Schadevrije jaren aantonen, hoe doe je dat?

Gepubliceerd op: 18 januari 2017 geschreven door Joost van Herpen

Je bouwt schadevrije jaren op door schadevrij te rijden.

De premie van een autoverzekering wordt voor een groot deel bepaalt door het aantal schadevrije jaren: hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de no-claimkorting op de autoverzekering.

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering wil de verzekeraar weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Je kunt op verschillende manieren aantonen hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Hieronder staan de drie goede manieren…

1. Roy-Data

Roy-Data is een gezamenlijke database waar alle autoverzekeraars in kunnen kijken. Wanneer je ná 1 september 2007 een autoverzekering hebt afgesloten, staan je schadevrije jaren in Roy-Data.

De nieuwe verzekeraar kan eenvoudig in Roy-Data kijken hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Vervolgens kan deze verzekeraar de schadevrije jaren gebruiken voor de nieuwe autoverzekering.

Het komt soms voor dat de verzekeraar de schadevrije jaren niet kan vinden. Dit kan komen omdat je vorige verzekeraar de schadevrije jaren nog niet in Roy-Data heeft gezet.

Lees nu alles over Roy-Data

2. Leaseverklaring

Wanneer je een leaseauto hebt gereden, bouw je geen schadevrije jaren op. Je hebt namelijk zelf geen autoverzekering afgesloten.

Je krijgt aan het einde van de leasecontract wel een leaseverklaring met het aantal schadevrij gereden jaren.

De meeste verzekeraars willen deze jaren omzetten in schadevrije jaren, wanneer je zelf een autoverzekering gaat afsluiten.

Net als een royementsverklaring is de leaseverklaring één jaar geldig. Sommige verzekeraar gaan hier iets soepeler mee om en accepteren leaseverklaringen die iets ouder zijn dan één jaar.

Lees nu alles over de leaseverklaring

3. Werkgeversverklaring

Je hebt misschien een auto van de zaak gereden, die geen leaseauto is. Je bouwt als bestuurder van deze auto geen schadevrije jaren op, omdat de autoverzekering op naam van het bedrijf is afgesloten.

Als je zelf een autoverzekering gaat afsluiten, is het soms toch mogelijk om een paar schadevrije jaren te krijgen. Je moet hiervoor een werkgeversverklaring overhandigen.

Op deze werkgeversverklaring staat bijvoorbeeld dat jij de regelmatige bestuurder was en de periode dat jij schadevrij hebt gereden.

Voor veel verzekeraars is een werkgeversverklaring minder waardevol dan een leaseverklaring, maar toch worden er soms schadevrije jaren gegeven op basis van de werkgeversverklaring.

Lees nu alles over de werkgeversverklaring

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp