Hoe ontstaat een autobrand en hoe is een autobrand te voorkomen?

Geschreven op 27-11-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Auto’s kunnen om verschillende redenen in brand komen te staan. Veel brandschades ontstaan door vandalisme, maar de brand kan ook ontstaan na een aanrijding of door slecht onderhoud.

Wanneer er brand ontstaat in de auto kan deze zich, door de verschillende brandbare elementen en vloeistoffen, eenvoudig verspreiden door de hele auto. Hierdoor kan de hele auto uitbranden.

Gelukkig zijn er voldoende manieren om een autobrand te voorkomen. Graag vertellen we over meeste voorkomende oorzaken van een autobrand.

Daarnaast vertellen we over wat je kunt doen om brand te voorkomen én als er brand ontstaat. Lees alles over dit onderwerp en vergelijk even alle autoverzekeringen...

Hoe ontstaat een autobrand?

Hieronder staat hoe veel autobranden ontstaan…

Vandalisme

Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek zijn er in de eerste negen maanden van 2017 al 2.808 aangestoken auto’s gesignaleerd.

Veel autobranden ontstaan dus doordat ze zijn aangestoken door vandalen.

Lees alles over schade door vandalisme

Slecht onderhoud

Auto’s die niet worden onderhouden, kunnen eerder in brand vliegen. Defecte onderdelen, lekkende afdichtingen en kapotte bedradingen kunnen zorgen voor brand.

Wanneer de motor een slechte pakking heeft, kunnen er gevaarlijke vloeistoffen lekken. Gerafelde bedradingen kunnen eerder vonken verspreiden, die weer contact kunnen maken met ontvlambare vloeistoffen en materialen.

Verder kunnen kapotte brandstofleidingen brandstof lekker, wat kan zorgen voor een autobrand.

Oververhitting

Auto-onderdelen kunnen oververhit raken en zorgen voor brand. Denk hierbij aan de motor en de katalysatoren.

Onderdelen in de auto kunnen oververhit raken en zorgen voor brand. Denk hierbij aan de motor en de katalysatoren. De motor zelf zal niet snel voor brand zorgen, maar wanneer deze oververhit raakt, kan deze zorgen voor verhitte vloeistoffen. Denk hierbij aan motorolie en koelvloeistof.

Wanneer deze door de motor en het uitlaatsysteem beginnen te circuleren, kunnen ze ontbranden.

Katalysatoren kunnen oververhit raken, wanneer ze te hard moeten werken om uitlaatgassen te verbranden. Het komt voor wanneer de brandstof niet goed wordt verbrand door een slecht functionerende motor, bijvoorbeeld omdat de bougies zijn versleten. Omdat de katalysatoren harder moeten werken, worden ze heter.

Hierdoor kunnen ze andere onderdelen in de auto in brand zetten.

Aanrijding

Auto’s kunnen ook in brand vliegen na een aanrijding. De kreukelzones van de meeste auto’s zijn goed ontworpen, waardoor het plaatwerk de kracht van de botsing opvangt, waardoor de motor, de accu en zelfs de benzinetank wordt beschermd.

Wanneer de impact van een ongeluk hard genoeg is, kan deze lekkages veroorzaken en hitte en rook produceren. De combinatie van deze vloeistoffen en hitte kunnen resulteren in een autobrand.

Hybride en elektrische accu’s

Voorheen werden modellen van Tesla gezien als hele veilige auto’s, maar daar wordt nu wel eens anders over gedacht.

De accu’s van elektrische of hybride auto’s, kunnen bij een aanrijding in brand vliegen, waardoor de complete auto uit kan branden.

Daarnaast kunnen lekkende vloeistoffen in combinatie met een beschadigde accu, voor brand zorgen.

De branden van Telsa auto’s zijn extra zorgelijk, doordat de Nederlandse brandweer minder ervaring heeft met het blussen van Tesla’s.

Elektrische auto verzekeren: waar op letten?

Hoe kun je een autobrand voorkomen?

Auto parkeren in afgesloten garage

Brandschade door vandalisme is te voorkomen door de auto in een afgesloten garage óf parkeerplaats te parkeren. Wanneer het bekend is dat er een pyromaan actief is, is het raadzaam om (samen met buurtbewoners en de politie) extra waakzaam te zijn op verdachte omstandigheden.

Auto preventies onderhouden

Autobranden kunnen zoals aangegeven ontstaan door slecht onderhoud. Deze brand zijn eenvoudig te voorkomen door de auto goed te onderhouden. Laat de auto daarom bijvoorbeeld na iedere 15.000 tot 30.000 kilometer preventief onderhouden.

Veilig rijden

Een autobrand door een aanrijding is moeilijker te voorkomen. Wat wel te voorkomen is, is de aanrijding zelf. Je kunt een aanrijding deels voorkomen door zo veilig mogelijk te rijden.

Schade door autobrand: wat dekt de autoverzekering?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]