Autorijden na een knieoperatie, wanneer mag dat weer?

Gepubliceerd op: 29 november 2017 geschreven door Joost van Herpen

Jaarlijks ondergaan veel mensen een knieoperatie, bijvoorbeeld een arthroscopie (kijkoperatie) of een operatie aan de meniscus . Je moet na de operatie revalideren en mag even niet autorijden.

Door de operatie heb je misschien minder controle over je been en is je spierkracht afgenomen. Daarnaast kun je je knie misschien minder goed buigen en streken. Het is onverantwoord om met deze beperkingen te rijden.

Hieronder staat algemene informatie over autorijden na een knieoperatie. Ga voor je persoonlijke situatie naar een arts, een verzekeraar of het CBR…

Herstel van de operatie

Je knie kan op verschillende manieren geopereerd zijn. Bij een relatief kleine ingreep, zoals een arthroscopie (kijkoperatie) kun je vaak binnen 2 weken weer autorijden.

Ook bij een meniscusoperatie kun je meestal na 2 weken weer rijden.

Het herstel na het plaatsen van een knieprothese duurt een stuk langer. Gemiddeld staat hier tussen de 6 en 12 weken voor. Bij een gedeeltelijke knieprothese duurt de genezing meestal tussen de 2 en 6 weken.

Advies van de arts

De herstelperiode van een operatie is voor iedereen anders. De enige die kan aangeven hoe het herstel verloopt, is de behandeld arts. Deze arts kan aangeven wanneer het weer verantwoord is om auto te rijden.

Vraag om een schriftelijke bevestiging als je volgens de arts weer mag rijden. Bij schade kun je deze verklaring overhandigen aan de verzekeraar.

Medicijnen met bijwerkingen

Soms schrijven artsen medicijnen voor na een knieoperatie. Sommige medicijnen kunnen bijvoorbeeld je reactievermogen beïnvloeden. Deze medicijnen hebben een gele of rode sticker op de verpakking.

Of je mag rijden hangt af van de categorie waarbinnen deze medicijnen vallen. Of je mag rijden met deze medicijnen is eenvoudig te controleren op rijveiligmetmedicijnen.nl.

Vul de naam van het medicijn in en kijk binnen welke categorie deze valt. Klik verder om te zien wat het advies is over autorijden met deze medicijnen.

Lees alles over autorijden met medicijnen

Autoverzekering

Ga pas rijden als je volledig hersteld bent van de operatie. Je moet natuurlijk gas kunnen geven en snel kunnen remmen als dit nodig is. Je hebt hiervoor de volledige controle over je benen nodig.

Wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt terwijl het, volgens de dokter onverantwoord was om te rijden, kan de verzekeraar de schade op je proberen te verhalen.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Vergelijk autoverzekeringen

De premies van autoverzekeringen veranderen continu. Check even of je niet te veel betaalt…