Rijgedragverzekering: Goedkopere autoverzekering door rijgedrag?

In Nederland is de rijgedragverzekering in opkomst. Sinds 2014 zijn er steeds meer verzekeraars die deze verzekeringsvorm aanbieden.

Bij een rijgedragverzekering is de hoogte van de maandelijkse premie afhankelijk van jouw rijgedrag. Door constant gegevens vanuit je auto te versturen, weten verzekeraars of jij je netjes aan de regels houdt.

De korting kan oplopen tot wel 35%, maar hoe zit het eigenlijk met de privacy? Bij Lastenvrij zoeken we altijd naar de goedkoopste autoverzekering en daarom hebben we voor jou onderzocht of het slim is om een rijgedragverzekering af te sluiten.

Lees hieronder alles over deze rijgedragverzekering of vergelijk alle autoverzekeringen:

Nu Vergelijken

Wat is een rijgedragverzekering?

Auto op de snelweg

Een rijgedragverzekering is een autoverzekering waarbij actuele gegevens de premiekorting bepalen. De autoverzekeraar verzamelt data over jouw rijgedrag en kent daarbij punten toe om de hoogte van premiekorting te bepalen.

Het verschil met een ‘gewone’ autoverzekering is dat je geen schadevrije jaren hoeft op te bouwen om voor een premiekorting in aanmerking te komen. Hierdoor kunnen met name jonge bestuurders eerder een korting verdienen met goed rijgedrag.

Ben je zuinig op je auto en hou jij je netjes aan de verkeersregels, dan zal de korting hoger zijn dan voor iemand die regelmatig te snel optrekt of met piepende banden tot stilstand komt. Ga je een keer per ongeluk de fout in, dan wordt je met een rijgedragverzekering aangespoord om in het vervolg extra oplettend te zijn. Net als bij een traditionele autoverzekering kun je rijdgedragverzekeringen afsluiten met wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA), WA met beperkt casco, of een all risk-verzekering.

Rijgedragverzekeraars hebben momenteel van 2 technieken tot hun beschikking om jouw gedrag te meten: via GPS of met een stekker in de auto. GPS wordt gebruikt via je smartphone om de snelheid en G-krachten te meten. Een nadeel hiervan is dat smartphones erg gevoelig zijn voor beweging. Je dient deze daarom in een stevige houder te plaatsen. Vergeet ook niet een oplader te gebruiken bij lange ritten.

De meeste verzekeraars maken echter gebruik van de stekker (ook wel chip, stick, kastje of dongel genoemd). Nadat je een rijgedragverzekering afsluit, krijg je de stekker toegestuurd en kun je deze meestal helemaal zelf installeren. De stekker steek je in de OBD2-poort van het dashboard. Auto’s van voor 2000 zijn helaas niet met een OBD2-poort uitgerust en het merendeel van de aanbieders sluit geen rijgedragverzekering af wanneer jouw auto ouder is dan 10 jaar.

Waar let de verzekeraar op?

Wanneer je de weg op gaat begint het apparaatje na ongeveer 10 kilometer gegevens te verzamelen. Om de paar minuten worden deze naar de verzekeraar verzonden. Daarbij wordt gemeten:

  • De snelheid waarmee je optrekt
  • De snelheid waarmee je tot stilstand komt
  • Of je te hard rijdt (het aantal keer per 100 km.)
  • Het tijdstip en de locatie

Als bestuurder kun je online of via een app bekijken hoe veilig je hebt gereden. Het updaten van deze informatie, en de periode waarover gemeten wordt, kan per aanbieder verschillen. Sommige rijgedragverzekeraars geven tip om je rijgedrag te verbeteren aan de hand van de data. Belangrijk om te weten is dat bij een ongeluk de gegevens van 45 seconden vóór en 60 seconden na het incident worden opgeslagen. De verkeerspolitie kan deze data opvragen voor onderzoek.

Op het gebied van privacy ligt de rijgedragverzekering gevoelig, want het blijft gissen wat er precies met jouw data gebeurt. Met uitzondering van ernstige verkeersovertredingen beloven verzekeraars de gegevens niet te delen met derde partijen. Daarnaast is het goed om te weten dat de meeste verzekeraars de polis beëindigen bij structureel onveilig rijgedrag, ook als er geen schade is veroorzaakt.

De verzamelde data wordt gekoppeld aan een puntensysteem met een stoplichtscore. Rood betekent geen korting, oranje een korting van zo’n 10% en groen de hoogste korting (meestal 30-35%). De terugbetaling van de korting kan per verzekeraar verschillen. Zo zijn er verzekeraars die na de tweede maand uitkeren, maar ook pas na een jaar (als één bedrag).

Hoe verzekeraars verantwoord rijgedrag meten

Dashboard auto

De stekkers die het rijgedrag meten zijn momenteel onder te verdelen in 4 technologieën: ChipWise, Chipin, MyJini en Car-Kroodle.

Fairzekering introduceerde in 2014 een rijgedragverzekering met de Chipin-stekker. Inmiddels wordt deze ook via ANWB en VOOROP aangeboden. MyJini wordt alleen aangeboden via AllSecur. Opvallend aan deze verzekering is dat zij geen standaard premiekorting biedt, maar ‘JINI$’. Dit zijn spaarpunten voor gratis producten in hun webshop, korting bij het tankstation of op de premie zelf. Car-Kroodle is een jong initiatief van Aegon. Deze dienst maakt gebruikt van de Kroodle-stick waarvan je de gegevens eenvoudig via je smartphone kunt teruglezen.

ChipWise lijkt echter het populairst te zijn onder rijgedragverzekeraars. Deze stekker werd ontwikkeld door het gevolmachtigde verzekeraar Voogd & Voogd. Zij biedt zelf de PersonenAutoVoordeelpolis en AutoPrimapolis aan, maar ASR, Delta Lloyd, Nationale Nederlanden, Reaal en Bovemij maken ook gebruik van de ChipWise-stekker.

Autoverzekeraars die jouw rijgedrag met een app in kaart brengen zijn Whoosz! (via de Flo-app) en PolisVoorMij (via de App4Drivers). Wanneer je met een app rijdt kun je de data eenvoudig manipuleren door deze uit te zetten wanneer je bijvoorbeeld harder wilt rijden dan wettelijk is toegestaan. Daarnaast kan hard remmen of een plotselinge beweging worden aangemerkt als een fout, terwijl je misschien juist een ongeluk probeerde te voorkomen.

Welke autoverzekeraar geeft de meeste korting?

De hamvraag is of een rijgedragverzekering voordeliger kan zijn dan een normale autoverzekering. Hier hebben we belangrijke aspecten van de verzekeringen op een rijtje gezet:

ChipWise

De aangesloten aanbieders Voogd & Voogd, ASR, Delta Lloyd, Nationale Nederlanden, Reaal en Bovemij geven een maximale korting van 35%.

Whoosz!

Om voor korting in aanmerking te komen moet je per jaar minimaal 2500 kilometer gereden hebben en minimaal dertig geregistreerde ritten. Je kunt maximaal €100.- besparen als je niet de fout in gaat. Kortingen tussen de €55.- en €80.- zijn daarom realistischer.

App4Drivers

Voor premiekorting moet je binnen een jaar 150 ritten registreren. Per kwartaal kun je 5% tot 20% korting verdienen.

Fairzekering

Bij deze rijgedragverzekering krijg je vanaf negen schadevrije jaren de maximale premiekorting van 85%. Als je netjes rijdt, kun je daar bovenop nog 10% of 35% korting verdienen.

ANWB

Iedereen die bij ANWB een rijgedragverzekering afsluit, ontvangt direct 10% ‘veilige rijderskorting’. Deze kan bij goed rijgedrag oplopen tot 30%. Deze korting ontvang je dan boven op je no-claim-korting. Volgens de verzekeraar is de gemiddelde rijscore van haar klanten momenteel 75, wat een korting van 17,5% betekent.

VOOROP

Op basis van jouw rijgedrag bepaalt VOOROP aan het einde van ieder verzekeringsjaar de korting. Deze staat geheel los van de opgebouwde schadevrije jaren. Een goede score levert tot 5% korting op de netto premie op.

AllSecur

MyJini bepaalt wekelijks de beloning door je rijgedrag met dat van de andere leden te vergelijken. Behoor je tot de best presterende 75% dan ontvang je JINI$. Je kunt tot maximaal 30% van je verzekeringspremie in JINI$ terugverdienen en die besteden in de webshop van myJINI. Je verdiende JINI$ zijn onder andere in te wisselen voor een Bol.com cadeaukaart of voordeel op brandstof.

Car-Kroodle

Car-Kroodle geeft korting over de premie van de volgende maand. Daarbij wordt een puntensysteem van 1 tot 100 gehanteerd. Tot 59 punten krijg je geen korting, tussen 60 en 79 10% en 80 of hoger levert de maximale korting van 20% op.

Conclusie: is een rijgedragverzekering goedkoper?

Of een rijgedragverzekering voordeliger is dan een gewone autoverzekering hangt met name af van je leeftijd, rijstijl en bewezen goed gedrag (zoals met de opgebouwde schadevrije jaren). Daarnaast is het natuurlijk de vraag in hoeverre je bereid bent om je privacy in te leveren voor een premiekorting.

Met name jongeren tot 24 jaar en ouderen kunnen baat hebben bij een rijgedragverzekering. Vaak betalen zij een toeslag die weg kan vallen als zij hun rijstijl laten monitoren. Echter verschilt het per aanbieder of iemand vanwege zijn leeftijd in aanmerking komt voor een verzekering. Oudere bestuurders kunnen namelijk een premietoeslag krijgen en sommige verzekeraars hanteren een minimumleeftijd van 26 jaar.

De basispremie voor een rijgedragverzekering ligt bij de meeste verzekeraars een stuk hoger dan bij een vergelijkbare normale autoverzekering. Over het algemeen geldt dat wanneer je niet slecht maar ook niet echt goed rijdt, je beter een normale autoverzekering af kunt sluiten. Goedkope autoverzekeringen zijn onder andere te vinden bij Inshared, FBTO, Hema en OHRA.

Bij een foutloze beoordeling kan de verzekeringspremie hoger uit kan vallen dan bij een gewone autoverzekeraar die geen data verzamelt. Ga daarom alle autoverzekeringen vergelijken voordat je er 1 afsluit. Ben je een brokkenpiloot, hou je van een sportieve rijstijl of wordt je regelmatig op de bon geslingerd vanwege te hard rijden? Dan is een rijgedragverzekering misschien niet de beste keuze voor jou. Vergelijk nu alle autoverzekeringen met elkaar:

Nu Vergelijken