Autoschade door wegwerkzaamheden: wat dekt de autoverzekering?

Staat online sinds: 4 december 2018

Samen met landen als Zwitserland en Singapore hebben we de beste wereld ter wereld. Om goede wegen te houden zijn zo nu en dan wegwerkzaamheden nodig.

Bij wegwerkzaamheden kunnen autoschades ontstaan, bijvoorbeeld door rondvliegend gruis, losgelaten teer óf bouwmaterialen die op de rijbaan liggen.

Je hebt misschien schade opgelopen door deze werkzaamheden en wilt weten of deze worden vergoed door de autoverzekering óf dat iemand anders aansprakelijk is…

Biedt de autoverzekering dekking?

WA

De WA dekking vergoedt alleen schades die met je auto zijn toegebracht aan anderen. Wanneer je een aanrijding hebt met een wegwerker, dan vergoedt de WA verzekering de schade die is toegebracht aan de wegwerker. De schade aan je eigen auto wordt niet vergoedt.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering biedt dekking voor brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopende dieren en stormschade. Als er na wegwerkzaamheden kleine stenen op de weg blijven liggen én die zorgen voor ruitschade, dan is deze schade te verhalen op de WA beperkt casco verzekering.

Wanneer de schade ontstaat doordat je bijvoorbeeld tegen bouwmaterialen op de weg bent gereden, dan is de schade niet te verhalen op de WA beperkt casco verzekering.

WA volledig casco 

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor schade door ”alle van buitenkomende onheilen”. De schade aan je eigen auto is dus te verhalen op de WA volledig casco verzekering, of de schade nu is toegebracht door rondvliegend gruis, een steen op de weg of een aanrijding met een wegwerker.

Je kunt bij een claim op de WA volledig casco verzekering wel schadevrije jaren verliezen, waardoor je misschien meer premie gaat betalen. Daarnaast moet je misschien een eigen risico betalen. Het kan daarom slim zijn om kleinere schades zelf te betalen.

Schade door wegwerkzaamheden verhalen op de wegbeheerder

Veel schades door wegwerkzaamheden zijn dus alleen te verhalen op de WA volledig casco dekking. Zelfs als deze autoverzekering dekking biedt, kan het nadelige gevolgen hebben.

Het komt voor dat de wegbeheerder schade door een slecht wegdek moet verhalen. Bij schade door wegwerkzaamheden kan de wegbeheerder ook aansprakelijk zijn. Je moet daarbij kunnen aantonen dat de wegbeheerder nalatig is geweest bij het uitvoeren van de werkzaamheden, bijvoorbeeld doordat er geen waarschuwingsborden of wegversperringen stonden.

De Nederlandse wegen worden beheerd door de gemeente, de provincie en Rijkswaterstaat. Je kunt online zien wie de beheerder is van een weg. Als je de gemeente of provincie aansprakelijk wilt stellen, kun je hen vragen om formulieren. Voeg bij deze formulieren eventueel een aanvullende brief met argumenten, foto’s, getuigenverklaringen en een politierapport.

Rijkswaterstaat is online aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.

Rechtsbijstandverzkeering

Wanneer je een WA volledig casco verzekering hebt, dan kun je de schade claimen op de autoverzekering. Vervolgens kan je autoverzekeraar proberen om de schade voor je te verhalen op de wegbeheerder.

Wanneer je de schade niet eerst kunt claimen op je autoverzekering, dan moet je de schade zelf verhalen op de wegbeheerder. Behalve als je een rechtsbijstandverzekering hebt, dan kun je vragen of de rechtsbijstandverzekeraar wil helpen bij het verhalen van de schade.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Zelfs in 2018 zijn er nog steeds mensen die te veel betalen voor hun verzekeringen. Zelfs nu het zó eenvoudig is om alle aanbieders met elkaar te vergelijken.

Betaal niet te veel en check even welke autoverzekeringen de laagste premie hebben:

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding Staat online sinds: 11 december 2018 Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is...