Wij weten al langer dat collectiviteitskorting op een zorgverzekering vooral een simpele marketingtruc is. Uit uitgebreid onderzoek van Pricewise is nu gebleken dat honderdduizenden mensen onterecht denken dat ze beter af zijn met een collectieve zorgverzekering via hun baas.

Het schokkende is dat deze mensen per persoon €150 teveel betalen. Ieder jaar weer! Ze betalen vooral premie voor onnodige vergoedingen.

Waarom moet iemand van 60 betalen voor een vergoeding voor anticonceptie en kraamzorg…?

In 2016 was 70% van alle Nederlanders collectief verzekerd. Dit zijn dus enorm veel mensen die nog kunnen besparen op een zorgverzekering. Ze blijven lang bij een collectief zitten, omdat ze écht denken dat ze nergens anders een betere zorgverzekering kunnen afsluiten.

Minister Schippers van Volksgezondheid dreigde al de collectiviteiten af te schaffen. Ze wil daarnaast dat meer mensen gaan overstappen van zorgverzekering.

Lees nu meer over de collectieve zorgverzekering. Ontdek waar het volgens het onderzoek goedkoper is om zelf een zorgverzekering af te sluiten of start met het vergelijken van zorgverzekeringen:

Wat is een collectieve zorgverzekering precies?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die een grote groep mensen samen afsluiten. We hebben in Nederland bijvoorbeeld werkgeverscollectiviteiten of collectiviteiten van belangenorganisaties. Omdat een groep groep mensen een zorgverzekering afsluit, geeft de verzekeraar korting.

Deze korting komt exclusief over, maar het is slimmer om naar de inhoud van een zorgverzekering én de uiteindelijke premie te kijken. Sommige zorgverzekeringen zijn met deze korting nog steeds duurder en verzekeren allerlei onnodige extra’s.

Hoeveel collectiviteiten zijn onderzocht?

Het onderzoek is uitgevoerd onder 53 werkgeverscollectiviteiten. Daarbij zijn bijvoorbeeld de collectiviteiten onderzocht van A.S. Watson, Ahold, de Belastingdienst, Blokker, de Gemeenste Amsterdam, Jumbo, KLM, KPN, Nuon en de Vakbonden CNV en FNV.

Deze werkgeverscollectiviteiten worden gedomineerd door de grootste zorgverzekeraars: Achmea, VGZ, CZ en Menzis.

Waarom goedkoper uit zonder werkgeverscollectiviteit?

Ruim 50% van de mensen met een collectieve zorgverzekeringen, hebben een onnodig dure zorgverzekering met allerlei onnodige extra’s.

Ze hebben bijvoorbeeld aanvullende zorgverzekeringen voor anticonceptie, kraamzorg en vaccinaties zonder dat ze deze nodig hebben. Hier betalen ze wel extra premie voor. Zo betalen mensen van 60 bijvoorbeeld voor een vergoeding van anticonceptie en kraamzorg.

Volgens Minister Schippers is het ook onmogelijk om een collectieve zorgverzekering samen te stellen die aansluit bij de wensen van alle werknemers van een groot bedrijf. De leeftijdsverschillen zijn te groot, net als de samenstelling van hun gezinnen.

Daarom zijn mensen goedkoper uit door een zorgverzekering op maat af te sluiten, zonder collectiviteit. Ze kunnen zelf kiezen wat ze willen verzekeren én betalen ook alleen voor wat ze nodig hebben.

Het onderzoek laat zien dat mensen die alleen een basisverzekering nodig hebben bij met een collectieve zorgverzekering vrijwel altijd duurder uit zijn.

Minister dreigt met afschaffen van werkgeverscollectiviteiten

Minister Schipper van Volksgezondheid weet ook dat collectieve zorgverzekeringen weinig toegevoegde waarde hebben. Daarom dreigde ze een eind te maken aan collectieve zorgverzekeringen van werkgevers.

”Twee derde van de 64.000 collectieve zorgverzekeringen biedt niks bijzonders en is helemaal gelijk aan de standaardpolis. Alleen zit er een ander strikje omheen” – Edith Schippers, Volksgezondheid

Minister Schippers wil dat meer mensen gaan overstappen. Daardoor wordt de concurrentie tussen verzekeraars groter en dat dempt de premiestijgingen en komt ten goede van de kwaliteit van de zorg.

Nu veranderen slechts 1 miljoen Nederlanders van een zorgverzekering. Hiervan kan een groot deel eenvoudig geld besparen!

De minister wil dat bedrijven en zorgverzekeraars meer werk maken van hun collectieve deals. Daarbij zou het voor iedereen een stuk overzichtelijker worden als mensen weten op welke polis het collectief is gebaseerd. Ze zien dat dat er slechts 58 polissen zijn en geen 64.000.

De collectieve zorgverzekering moet inhoud krijgen, of we moeten ermee stoppen”, Edith Schippers, Volksgezondheid

Goedkope zorgverzekering zonder collectiviteit

De goedkoopste zorgverzekeringen van Nederland hebben geen collectiviteit. De goedkoopste basisverzekering van 2017 is van Zekur of Anderzorg. De basisverzekering van Zekur is slechts €77 met een hoog eigen risico. Die van Anderzorg heeft meer keuzevrijheid, 96% om precies te zijn, en kost slechts €78 met een hoog eigen risico.

De goedkoopste zorgverzekering met een standaard eigen risico van €385 is €92. Daar kunnen collectieve zorgverzekeringen over het algemeen niet tegen op.