Verzekerd voor schade tijdens een proefrit?

Geschreven op 30-01-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je gaat een nieuwe of tweedehands auto kopen en gaat eerst een proefrit maken.

Je wilt graag weten hoe het zit met de autoverzekering. Want je kunt tijdens deze proefrit een schade veroorzaken.

Lees nu alles over een autoschade tijdens een proefrit en de autoverzekering. Vergelijk daarna even alle autoverzekeringen...

Schade aan anderen

Alle auto’s moeten minimaal een WA autoverzekering hebben. Deze autoverzekering is verplicht. De WA autoverzekering biedt dekking voor schade die met een auto aan anderen worden toegebracht.

Wanneer je toestemming krijgt om een proefrit te maken, biedt deze autoverzekering dekking voor schade die je met deze auto aan anderen toebrengt.

Schade aan de auto van de verkoper

Je kunt tijdens een proefrit schade toebrengen aan anderen, maar het is ook mogelijk dat je schade toebrengt aan de auto van de eigenaar.

De eigenaar is verantwoordelijk voor de eigen auto

Deze schade is niet verzekerd op de WA autoverzekering. De eigenaar van de auto moet zelf een WA volledig casco verzekering voor hebben om deze schade te kunnen verhalen.

Wanneer je schade hebt toegebracht aan de auto tijdens een proefrit, dan hoef jij hier verzekeringstechnisch gezien niet voor op te draaien. Je hebt namelijk toestemming gehad om in de auto te rijden.

De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor zijn eigen auto. Deze moet dus opdraaien voor de schade, het eventuele eigen risico én het eventuele verlies van schadevrije jaren.

De eigenaar kan je aansprakelijk stellen voor de schade na een proefrit

Wél kan de eigenaar van de auto een poging doen om de schade op je te verhalen, door je aansprakelijk te stellen. Dit gaat buiten de autoverzekeraar om.

Het kan voor degene die de auto heeft uitgeleend lastig zijn om daadwerkelijk een schadevergoeding te ontvangen van degene die een proefrit heeft gemaakt.

Je kunt een eventuele aansprakelijkheidsclaim niet laten uitbetalen door de aansprakelijkheidsverzekering, omdat deze alle schades door motorvoertuigen uitsluit.

Lees meer over schade aan een geleende auto

Auto inspecteren en autoverzekering controleren

Het is aan te raden om de auto vooraf te inspecteren. Heeft de auto al schade op het moment dat je een proefrit wil gaan maken?

Maak kenbaar aan de verkopen dat je de eventuele schade hebt gezien en dat deze dus geen poging kan doen om deze op jou te verhalen.

Het is daarnaast aan te raden om even te controleren of de auto verzekerd is.

Je gaat de website van de RDW en kijk bij ”Status van het voertuig” of de auto WAM verzekerd is.

Bekijk onze checklist met tips voor het kopen van een tweedehands auto

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]