken van het aantal kilometers dat je per jaar gaat rijden.

Wij maken dit eenvoudiger.

Kijk eerst naar het aantal kilometer dat je per dag of per week rijdt. Je kunt het aantal kilometers per dag vermenigvuldigen met 365 dagen óf het aantal kilometers per week vermenigvuldigen met 52 weken.

Je zou daarnaast nog wat extra kilometers kunnen toevoegen voor eventuele vakanties of uitstapjes.

Bijvoorbeeld

Wanneer je gemiddeld zo’n 40 kilometer per dag rijdt, dan vermenigvuldig je dat met 365 dagen. Je komt dan uit op 14.600 kilometer per jaar.

Je kunt dan kiezen voor de categorie tot 15.000 kilometer per jaar. Je kunt ook iets ruimer gaat zitten en kiezen voor 20.000 kilometer per jaar.

De kilometrage heeft effect op de hoogte van de premie, maar het premieverschil tussen 15.000 en 20.000 kilometer per jaar is minimaal.

Het aantal te rijden kilometers per jaar veranderen

Je hebt een goede schattig gemaakt en een autoverzekering afgesloten met bijvoorbeeld maximaal 20.000 kilometer per jaar. Halverwege het verzekeringsjaar verander je van baan en moet je opeens veel verder rijden.

Je kunt de kilometrage dan eenvoudiger verhogen door contact op te nemen met de autoverzekeraar. Je moet misschien iets meer betalen, maar dat is minimaal.

Andersom is het ook mogelijk dat je misschien een stuk minder gaat rijden, doordat je dichterbij huis gaat werken. Je kunt de kilometrage dan verlagen door contact op te nemen met de verzekeraar.

Opgeven van de verkeerde kilometrage, wat zijn de gevolgen?

Je denkt misschien te kunnen besparen op een autoverzekering door te kiezen voor een lagere kilometers. Je vult daarom in dat je minder kilometer rijdt, dan je daadwerkelijk rijdt.

Wanneer de verzekeraar dit ontdekt, bijvoorbeeld doordat deze na een schade de kilometerstand controleert, dan kan deze een lagere schadevergoeding uitbetalen óf besluiten om helemaal niet uit te keren!

Het is daarom aan te raden om de goede kilometrage op te geven, zeker omdat het aantal kilometers niet heel veel invloed op de premie heeft.

Speciale autoverzekering met weinig kilometers

Sinds 2018 is er een speciale autoverzekering in het leven geroepen voor bestuurders die weinig rijden: Bundelz!

Prepaid autoverzekering

Het is een prepaid autoverzekering voor mensen die de auto bijvoorbeeld alleen gebruiken om boodschappen te doen.

Deze autoverzekering is bedacht door Nationale Nederlanden en Vodafone én is anders dan andere autoverzekeringen.

Je betaalt geen maandelijkse premie, maar koopt bundels met kilometers. Je koopt, afhankelijk van het aantal schadevrije jaren, voor 50 of 70 euro een bundel van 1.000 te rijden kilometers.

Daarnaast is het één van de weinige autoverzekeringen zonder bonus malus.

Je hebt een meter in de auto, die meet hoeveel kilometers er worden gereden én hoeveel er nog over zijn van de bundel.

Deze autoverzekering wordt niet meer aangeboden.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]