Verzekerd voor schade tijdens een proefrit?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 30-1-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 30-1-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 30-1-2018
Leestijd: 2 min.

Je gaat een nieuwe of tweedehands auto kopen en gaat eerst een proefrit maken.

Je wilt graag weten hoe het zit met de autoverzekering. Want je kunt tijdens deze proefrit een schade veroorzaken.

Lees nu alles over een autoschade tijdens een proefrit en de autoverzekering:

Schade aan anderen

Alle auto’s moeten minimaal een WA autoverzekering hebben. Deze autoverzekering is verplicht. De WA autoverzekering biedt dekking voor schade die met een auto aan anderen worden toegebracht.

Wanneer je toestemming krijgt om een proefrit te maken, biedt deze autoverzekering dekking voor schade die je met deze auto aan anderen toebrengt.

Schade aan de auto van de verkoper

Je kunt tijdens een proefrit schade toebrengen aan anderen, maar het is ook mogelijk dat je schade toebrengt aan de auto van de eigenaar.

De eigenaar is verantwoordelijk voor de eigen auto

Deze schade is niet verzekerd op de WA autoverzekering. De eigenaar van de auto moet zelf een WA volledig casco verzekering voor hebben om deze schade te kunnen verhalen.

Wanneer je schade hebt toegebracht aan de auto tijdens een proefrit, dan hoef jij hier verzekeringstechnisch gezien niet voor op te draaien. Je hebt namelijk toestemming gehad om in de auto te rijden.

De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor zijn eigen auto. Deze moet dus opdraaien voor de schade, het eventuele eigen risico én het eventuele verlies van schadevrije jaren.

De eigenaar kan je aansprakelijk stellen voor de schade na een proefrit

Wél kan de eigenaar van de auto een poging doen om de schade op je te verhalen, door je aansprakelijk te stellen. Dit gaat buiten de autoverzekeraar om.

Het kan voor degene die de auto heeft uitgeleend lastig zijn om daadwerkelijk een schadevergoeding te ontvangen van degene die een proefrit heeft gemaakt.

Je kunt een eventuele aansprakelijkheidsclaim niet laten uitbetalen door de aansprakelijkheidsverzekering, omdat deze alle schades door motorvoertuigen uitsluit.

Lees meer over schade aan een geleende auto

Auto inspecteren en autoverzekering controleren

Het is aan te raden om de auto vooraf te inspecteren. Heeft de auto al schade op het moment dat je een proefrit wil gaan maken?

Maak kenbaar aan de verkopen dat je de eventuele schade hebt gezien en dat deze dus geen poging kan doen om deze op jou te verhalen.

Het is daarnaast aan te raden om even te controleren of de auto verzekerd is.

Je gaat de website van de RDW en kijk bij ”Status van het voertuig” of de auto WAM verzekerd is.

Bekijk onze checklist met tips voor het kopen van een tweedehands auto

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: