Autorijden met doofheid en de autoverzekering

Gepubliceerd op: 18 december 2017 geschreven door Joost van Herpen

Je bent misschien doof of slechthorend óf hebt een kind of familielid die een visuele beperking heeft. Je wilt weten of doven en slechthorenden kunnen rijden.

Het antwoord is dat doven en slechthorenden zeker mogen rijden. Ze kunnen rijles nemen en alle soorten rijbewijzen halen.

Doven en slechthorenden kunnen het verkeer waarnemen met hun ogen. Hierdoor zijn ze meestal prima in staat om deel te nemen aan het verkeer. Daarnaast is het meestal gewoon mogelijk om een autoverzekering af te sluiten…

Autorijles voor doven

Autorijden begint met het behalen van een rijbewijs. Je moet hiervoor rijlessen nemen. Doven en slechthorenden kunnen gewoon rijles volgen. Iedere rijschool mag les geven aan mensen die niet of slecht horen.

Daarnaast zijn er verschillende rijscholen die gespecialiseerd zijn in rijlessen voor doven en slechthorenden. Deze rijscholen kunnen eventueel een aangepast programma aanbieden. Dit kan het behalen van een rijbewijs makkelijker maken.

Plotseling doof of slechthorend

Sommige mensen zijn vanaf hun geboorte doof of slechthorend. Andere mensen worden plotseling doof of slechthorend, bijvoorbeeld door een harde klap of een ongeval.

Leven zonder óf met een slechter gehoor is enorm wennen. Daarom is het de eerste 3 maanden niet toegestaan om te rijden. Je kunt in deze ”gewenningsperiode” wennen aan een leven zonder óf met een slechter gehoor.

Je arts kan aangeven wanneer het weer verantwoord is om achter het stuur te stappen.

Doofheid melden bij het CBR

Wanneer je plotseling doof of slechthorend bent geworden, kun je dit melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR controleert of alle bestuurders lichamelijk en geestelijk in staat zijn om te rijden.

Het is niet verplicht om een gewijzigde gezondheidssituatie te melden bij het CBR. Het is wel aan te raden. Je neemt hiermee alle verantwoordelijkheid voor veiligheid.

Je kunt het CBR informeren over de gewijzigde gezondheidssituatie door een Gezondheidsverklaring te kopen én in te vullen. Je laat op deze Gezondheidsverklaring een aantekening van een arts plaatsen. Je stuurt de verklaring naar het CBR. Die bepaalt vervolgens of het verantwoord is om te rijden.

Autoverzekering

Wanneer het volgens de arts of het CBR toegestaan is om auto te rijden, dan is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. De autoverzekeraar neemt het advies van de arts en het CBR meestal over.

Wanneer de arts of het CBR aangeeft dat het onverantwoord is om te rijden, is het niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten.

Ga niet tegen het advies in toch rijden. Bij een eventuele schade kan de verzekeraar proberen om de complete schade op je te verhalen!

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Vergelijk autoverzekeringen

Wij verlagen de premies voor alle Nederlanders. Start met vergelijken en sluit de goedkoopste verzekering af…