Autoverzekering voor elektrische auto: waar op letten?

Geschreven op 14-02-19
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Het wordt steeds populairder om een elektrische auto te rijden. In 2018 hadden we in Nederland al zo’n 150.000 elektrische auto’s. De regering Rutte III wil zelfs dat er vanaf 2030 alleen nog elektrische auto’s nieuw worden verkocht.

Deze elektrische auto’s moeten volgens de wet minimaal een WA autoverzekering hebben. Daarnaast zullen veel eigenaren van een elektrische auto, dekking voor schade aan de eigen auto willen hebben.

Jij bent misschien eigenaar van een elektrische auto en wilt deze verzekeren. Je zit misschien met vragen als ”is het verzekeren van een elektrische auto duur?”, ”verzekeren alle verzekeraars een elektrische auto?” en ”Hoe kan ik een dure elektrische auto verzekeren?”.

We geven antwoord op deze vragen én vertellen waar je op kunt letten bij het vergelijken van ”elektrische” autoverzekeringen…

Is het duurder om een elektrische auto te verzekeren?

Het is over het algemeen duurder om een elektrische auto te verzekeren. Het betekent echt niet dat er geen goedkope autoverzekeringen voor elektrische auto’s zijn.

Hieronder staat per dekking waarom het duurder is om deze verzekering af te sluiten:

WA autoverzekering

Hoe duur een WA autoverzekering is, wordt vooral bepaalt door het gewicht van de auto. Het is goedkoper om een lichte auto te verzekeren, omdat deze bij een aanrijding minder schade aanricht.

Omdat elektrische auto’s over het algemeen zwaarder zijn dan vergelijkbare benzine en dieselauto’s, is de premie voor de WA autoverzekering hoger. Vooral de accu van een elektrische auto is zwaar.

WA beperkt- en volledig casco

De premie van een WA beperkt casco– en een WA volledig casco verzekering wordt bepaalt door de hoogte van de dagwaarde of de cataloguswaarde. Omdat elektrische auto’s duurder zijn dan vergelijkbare benzine en dieselauto’s, is de premie van een beperkt casco verzekering hoger.

Het is daarnaast duurder om een elektrische auto te repareren, omdat de onderdelen een stuk duurder zijn dan de onderdelen van een benzine of dieselauto. Hierdoor moeten verzekeraars bij schade een hogere schadevergoeding uitkeren.

Uiteraard kunnen de prijzen van onderdelen voor elektrische auto’s in de toekomst dalen, wanneer er meer elektrische auto’s worden verkocht.

Duurste auto om te verzekeren

Volgens onderzoek van het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), dan gepubliceerd is door 24/7 Wallstreet, is de Tesla Model S de duurste auto om te verzekeren. Dit komt door de enorme schadeclaims.

Omdat verzekeraars de premies verhogen óf weigeren om een Tesla te verzekeren, biedt het automerk nu een eigen Tesla Autoverzekering aan.

Veel Nederlandse verzekeraars zijn ook minder happig op het verzekeren van dure Tesla’s.

Verzekeren alle verzekeraars een elektrische auto?

Na de introductie van elektrische auto’s, hadden niet alle verzekeraars een passende autoverzekering. Inmiddels hebben vrijwel alle autoverzekeraars een autoverzekering voor een elektrische auto. Het moet daarom geen probleem zijn om een goede én betaalbare autoverzekering te vinden.

Moeilijker om een Tesla te verzekeren

Als eigenaar van een Tesla kan het wel moeilijker zijn om een autoverzekering te vinden. Veel verzekeraars vinden de diefstalpreventie van een Tesla onvoldoende. Daarnaast zijn ze bang dat ze hoge schadevergoedingen moeten betalen.

Daarom bieden veel verzekeraars geen autoverzekering voor een Tesla aan. Wanneer ze wel een autoverzekering aanbieden, is deze niet voordelig.

Dure, elektrische auto verzekeren

Wanneer je eigenaar bent van een dure elektrische auto, bijvoorbeeld de BMW I8, dan kan de verzekeraar aanvullende eisen stellen aan de beveiliging van de auto.

Beveiligingssystemen

De BMW i8 kent een catalogusprijs van zo’n 150.000 euro. Voor auto’s met een cataloguswaarde van meer dan 80.000 euro worden er vaak aanvullende beveiligingseisen gesteld. Andere verzekeraars willen helemaal geen dure auto’s verzekeren, waardoor een dure BMW i8 niet overal te verzekeren is.

Verzekeraars eisen voor dure auto’s vaak een SCM-beveiligingsklasse 5 óf een ander beveiligingssysteem dat hieraan gelijk staat.

Stalling van de auto

Verder kunnen verzekeraars eisen stellen aan de stalling van de auto. De verzekeraar kan eisen dat je de auto parkeert in een afgesloten garage. Wanneer de auto gestolen wordt, kan de verzekeraar als voorwaarden hebben dat er alleen uitgekeerd wordt als er braakschade is.

Oplaadunit verzekeren

Het is niet alleen mogelijk om de elektrische auto zelf te verzekeren, maar ook het oplaadpunt is te verzekeren. Zowel het mobiele als het vast oplaadpunt is te verzekeren. Het mobiele oplaadpunt is meestal te verzekeren via de inboedelverzekering.

De vaste oplaadpaal, die verbonden is aan de woning, is doorgaans verzekerd op de woonhuisverzekering. Wanneer je in een huurhuis woont, dan biedt een inboedelverzekering met huurdersbelang vaak dekking.

Schade aan de oplaadkabel, die onderdeel van de auto is, is doorgaans gedekt op de WA volledig casco verzekering.

Autoverzekeringen vergelijken

Uiteraard zijn er nog meer aandachtspunten voor het vergelijken van autoverzekeringen, die niet alleen voor elektrische auto’s gelden.

Verzekeraars hebben namelijk allemaal verschillende premies én polisvoorwaarden. Hierdoor valt er genoeg te vergelijken.

Check nu waar je op kunt letten bij het vergelijken van autoverzekeringen:

Autoverzekeringen vergelijken: waar op letten?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template