Autorijden na een knieoperatie, mag dat?

Geschreven op 29-11-17
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je had bijvoorbeeld een gebroken knie, hebt een meniscus- of kruisbandoperatie gehad of een knieprothese gekregen. Je bent aan het herstellen en wilt weten wanneer het weer mogelijk is om te rijden.

Het is volgens de wet niet nadrukkelijk verboden om te rijden na een knieoperatie. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze om te gaan rijden. Het is wél verboden om gevaar te veroorzaken. Het is daarnaast verboden om te rijden met medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden, waaronder sommige pijnstillers.

Hieronder vertel ik alles over de wetten die het verbieden om gevaar te veroorzaken en te rijden met medicijnen. Ik vertel meer over het herstel na een knieoperatie, het onderzoek van het CBR én het advies van artsen.

Uiteraard vertel ik ook meer over de dekking van een autoverzekering bij rijden na een knieoperatie. Vergelijk ook even alle autoverzekeringen en zorgt ervoor dat je niet te veel betaalt...

Wetten en regels over autorijden na een knieoperatie

In de Wegenverkeerswet 1994 staan alle Nederlandse verkeersregels.

De wegenverkeerswet kent geen speciale regels over autorijden na een knieoperatie. De wet zegt dus niet dat het nadrukkelijk verboden is om te rijden na een operatie aan de knie.

Artikel 5 van de Wegenverkeerswet

In Artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 staat wel dat het verboden is om gevaar te veroorzaken.

De wet zegt het volgende:

Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Strafrechtelijke vervolging

In Artikel 6 van dezelfde wet staat dat het verboden is om je zo te gedragen dat er door jouw schuld een ongeluk plaatsvindt, waardoor anderen gewond raken of komen te overlijden.

Je kunt in het ergste geval een rijontzegging en een gevangenisstraf krijgen!

De wet zegt het volgende:

”Het is een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat.”

Politie kan rijbewijs innemen

Als je na een knieoperatie gaat rijden terwijl je je knie niet normaal kan gebruiken, dan kan de politie een rijontzegging opleggen.

De politie kan dit doen als ze van mening zijn dat je niet (lichamelijk of geestelijk) geschikt bent om te rijden.

De politie neemt het rijbewijs in en informeert het CBR. Die kan vervolgens een onderzoek instellen.

Gevaarlijk om te rijden na een knieoperatie

De wet zegt dus niet dat het verboden is om te rijden na een knieoperatie, maar het is wél verboden om gevaar te veroorzaken.

Je moet uiteraard een goede controle over het been om een auto te kunnen besturen, en dus geen gevaar te veroorzaken.

Meniscus

Je kunt na een meniscusoperatie (en kijkoperatie) allerlei klachten hebben. Je knie is misschien dikker en het is moeilijker om met de knie te buigen. Je kunt daarnaast pijn hebben.

Door deze klachten kan het gevaarlijk zijn om auto te rijden. Vaak is een knie na 2 tot 6 weken weer hersteld. Bij alleen een kijkoperatie herstelt de knie waarschijnlijk iets sneller.

Knieprothese

Je hebt na het plaatsen van een kunstknie moeite met het buigen van de knie. Je spieren zijn waarschijnlijk slapper en de knie doet misschien pijn.

Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat het gevaarlijk is om te rijden. Je moet ten minste 6 weken wachten met rijden.

Je kunt na een gedeeltelijke knieoperatie mogelijk iets sneller herstellen. Het complete herstel van de knie kan één jaar duren.

Gebroken knie

Je knie is na de operatie minder soepel en de spierkracht is waarschijnlijk afgenomen. Je kunt de knie daardoor moeilijker bewegen. Daarnaast doet de knie misschien veel pijn.

De klachten zorgen ervoor dat het gevaarlijk kan zijn om te rijden. Het kan 3 tot 6 maanden duren voor de knie weer normaal en pijnvrij te gebruiken is.

Gebruik van medicijnen

Je hebt na de knieoperatie waarschijnlijk pijn. Je slikt daardoor misschien pijnstillers, die de pijn moeten verminderen.

Deze pijnstillers verminderen de pijn, maar hebben ook bijwerkingen. Je kunt bijvoorbeeld misselijk en suf worden. Je reactievermogen kan afnemen, waardoor het gevaarlijk is om auto te rijden.

De pijnstillers die invloed hebben op de rijvaardigheid hebben een gele of rode sticker op de verpakking staan.

Het is volgens Artikel 8 van de Wegenverkeerswet verboden om te rijden met medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden, waardoor je je auto niet meer behoorlijk kunt besturen!

Lees nu alles over autorijden met medicijnen of controleer op rijveiligmetmedicijnen welke medicijnen invloed hebben op de rijvaardigheid.

Onderzoek van het CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) controleert namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat of alle verkeersdeelnemers lichamelijk en geestelijk geschikt zijn om een auto te besturen.

Je moet daarom voor het behalen van het rijbewijs een Gezondheidsverklaring invullen.

Wanneer je je rijbewijs al hebt en wordt vervolgens beperkt, bijvoorbeeld door een knieoperatie, dan is het niet verplicht om de Gezondheidsverklaring opnieuw in te vullen.

Knie hersteld voor het onderzoek is afgerond

Het onderzoek van het CBR kan meer dan 4 maanden duren. Je bent waarschijnlijk al hersteld voor het CBR het onderzoek heeft afgerond.

Advies van artsen

Dokter en patiënt na knieoperatie

De dokter kan een advies geven over het herstel van de knie. De dokter kan aangeven of die het verantwoord vindt om te rijden, maar dit is slechts een advies.

Je bent na het advies van de dokter nog steeds zelf verantwoordelijk voor de keuze om te rijden of niet.

Autorijden na een knieoperatie en de autoverzekering

Het is in Nederland verplicht om een WA autoverzekering te hebben. Deze WA verzekering vergoedt de schade die jij met je auto toebrengt aan anderen.

Wanneer je een aanrijding veroorzaakt door een knie die niet hersteld is, dan vergoedt de verzekeraar toch de schade aan de tegenpartij. De verzekeraar kan namelijk niet zomaar weigeren om de WA-schade te vergoeden.

Schade door roekeloos rijgedrag

Wanneer de aanrijding wordt veroorzaakt doordat je je knie niet goed kunt bewegen, dan kan de verzekeraar proberen om de schade op jou te verhalen.

Wanneer de schade ontstaan aan de eigen auto en deze is gedekt op de WA beperkt casco– of volledig casco verzekering, dan kan de verzekeraar weigeren om de schade te vergoeden.

De verzekeraar moet dan wel bewijzen dat de schade is ontstaan door ”roekeloos rijgedrag”. Volgens de polisvoorwaarden is roekeloos rijgedrag uitgesloten. Wanneer je je knie niet normaal kunt bewegen, kan dit worden gezien als roekeloos rijgedrag.

Gebruik daarom het gezonde verstand en luister naar het advies van de dokter. Je kunt bij twijfel ook contact opnemen met de autoverzekeraar.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]