Autorijden met doofheid, mag dat?

Geschreven op 18-12-17
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je bent doof of slechthorend en wilt weten of het mogelijk is om te rijden met deze gehoorbeperking. Doorgaans is het voor doven gewoon mogelijk om het rijbewijs te behalen en dus om te rijden.

Je kunt wel voor een bepaalde periode ongeschikt zijn om te rijden als het gehoor of de evenwichtsfunctie acuut uitvalt.

Hieronder vertel ik alles over autorijden met doofheid. Ik vertel meer over de wetgeving (volgens de Regeling eisen Geschiktheid 2000) en het onderzoek van het CBR. Uiteraard vertel ik alles over het afsluiten van een autoverzekering en de dekking bij schade.

Lees alles over dit onderwerp en vergelijk daarna even alle autoverzekeringen. Je wilt voorkomen dat je jaren te veel premie betaalt...

Is het gevaarlijk om te rijden met doofheid?

Je kunt met doofheid en slechthorendheid gewoon het rijbewijs behalen. Het wordt niet als gevaarlijk gezien om te rijden zonder gehoor.

Je kunt anderen automobilisten misschien niet horen aankomen, maar over het algemeen is het zicht het belangrijkste bij het autorijden.

Hierdoor kan het bijvoorbeeld voor mensen met slechte ogen wel verboden zijn om te rijden.

Het is wel verboden zijn om te rijden na acute doofheid. Je moet dan eerst een bepaalde periode wennen aan een leven zonder gehoor.

Regeling eisen Geschiktheid 2000

In de Regeling eisen Geschiktheid 2000 staat dat slechthorendheid en doofheid ”geen beletsel zijn voor verkeersdeelname”.

Het betekent dat het dus gewoon mogelijk is om te rijden met een slechter óf geen gehoor.

Plotselinge doofheid

In deze Regeling staat dat het na acuut ontstaan van gehoorverlies of uitval van de evenwichtsfunctie niet mogelijk is om te rijden binnen een aanpassingsperiode (gewenningsperiode) van minimaal drie maanden.

Je mag dan dus minimaal drie maanden niet rijden. Je kunt advies vragen aan de arts over wanneer het weer verantwoord is om te rijden.

Lees alles over autorijden met een evenwichtsstoornis

Doofheid en slechthorendheid melden bij het CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet onderzoeken of iedereen die wil autorijden ook daadwerkelijk geschikt is om te rijden.

Je moet daarom vóór het behalen van het rijbewijs een Gezondheidsverklaring invullen.

Op deze Gezondheidsverklaring wordt niet specifiek naar een gehooraandoening gevraagd.

Wel wordt er bij de laatste vraag gevraagd of er klachten of aandoeningen zijn die een beperking opleveren bij het besturen van de auto.

Vervolgens geeft CBR als voorbeeld: ”bijvoorbeeld als u doof bent”.

Je moet deze vraag volgens Artikel 114 van de Wegenverkeerswet 1994 naar waarheid te beantwoorden.

Waarschijnlijk geen onderzoek nodig

Omdat er volgens het CBR geen extra geschiktheidseisen gelden voor doven en slechthorenden zal er waarschijnlijk geen verder onderzoek nodig zijn.

Wanneer de doofheid plotseling ontstaat is het verboden om ten minste de eerste drie maanden te rijden.

Het rijbewijs halen

Je kunt doorgaans zelf een rijschool kiezen. Het is dus niet perse nodig om te zoeken naar een rijschool speciaal voor doven en slechthorenden.

Uiteraard kan het wel makkelijk zijn om een rijschool te zoeken die ervaring heeft met het opleiding van iemand met een slechter of geen gehoor.

Rijles met een doventolk

Je hebt met een auditieve beperkingen (doofheid en slechthorendheid) recht op een doventolk. Je kunt deze doventolk 30 uur per jaar inzetten, bijvoorbeeld bij het behalen van het rijbewijs.

Je moet dan een verklaring aanvragen bij de huisarts of KNO-arts. Je kunt de uren vervolgens aanvragen bij Tolkcontact. Je kunt daarna hulp krijgen van een tolk die is aangemeld bij het Register Tolken Gebarentaal.

Deze tolk kan helpen bij de rijlessen, het theorie-examen en het praktijkexamen.

Het theorie-examen

Je kunt het theorie-examen op dezelfde manier afleggen als iedereen. Je zit dan in een lokaal met andere mensen die het rijbewijs willen halen.

Veel vragen worden visueel weergegeven, met verkeersborden en verkeerssituaties.

Je kunt er ook voor kiezen om een individueel examen aan te vragen met een tolk. Die tolk kan de vragen vertalen in gebarentaal. Je rijschool kan dit individuele examen aanvragen.

Het individuele examen is duurder dan een standaard examen in een groep. Je betaalt dus een toeslag.

Je kunt deze toeslag terugvragen door na het examen een teruggave formulier te laten invullen door de medewerker van het CBR.

Het praktijkexamen

Je kunt gewoon deelnemen aan een normaal praktijkexamen. Het examen is hetzelfde als voor iemand die geen gehoorbeperkingen heeft. Ook zijn er geen aanpassingen in de auto nodig.

Volgens het CBR is het wel aan te raden om vooraf aan te geven dat je een gehoorbeperking hebt. Op deze manier kan de examinator hier rekening mee houden bij het afnemen van het examen.

Autoverzekering afsluiten als doven of slechthorende

Het is doorgaans dus geen probleem om als doven of slechthorende een rijbewijs te behalen en te rijden.

Het afsluiten van een autoverzekering is doorgaans ook geen probleem. Je moet bij het afsluiten van een autoverzekering wel een paar acceptatievragen beantwoorden.

De verzekeraar kan hier vragen of er medische beperkingen zijn die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

Omdat doofheid en slechthorendheid volgende de Regeling eisen Geschiktheid ”geen beletsel hoeven te zijn” is het de vraag of een verzekeraar verwacht dat je hier met ”Ja” antwoord.

Je zou het voor alle zekerheid even na kunnen vragen aan de betreffende verzekeraar.

Je bent dan open en eerlijk geweest en ik denk dat veel verzekeraars dat waarderen.

Dekking van de autoverzekering

Je hebt vervolgens meestal gewoon dezelfde dekking als iedere andere autobezitter met een autoverzekering.

Verboden om te rijden

Wanneer het verboden is om te rijden, bijvoorbeeld omdat je acuut gehoorverlies, dan is het af te raden om te rijden.

Wanneer je een aanrijding veroorzaakt, dan moet de verzekeraar de schade op basis van de WAM aan het slachtoffer vergoeden. De verzekeraar kan dus niet zomaar weigeren om WA-schades te vergoeden.

Schade verhalen

Wanneer de verzekeraar zich kan beroepen op een uitsluiting in de polisvoorwaarden, dan kan deze proberen om de uitgekeerde schade op jou te verhalen!

Als je een auto gaat besturen, terwijl je weet dat het verboden is door het acute gehoorverlies, dan zou de verzekeraar dit kunnen zien als ”roekeloos rijgedrag”.

Vaak is dit uitgesloten volgens de polisvoorwaarden.

Strafrechtelijke vervolging

Het is volgens Artikel 5 van de Wegenverkeerswet verboden om gevaar te veroorzaken in het verkeer.

Volgens Artikel 6 mag je je niet op een manier gedragen dat anderen gewond of gedood kunnen raken.

Als je na het acuut ontstaan van gehoorverlies toch gaat rijden (en niet eerst minimaal 3 maanden wacht om te wennen) en er ontstaat een (ernstig) ongeluk, dan kan er een strafrechtelijk onderzoek worden opgezet!

Gebruik daarom het gezonde verstand en ga niet tegen het advies in toch rijden!

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]