Autorijden na een knieoperatie, mag dat?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 29-11-2017 | Leestijd: 4 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 29-11-2017 | Leestijd: 4 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 29-11-2017
Leestijd: 4 min.

Je had bijvoorbeeld een gebroken knie, hebt een meniscus- of kruisbandoperatie gehad of een knieprothese gekregen. Je bent aan het herstellen en wilt weten wanneer het weer mogelijk is om te rijden.

Het is volgens de wet niet nadrukkelijk verboden om te rijden na een knieoperatie. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze om te gaan rijden. Het is wél verboden om gevaar te veroorzaken. Het is daarnaast verboden om te rijden met medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden, waaronder sommige pijnstillers.

Hieronder vertel ik alles over de wetten die het verbieden om gevaar te veroorzaken en te rijden met medicijnen. Ik vertel meer over het herstel na een knieoperatie, het onderzoek van het CBR én het advies van artsen.

Uiteraard vertel ik ook meer over de dekking van een autoverzekering bij rijden na een knieoperatie…

Wetten en regels over autorijden na een knieoperatie

In de Wegenverkeerswet 1994 staan alle Nederlandse verkeersregels.

De wegenverkeerswet kent geen speciale regels over autorijden na een knieoperatie. De wet zegt dus niet dat het nadrukkelijk verboden is om te rijden na een operatie aan de knie.

Artikel 5 van de Wegenverkeerswet

In Artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 staat wel dat het verboden is om gevaar te veroorzaken.

De wet zegt het volgende:

Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Strafrechtelijke vervolging

In Artikel 6 van dezelfde wet staat dat het verboden is om je zo te gedragen dat er door jouw schuld een ongeluk plaatsvindt, waardoor anderen gewond raken of komen te overlijden.

Je kunt in het ergste geval een rijontzegging en een gevangenisstraf krijgen!

De wet zegt het volgende:

”Het is een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat.”

Politie kan rijbewijs innemen

Als je na een knieoperatie gaat rijden terwijl je je knie niet normaal kan gebruiken, dan kan de politie een rijontzegging opleggen.

De politie kan dit doen als ze van mening zijn dat je niet (lichamelijk of geestelijk) geschikt bent om te rijden.

De politie neemt het rijbewijs in en informeert het CBR. Die kan vervolgens een onderzoek instellen.

Gevaarlijk om te rijden na een knieoperatie

De wet zegt dus niet dat het verboden is om te rijden na een knieoperatie, maar het is wél verboden om gevaar te veroorzaken.

Je moet uiteraard een goede controle over het been om een auto te kunnen besturen, en dus geen gevaar te veroorzaken.

Meniscus

Je kunt na een meniscusoperatie (en kijkoperatie) allerlei klachten hebben. Je knie is misschien dikker en het is moeilijker om met de knie te buigen. Je kunt daarnaast pijn hebben.

Door deze klachten kan het gevaarlijk zijn om auto te rijden. Vaak is een knie na 2 tot 6 weken weer hersteld. Bij alleen een kijkoperatie herstelt de knie waarschijnlijk iets sneller.

Knieprothese

Je hebt na het plaatsen van een kunstknie moeite met het buigen van de knie. Je spieren zijn waarschijnlijk slapper en de knie doet misschien pijn.

Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat het gevaarlijk is om te rijden. Je moet ten minste 6 weken wachten met rijden.

Je kunt na een gedeeltelijke knieoperatie mogelijk iets sneller herstellen. Het complete herstel van de knie kan één jaar duren.

Gebroken knie

Je knie is na de operatie minder soepel en de spierkracht is waarschijnlijk afgenomen. Je kunt de knie daardoor moeilijker bewegen. Daarnaast doet de knie misschien veel pijn.

De klachten zorgen ervoor dat het gevaarlijk kan zijn om te rijden. Het kan 3 tot 6 maanden duren voor de knie weer normaal en pijnvrij te gebruiken is.

Gebruik van medicijnen

Je hebt na de knieoperatie waarschijnlijk pijn. Je slikt daardoor misschien pijnstillers, die de pijn moeten verminderen.

Deze pijnstillers verminderen de pijn, maar hebben ook bijwerkingen. Je kunt bijvoorbeeld misselijk en suf worden. Je reactievermogen kan afnemen, waardoor het gevaarlijk is om auto te rijden.

De pijnstillers die invloed hebben op de rijvaardigheid hebben een gele of rode sticker op de verpakking staan.

Het is volgens Artikel 8 van de Wegenverkeerswet verboden om te rijden met medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden, waardoor je je auto niet meer behoorlijk kunt besturen!

Lees nu alles over autorijden met medicijnen of controleer op rijveiligmetmedicijnen welke medicijnen invloed hebben op de rijvaardigheid.

Onderzoek van het CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) controleert namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat of alle verkeersdeelnemers lichamelijk en geestelijk geschikt zijn om een auto te besturen.

Je moet daarom voor het behalen van het rijbewijs een Gezondheidsverklaring invullen.

Wanneer je je rijbewijs al hebt en wordt vervolgens beperkt, bijvoorbeeld door een knieoperatie, dan is het niet verplicht om de Gezondheidsverklaring opnieuw in te vullen.

Knie hersteld voor het onderzoek is afgerond

Het onderzoek van het CBR kan meer dan 4 maanden duren. Je bent waarschijnlijk al hersteld voor het CBR het onderzoek heeft afgerond.

Advies van artsen

Dokter en patiënt na knieoperatie

De dokter kan een advies geven over het herstel van de knie. De dokter kan aangeven of die het verantwoord vindt om te rijden, maar dit is slechts een advies.

Je bent na het advies van de dokter nog steeds zelf verantwoordelijk voor de keuze om te rijden of niet.

Autorijden na een knieoperatie en de autoverzekering

Het is in Nederland verplicht om een WA autoverzekering te hebben. Deze WA verzekering vergoedt de schade die jij met je auto toebrengt aan anderen.

Wanneer je een aanrijding veroorzaakt door een knie die niet hersteld is, dan vergoedt de verzekeraar toch de schade aan de tegenpartij. De verzekeraar kan namelijk niet zomaar weigeren om de WA-schade te vergoeden.

Schade door roekeloos rijgedrag

Wanneer de aanrijding wordt veroorzaakt doordat je je knie niet goed kunt bewegen, dan kan de verzekeraar proberen om de schade op jou te verhalen.

Wanneer de schade ontstaan aan de eigen auto en deze is gedekt op de WA beperkt casco– of volledig casco verzekering, dan kan de verzekeraar weigeren om de schade te vergoeden.

De verzekeraar moet dan wel bewijzen dat de schade is ontstaan door ”roekeloos rijgedrag”. Volgens de polisvoorwaarden is roekeloos rijgedrag uitgesloten. Wanneer je je knie niet normaal kunt bewegen, kan dit worden gezien als roekeloos rijgedrag.

Gebruik daarom het gezonde verstand en luister naar het advies van de dokter. Je kunt bij twijfel ook contact opnemen met de autoverzekeraar.

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: