Verboden om gevaar te veroorzaken
In de Wegenverkeerswet 1994 staan alle verkeersregels die we in Nederland hebben.
In deze wet staat nergens dat het verboden is om te rijden na een bevalling via een keizersnede. Wél staat er in Artikel 5 van deze wet dat het verboden is om gevaar te veroorzaken!
Wanneer je veel pijn aan de wond van de keizersnede hebt tijdens het rijden, dan kan het onverantwoord zijn om te rijden. Je kunt de aandacht misschien moeilijker bij het verkeer houden en daarmee andere weggebruikers in gevaar brengen.
Hierdoor kan het indirect dus toch verboden zijn om te rijden na een bevalling via een keizersnede.
Strafrechtelijke vervolgen
Het is volgens Artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994 verboden om je zo te gedragen dat door jouw toedoen andere weggebruikers gewond kunnen raken of kunnen overlijden.
Wanneer je bijvoorbeeld net na een narcose gaat rijden en een (dodelijke) aanrijding veroorzaakt, dan kan er een strafrechtelijk onderzoek worden gestart.
Verder kan de politie het rijbewijs innemen, wanneer deze denkt dat je niet in staat bent om de auto normaal te besturen. De politie doet dan een melding bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, die een onderzoek kan instellen.
Waarom kan autorijden na een bevalling via een keizersnede gevaarlijk zijn?
Je kunt na een bevalling via een keizersnede allerlei klachten hebben. Deze klachten kunnen het gevaarlijk maken om te rijden.
Veelvoorkomende klachten zijn pijn op de wond en de buik. Daarnaast kunnen de hechtingen een trekkend gevoel geven. Vaak moeten de darmen weer opgang komen, waardoor je misschien buikpijn hebt.
Uiteraard kunnen deze klachten ervoor zorgen dat het onverantwoord is om te rijden. Want gedurende het rijden moet je alle aandacht bij het verkeer kunnen houden.
Je moet bij het autorijden ook een gordel dragen. Deze gordel kan op de wond drukken. Verder kan het pijnlijk zijn om met een geboden knie achter het stuur te zitten.
Gevaarlijk om te rijden na een bevalling onder narcose
Je mag niet rijden na een keizersnede onder narcose (anesthesie) niet rijden. Je kunt na een narcose allerlei bijwerkingen hebben, waaronder vermoeidheid, slaperigheid en verwardheid.
Je kunt daarnaast last hebben van een depressief gevoel en moeite hebben met concentreren.
Uiteraard is het concentratievermogen enorm belangrijk tijdens het autorijden, waardoor het gevaarlijk is om te rijden na een narcose.
Gebruik van pijnstillers na de bevalling
Je kunt na een bevalling via een keizersnede veel pijn hebben.
Je krijgt dan pijnstillers voorgeschreven. De middelen die pijn bestrijden kunnen een negatieve invloed op de rijvaardigheid hebben. Vooral opioïden hebben een hele sterke werking. Het is doorgaans verboden om te rijden met morfine.
De medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden hebben een gele of rode sticker op de verpakking staan. Daarnaast staat er vaak een waarschuwing in de bijsluiter van het medicijn.
Verboden om te rijden met medicijnen
Het is volgens Artikel 8.1 van de Wegenverkeerswet 1994 verboden om te rijden met medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, waardoor het niet meer mogelijk is om de auto behoorlijk te besturen.
Het effect die medicijnen hebben worden doorgaans uitgedrukt in ”Bloedalcoholconcentratie”, omdat het effect vergelijkbaar is met het effect dat alcohol heeft op het besturen van een auto.
Het laat zien hoe gevaarlijk het kan zijn om te rijden met bepaalde medicijnen!
Lees alles over autorijden met medicijnen
Wanneer weer autorijden?
Je moet na de bevalling via een keizersnede vaak tussen de twee to zeven dagen in het ziekenhuis blijven. Het herstel van een keizersnede duurt gemiddeld zo’n 6 weken.
Het wordt ontraden om de eerste weken na de bevalling te rijden, omdat de klachten voor gevaar kunnen zorgen.
Hoe snel je weer kan rijden is afhankelijk van het herstel. Je dokter kan beoordelen hoe het herstel verloopt en daarbij aangeven wanneer het weer verantwoord is om te rijden.
De dokter geeft slechts een advies! Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor de keuze om te gaan rijden, zoals ook zelf verantwoordelijk bent voor de keuze om te rijden tijdens een hevige storm of met grote vermoeidheid.
Autorijden na een keizersnede en de autoverzekering
Je wilt natuurlijk weten of de autoverzekering dekking biedt als er een aanrijding ontstaat. Je hebt doorgaans gewoon dekking voor de schade die je met je auto toebrengt aan anderen.
Je bent namelijk verplicht om een WA verzekering te hebben en daardoor kan de verzekeraar er niet zomaar voor kiezen om een WA-schade niet te vergoeden.
Schade door roekeloos rijgedrag
Wanneer de aanrijding echter is ontstaan doordat je je auto niet normaal kon besturen door de klachten van de keizersnede, dan kan de verzekeraar proberen om de uitgekeerde schade op je te verhalen!
Wanneer je je eigen auto beschadigd hebt en deze schade is te verhalen op de WA beperkt casco– of WA volledig casco (all risk) verzekering, dan kan de verzekeraar weigeren om de schade uit te keren.
De verzekeraar moet dan wel kunnen bewijzen dat de schade is ontstaan door ”roekeloos rijgedrag”, wat volgens de polisvoorwaarden is uitgesloten.
Wanneer je bijvoorbeeld na een narcose gaat rijden en daardoor verward bent en daardoor een aanrijding veroorzaakt, dan kan de verzekeraar dit zien als roekeloos rijgedrag.
Gebruik daarom vooral het gezonde verstand bij de keuze om te gaan rijden. Luister naar het advies van specialisten en neem het zekere voor het onzekere.
Disclaimer
Hier staat algemene informatie over rijden na een bevalling via een keizersnede. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Ga voor de meest actuele informatie én vragen over je persoonlijke situatie naar officiële instanties zoals een ziekenhuis, een apotheek, een verzekeraar, het CBR en de wetgever.