Is het gevaarlijk om te rijden met doofheid?
Je kunt met doofheid en slechthorendheid gewoon het rijbewijs behalen. Het wordt niet als gevaarlijk gezien om te rijden zonder gehoor.
Je kunt anderen automobilisten misschien niet horen aankomen, maar over het algemeen is het zicht het belangrijkste bij het autorijden.
Hierdoor kan het bijvoorbeeld voor mensen met slechte ogen wel verboden zijn om te rijden.
Het is wel verboden zijn om te rijden na acute doofheid. Je moet dan eerst een bepaalde periode wennen aan een leven zonder gehoor.
Regeling eisen Geschiktheid 2000
In de Regeling eisen Geschiktheid 2000 staat dat slechthorendheid en doofheid ”geen beletsel zijn voor verkeersdeelname”.
Het betekent dat het dus gewoon mogelijk is om te rijden met een slechter óf geen gehoor.
Plotselinge doofheid
In deze Regeling staat dat het na acuut ontstaan van gehoorverlies of uitval van de evenwichtsfunctie niet mogelijk is om te rijden binnen een aanpassingsperiode (gewenningsperiode) van minimaal drie maanden.
Je mag dan dus minimaal drie maanden niet rijden. Je kunt advies vragen aan de arts over wanneer het weer verantwoord is om te rijden.
Lees alles over autorijden met een evenwichtsstoornis
Doofheid en slechthorendheid melden bij het CBR
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet onderzoeken of iedereen die wil autorijden ook daadwerkelijk geschikt is om te rijden.
Je moet daarom vóór het behalen van het rijbewijs een Gezondheidsverklaring invullen.
Op deze Gezondheidsverklaring wordt niet specifiek naar een gehooraandoening gevraagd.
Wel wordt er bij de laatste vraag gevraagd of er klachten of aandoeningen zijn die een beperking opleveren bij het besturen van de auto.
Vervolgens geeft CBR als voorbeeld: ”bijvoorbeeld als u doof bent”.
Je moet deze vraag volgens Artikel 114 van de Wegenverkeerswet 1994 naar waarheid te beantwoorden.
Waarschijnlijk geen onderzoek nodig
Omdat er volgens het CBR geen extra geschiktheidseisen gelden voor doven en slechthorenden zal er waarschijnlijk geen verder onderzoek nodig zijn.
Wanneer de doofheid plotseling ontstaat is het verboden om ten minste de eerste drie maanden te rijden.
Het rijbewijs halen
Je kunt doorgaans zelf een rijschool kiezen. Het is dus niet perse nodig om te zoeken naar een rijschool speciaal voor doven en slechthorenden.
Uiteraard kan het wel makkelijk zijn om een rijschool te zoeken die ervaring heeft met het opleiding van iemand met een slechter of geen gehoor.
Rijles met een doventolk
Je hebt met een auditieve beperkingen (doofheid en slechthorendheid) recht op een doventolk. Je kunt deze doventolk 30 uur per jaar inzetten, bijvoorbeeld bij het behalen van het rijbewijs.
Je moet dan een verklaring aanvragen bij de huisarts of KNO-arts. Je kunt de uren vervolgens aanvragen bij Tolkcontact. Je kunt daarna hulp krijgen van een tolk die is aangemeld bij het Register Tolken Gebarentaal.
Deze tolk kan helpen bij de rijlessen, het theorie-examen en het praktijkexamen.
Het theorie-examen
Je kunt het theorie-examen op dezelfde manier afleggen als iedereen. Je zit dan in een lokaal met andere mensen die het rijbewijs willen halen.
Veel vragen worden visueel weergegeven, met verkeersborden en verkeerssituaties.
Je kunt er ook voor kiezen om een individueel examen aan te vragen met een tolk. Die tolk kan de vragen vertalen in gebarentaal. Je rijschool kan dit individuele examen aanvragen.
Het individuele examen is duurder dan een standaard examen in een groep. Je betaalt dus een toeslag.
Je kunt deze toeslag terugvragen door na het examen een teruggave formulier te laten invullen door de medewerker van het CBR.
Het praktijkexamen
Je kunt gewoon deelnemen aan een normaal praktijkexamen. Het examen is hetzelfde als voor iemand die geen gehoorbeperkingen heeft. Ook zijn er geen aanpassingen in de auto nodig.
Volgens het CBR is het wel aan te raden om vooraf aan te geven dat je een gehoorbeperking hebt. Op deze manier kan de examinator hier rekening mee houden bij het afnemen van het examen.
Autoverzekering afsluiten als doven of slechthorende
Het is doorgaans dus geen probleem om als doven of slechthorende een rijbewijs te behalen en te rijden.
Het afsluiten van een autoverzekering is doorgaans ook geen probleem. Je moet bij het afsluiten van een autoverzekering wel een paar acceptatievragen beantwoorden.
De verzekeraar kan hier vragen of er medische beperkingen zijn die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.
Omdat doofheid en slechthorendheid volgende de Regeling eisen Geschiktheid ”geen beletsel hoeven te zijn” is het de vraag of een verzekeraar verwacht dat je hier met ”Ja” antwoord.
Je zou het voor alle zekerheid even na kunnen vragen aan de betreffende verzekeraar.
Je bent dan open en eerlijk geweest en ik denk dat veel verzekeraars dat waarderen.
Dekking van de autoverzekering
Je hebt vervolgens meestal gewoon dezelfde dekking als iedere andere autobezitter met een autoverzekering.
Verboden om te rijden
Wanneer het verboden is om te rijden, bijvoorbeeld omdat je acuut gehoorverlies, dan is het af te raden om te rijden.
Wanneer je een aanrijding veroorzaakt, dan moet de verzekeraar de schade op basis van de WAM aan het slachtoffer vergoeden. De verzekeraar kan dus niet zomaar weigeren om WA-schades te vergoeden.
Schade verhalen
Wanneer de verzekeraar zich kan beroepen op een uitsluiting in de polisvoorwaarden, dan kan deze proberen om de uitgekeerde schade op jou te verhalen!
Als je een auto gaat besturen, terwijl je weet dat het verboden is door het acute gehoorverlies, dan zou de verzekeraar dit kunnen zien als ”roekeloos rijgedrag”.
Vaak is dit uitgesloten volgens de polisvoorwaarden.
Strafrechtelijke vervolging
Het is volgens Artikel 5 van de Wegenverkeerswet verboden om gevaar te veroorzaken in het verkeer.
Volgens Artikel 6 mag je je niet op een manier gedragen dat anderen gewond of gedood kunnen raken.
Als je na het acuut ontstaan van gehoorverlies toch gaat rijden (en niet eerst minimaal 3 maanden wacht om te wennen) en er ontstaat een (ernstig) ongeluk, dan kan er een strafrechtelijk onderzoek worden opgezet!
Gebruik daarom het gezonde verstand en ga niet tegen het advies in toch rijden!