Autoschade door vuurwerk: wat dekt de autoverzekering?

Staat online sinds: 30 november 2018

Oud en Nieuw kan prachtig zijn, maar voor sommige autobezitters is vuurwerk minder leuk. Vervolgens het Verbond van Verzekeraars ontstaan er meer schades met Oud en Nieuw.

Knal- en siervuurwerk kunnen zorgen voor schroeiplekken, deuken en krassen óf zelfs een compleet uitgebrande auto.

Heb jij een beschadigde auto door vuurwerk? Lees dan verder.

We vertellen welke autoverzekering dekking biedt óf de dader aansprakelijk te stellen is én hoe de schade de volgende keer mogelijk te voorkomen is…

Biedt de WA autoverzekering dekking?

De WA autoverzekering biedt alleen dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Wanneer je eigen auto beschadigd is door vuurwerk, dan biedt de WA verzekering géén dekking.

WA volledig en beperkt casco verzekering

Vuurwerkschade is mogelijk wel te verhalen op de WA beperkt– en volledig casco verzekering. De WA beperkt casco verzekering biedt namelijk dekking voor brandschade. Sommige vuurwerkschades worden gezien als brandschades.

Wanneer de schade opzettelijk is toegebracht, bijvoorbeeld omdat iemand een vuurpijl in de uitlaat stopt, dan wordt dat gezien als vandalisme. Brandschade door vandalisme is standaard verzekerd op de WA volledig casco verzekering. Bij sommige autoverzekeraars wordt brandschade door vandalisme ook vergoedt door de WA beperkt casco verzekering.

Wanneer de schade moet worden geclaimd op de WA volledig casco verzekering, dan val je terug in schadevrije jaren. Wanneer de schade vergoed wordt door de WA beperkt casco verzekering dan val je vaak niet terug in schadevrije jaren.

Dader aansprakelijk stellen voor de geleden schade

Wanneer de schade is ontstaan door vandalisme, dan is de dader mogelijk aansprakelijk te stellen.

Als de schade vergoed wordt door de WA beperkt casco of volledig casco verzekering, dan kun je de schade eerst laten uitbetalen door de verzekeraar. Vervolgens kan de verzekeraar proberen de schade te verhalen op de dader. Wanneer het de verzekeraar lukt om de schade te verhalen, dan wordt het mogelijke verlies van schadevrije jaren teruggedraaid.

Wanneer de schade niet vergoed wordt door de verzekeraar, dan kun je de schade zelf verhalen op de dader. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kan de rechtsbijstandverzekeraar helpen bij het verhalen van de schade.

Voorzorgsmaatregelen om schade door vuurwerk te voorkomen

Schade aan de auto door vuurwerk is vaak te voorkomen. Hieronder staan een aantal goede voorzorgsmaatregelen:

  • Parkeer de auto in een garage
  • Parkeer de auto in een rustige straat
  • Geen garage? Gebruik dan een autohoes om kruitschade te voorkomen
  • Sluit alle ramen zodat niemand vuurwerk naar binnen kan gooien

 

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Verzekeraars concurreren continu met elkaar en willen allemaal een voordelige autoverzekering aanbieden. Ze stunten daarom zo nu en dan met de prijzen, om nieuwe klanten binnen te halen.

Check even welke autoverzekeringen nu een lage prijs hebben…

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding Staat online sinds: 11 december 2018 Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is...