Autorijden met Alzheimer, mag dat?

Gepubliceerd op: 2 december 2017 geschreven door Joost van Herpen

De meeste voorkomende vorm van dementie is Alzheimer. Mensen met Alzheimer kunnen bijvoorbeeld bepaalde handelingen moeilijker uitvoeren, dingen onthouden en situaties beoordelen. Deze vaardigheden zijn belangrijk bij het autorijden. Daarom is de vraag: ”is het wel verantwoord om auto te rijden met Alzheimer?”.

Hieronder staat algemene informatie over autorijden met een Alzheimer. Neem voor je persoonlijke situatie contact op met een arts, een verzekeraar of het CBR…

Clinical Dementia Rating (CDR)

De Clinical Dementia Rating (CDR) is een schaal om de ernst van de dementie vast te stellen. Daarbij wordt gekeken naar het geheugen, oriëntatie, oordeelsvorming, sociale vaardigheden, huishouden/hobby’s én persoonlijke ontwikkeling.

Op deze onderdelen wordt een score vastgesteld. De totaalscore bepaalt de ergst van de dementie. Hieronder staan de 4 scores:

  • CDR 0,5: zeer lichte dementie
  • CDR 1: lichte dementie
  • CDR 2: matige dementie
  • CDR 3: ernstige dementie

Bij een CDR-score van 0,5 of 1 is het eventueel mogelijk om auto te rijden. Je komt alleen nog in aanmerking voor een auto, motor of T-rijbewijs mét beperking voor privégebruik.

Stoppen met autorijden

Iemand met Alzheimer mag niet meer autorijden met een CDR-score van 2 of 3. Met matige of ernstige dementie, is het niet meer mogelijk om veilig te rijden.

Gezondheidsverklaring CBR

Het is niet verplicht, maar wel verstandig om een melding te maken van dementie bij het CBR. Je hebt dan alle verantwoordelijkheid genomen voor de verkeersveiligheid.

Je maakt een melding bij het CBR door een Gezondheidsverklaring in te vullen. Met een CDR-score van 0,5 of 1 is het eventueel mogelijk om auto te rijden.

De gezondheidsverklaring kost ongeveer €30 en is te kopen bij het CBR. Je moet deze verklaring zelf invullen en daarbij een verklaring van een arts toevoegen, bijvoorbeeld een neuroloog of psychiater.

Stuur de Gezondheidsverklaring daarna naar het CBR.

Rijtest

Je wordt na het invullen van de Gezondheidsverklaring uitgenodigd voor een rijtest. De nadruk ligt op ”zien, denken en doen”. Bij Alzheimer wordt er nadruk gelegd op ”denken”.

De resultaten van de rijtest bepalen of je geschikt bent om auto te rijden. Je bent dan voor maximaal 1 jaar geschikt om auto te rijden, alleen voor privégebruik.

Bij zeer lichte dementie kun je, bij hoge uitzondering, geschikt worden verklaard voor 3 jaar. Je hebt dan wel, naast een rijtest, een positief neuropsychologisch onderzoek nodig.

Rijbewijs verlengen met Alzheimer

Wanneer het rijbewijs met termijnbeperking verloopt, kun je opnieuw een Gezondheidsverklaring invullen. Hierbij moet een nieuw onderzoeksrapport worden gevoegd.

Het nieuwe onderzoek is verplicht, omdat Alzheimer een progressieve ziekte is. Omdat het een progressieve ziekte is, kan de rijvaardigheid verder achteruit zijn gegaan.

Autoverzekering

Meestal willen autoverzekeraars een autoverzekering aanbieden als je volgens het CBR mag rijden. Wanneer je volgens het CBR niet geschikt bent om te rijden, is het niet mogelijk om een autoverzekering aan te vragen.

Wanneer je toch gaat rijden en een schade veroorzaakt, kun je in de problemen komen. De verzekeraar kan proberen om de schade op je te verhalen.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen en ontdek binnen een minuut wat de goedkoopste is…