Waarom overstappen van zorgverzekering?

Je kunt slechts 1 keer per jaar overstappen van zorgverzekering. In 2017 veranderd de zorgverzekering weer op allerlei manieren. Op uiterlijk 19 november 2016 maken alle zorgverzekeraars hun premies voor 2017 bekend. Je hebt daarna tot 31 december 2016 om te veranderingen van zorgverzekering.

De verwachting is dat er voor 2017 zo’n 1,5 miljoen Nederlanders gaan overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar wat zijn eigenlijk alle redenen om over te stappen?

Nederlanders stappen vooral over door de enorme stijging van de zorgpremies in 2017. Gemiddeld wordt een basisverzekering namelijk €10 per maand duurder. In september 2016 dacht Minister Schippers nog dat deze basisverzekering minimaal zou stijgen met ongeveer €3,50 per maand.

De enorme premiestijging is 1 reden om over te stappen. Wij hebben nog 8 goede redenen om te veranderen van zorgverzekeraar.

Bekijk de 9 redenen of start meteen met vergelijken:

Alle redenen om over te stappen

  1. Goedkopere basisverzekering aanvragen
  2. Het eigen risico veranderen
  3. Aanvullende zorgverzekering aanvragen, wijzigen of opzeggen
  4. Aanvullende tandartsverzekering aanvragen, wijzigen of opzeggen
  5. Ontevreden over de dienstverlening van de zorgverzekeraar
  6. Het eigen risico in termijnen vóóruit betalen
  7. Gebruik maken van een collectiviteit
  8. Ander soort basisverzekering aanvragen
  9. Nieuwe vergoeding voor brillen en lenzen aanvragen

Waarom overstappen van zorgverzekering?

1. Goedkopere basisverzekering aanvragen

In 2016 steeg de premie met ongeveer €7 per maand. In 2017 wordt de basisverzekering gemiddeld €10 per maand duurder. De belangrijkste reden om over te stappen van zorgverzekeraar is deze stijgende premie.

Op lastenvrij staat de goedkoopste basisverzekering van Nederland. De voordeligste basisverzekering met een verhoogd eigen risico van €385 is €69 per maand. De voordeligste basisverzekering met een standaard eigen risico van €385 is €86 per maand.

Kijk bij het vergelijken van alle zorgverzekeringen wel of een basisverzekering een budget, natura of restitutiepolis is.

2. Het eigen risico veranderen

In 2017 is het verplicht eigen risico hetzelfde als in 2016. Het eigen risico blijft gewoon €385.

Het eigen risico is een belangrijk onderdeel van een basisverzekering. Je moet door dit eigen risico de eerste €385 aan verzekerde zorg binnen het basispakket zelf betalen.

Het eigen risico heeft veel invloed op de hoogte van de premie. Je kunt het verplicht eigen risico van €385 vrijwillig namelijk verhogen in ruil voor korting op de premie. Het eigen risico is te verhogen met maximaal €500 naar €885 per jaar.

Lees of het slim is om het eigen risico te verhogen en kijk in onze zorgvergelijker wat het premievoordeel per zorgverzekeraar is. De korting voor het verhogen van het eigen risico kan oplopen tot €300 per jaar.

3 Aanvullende zorgverzekering aanvragen, wijzigen of opzeggen

Je hebt met een aanvullende zorgverzekeringen recht op extra zorg. Je verwacht deze aanvullende zorg misschien in 2017 nodig te hebben. Omdat de aanvullende zorgverzekering gekoppeld is aan de basisverzekering, kan dit een goede reden zijn om over te stappen.

Het kan ook zijn dat jij al een aanvullende zorgverzekering hebt en deze wil wijzigingen. Je wil misschien meer of minder gebruik gaan maken van deze aanvulling. Je huidige zorgverzekeraar heeft misschien een andere aanvulling die beter bij je past of misschien is er een andere verzekeraar met een betere aanvullende zorgverzekering.

Je betaalt voor een aanvullende zorgverzekeringen extra premie. Je hebt misschien een aanvullende verzekering, maar gebruikt deze nooit. Daarnaast verwacht je deze in 2017 weer niet te gaan gebruiken. Dit kan een goede reden zijn om deze aanvullende zorgverzekering op te zeggen. Het is dan natuurlijk slim om ook eens te kijken of er een betere of voordeligere basisverzekering is.

Let op! Je huidige basisverzekering wordt automatisch opgezegd bij het afsluiten van een nieuwe basisverzekering. Je moet je aanvullende zorgverzekering zelf opzeggen. Doe dit uiterlijk  31 december 2016.

4. Aanvullende tandartsverzekering aanvragen, wijzigen of opzeggen

De aanvullende tandartsverzekering is de populairste aanvullende verzekering.

Je verwacht in 2017 misschien meer tandartskosten te gaan maken. Dan kan het slim zijn om een nieuwe tandartsverzekering aan te vragen of de dekking van de bestaande tandartsverzekering te verhogen.

Het kan ook zijn dat jij in 2016 een tandartsverzekering had en verwacht in 2017 geen tandartskosten te gaan maken. Je kunt de tandartsverzekering dan uiterlijk op 31 december 2016 opzeggen.

Het aanvragen, wijzigen of opzeggen van een tandartsverzekering is een goede reden om over te stappen van zorgverzekeraar.

5: Ontevreden over de dienstverlening van de zorgverzekeraar

Je bent misschien ontevreden over de dienstverlening van je zorgverzekering. Misschien is je zorgverzekeraar slechts te bereiken of klopt de afrekening van het eigen risico niet.

Je wil daarom overstappen naar een verzekeraar die wél een goede dienstverlening biedt. Dit is een goede reden om over te stappen van zorgverzekeraar.

Je hebt als ontevreden klant genoeg mogelijkheden om over te stappen naar een betere zorgverzekeraar.

6. Het eigen risico in termijnen vóóruit betalen

Stel jij verwacht zeker zorgkosten te gaan maken in 2017. Je kiest in dit geval voor een standaard eigen risico van €385.

Het is bij sommige verzekeraars mogelijk om eigen risico vóóraf in termijnen te betalen. Je betaalt dan 10 keer €38,50. Mocht het eigen risico verbruikt worden krijg jij geen “onverwachte” rekening van €385 aan het einde van 2017. Mocht het eigen risico niet verbruikt worden krijg jij €385 terug.

Niet alle zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico in termijnen te betalen. In 2016 was het bij 21 zorgverzekeraars mogelijk om het eigen risico in termijnen vooruit te betalen.

De mogelijkheid om het eigen risico vóóraf in termijnen te betalen, kan een reden zijn om over te stappen van zorgverzekeraar.

7. Gebruik maken van een collectiviteit

Je hebt misschien een nieuwe werkgever. Deze werkgever heeft misschien de mogelijkheid om een collectiviteitskorting aan te bieden. Dit kan een reden zijn om over te stappen van zorgverzekeraar.

Al is het wel zo dat collectiviteitskortingen vaak exclusief lijken. Wanneer we bijvoorbeeld een berekening maken op de website van Avéro Achmea en we aangeven dat we géén collectiviteit kunnen gebruiken, kunnen we alsnog een collectiviteit van kiezen…

Collectiviteitskorting is volgens ons vooral een marketingtruc. Ze kunnen volgens ons beter de premie gewoon verlagen. Dit maakt het meteen allemaal een stuk overzichtelijker.

8. Ander soort basisverzekering aanvragen

Je hebt 3 soorten basisverzekeringen: de selectiefpolis, de naturapolis en de restitutiepolis. Het verschil tussen deze polissen zit hem in de keuzevrijheid.

Je hebt met een restitutiepolis, bij planbare zorg, volledige vrijheid bij het kiezen voor een zorgaanbieder. Deze keuzevrijheid is met een naturaverzekering beperkter. Bij een selectiefpolis, ook wel een budgetpolis genoemd, is deze keuzevrijheid nog minder.

Het veranderen van soort basisverzekering kan een goede redenen zijn om over te stappen van zorgverzekering.

Je kunt met onze zorgvergelijker 100+ zorgverzekeringen vergelijken. Je kunt bij “Vrije keuze” de hoeveelheid vrijheid van een basisverzekering kiezen.

Daarbij hebben we onderzocht welke zorgverzekeraars in 2016 een restitutiepolis aanbieden. Dit zijn er 21. Bekijk ze nu alle restitutie zorgverzekeringen.

9. Nieuwe vergoeding voor brillen en lenzen aanvragen

Je hebt met een aanvullende zorgverzekering meestal recht op een vergoeding voor brillen en lenzen. De meeste zorgverzekeraars geven deze vergoeding 1 keer in de 2 jaar.

Door ieder jaar over te stappen van zorgverzekeraar, kun jij ieder jaar gebruik maken van deze vergoeding.

Dit is voor veel mensen een goede redenen om over te stappen van zorgverzekeraar.

Overstappen van zorgverzekering

Maak voor het overstappen een vergelijking. Alle premies én vergoedingen zijn eenvoudig op een rij te zetten. In onze onafhankelijke zorgverzekeraar staan 100+ zorgverzekeringen.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *