Autorijden na een keizersnede, mag dat?

Gepubliceerd op: 8 december 2017 geschreven door Joost van Herpen

Je moet na een bevalling via een keizersnede herstellen. Je hebt nu misschien pijn óf bent veel vermoeid. Deze klachten kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden.

Autorijden kan na een keizersnede pijn veroorzaken, omdat bij remmen en gas geven de buikspieren worden aangespannen. Je moet daarnaast een autogordel dragen, die pijn kan veroorzaken.

Hieronder staat algemene informatie over autorijden na een keizersnede. Neem voor je persoonlijke situatie contact op met de behandeld arts, de autoverzekeraar of het CBR…

Klachten na een keizersnede

Na een operatie moet de wond genezen. Je kunt na een bevalling met keizersnede allerlei klachten krijgen, die autorijden moeilijker maken.

Klachten die veel voorkomen na een keizersnede zijn rugpijn, heup- en liespijn, buikpijn, krachtvermindering in de buikspieren én vermoeidheid.

Hoe lang deze klachten aanhouden is voor iedere vrouw anders. Uiteraard herstelt de wond het beste bij veel rust. De wond is meestal na 3 weken hersteld. Je arts kan aangeven wanneer het weer mogelijk is om te rijden.

Narcose of ruggenprik

Meestal wordt een keizersnee ondergaan met een ruggenprik. Met deze prik wordt een verdoving ingebracht tussen de ruggenwervels.

De ruggenprik neemt de pijn van weeën deels weg, maar kan ook bijwerkingen veroorzaken. Je kunt dagen na de ruggenprik bijvoorbeeld last hebben van hoofdpijn en rugpijn.

Sommige bevallingen via een keizersnede worden ondergaan met een narcose. Je kunt na een bevalling onder narcose last hebben van vermoeidheid en verwardheid. Je kunt daarnaast misselijk zijn én hoofdpijn hebben. Het kan ook moeilijk zijn om te concentreren of in slaap te vallen. Deze klachten kunnen dagen na de narcose nog steeds aanwezig zijn.

Het is met deze klachten natuurlijk onverantwoord om te rijden. Vraag aan de arts wanneer het weer mogelijk is auto te rijden.

Medicijnen met bijwerkingen

Regelmatig ontstaan er pijnklachten na een bevalling met keizersnede. Sommige vrouwen slikken daarom een aantal dagen pijnstillers, zoals bijvoorbeeld Diclofenac. Bij extreme pijn worden er soms opioïden, zoals Morfine, voorgeschreven.

Medicijnen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. Rijden onder invloed van sommige medicijnen is verboden. Het is eenvoudig te controleren met welke medicijnen het verboden is om te rijden.

Lees alles over autorijden met medicijnen en controleer of rijden is toegestaan

Advies van de arts

De herstelperiode is voor iedereen anders. De ene vrouw kan snel weer rijden, terwijl de andere vrouw langer moet herstellen. De enige die kan bepalen wanneer het weer verantwoord is om te rijden, is de arts.

Wanneer de arts aangeeft dat het mogelijk is om te rijden, vraag dan om een verklaring. Je kunt deze verklaring bij schade overhandigen aan de autoverzekeraar.

Autoverzekering

Je hebt meestal gewoon dekking op de autoverzekering wanneer het, volgens de arts, weer verantwoord is om te rijden. De verzekeraar neemt het advies van de arts meestal over. Wanneer het vervolgens de arts toegestaan is om te rijden, biedt de autoverzekering vaak weer dekking.

Wanneer de arts aangeeft dat het niet toegestaan is om te rijden óf wanneer je medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, is het onverstandig om toch te rijden. Bij schade kan de verzekeraar proberen de complete schade op je te verhalen!

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Vergelijk autoverzekeringen

Ontdek nu wat de voordeligste autoverzekering is. Je weet het binnen een minuut…