Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Geschreven op 25-01-19
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Wanneer je per ongeluk benzine in plaats van diesel hebt getankt óf andersom, dan kan je auto enorme schade oplopen.

Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je bent gaat rijden met de verkeerde brandstof, kunnen de kosten oplopen tot enkele duizenden euro’s!

Je bent benieuwd of de schade vergoed wordt door de verzekeraar.

Wij vertellen graag wanneer de autoverzekering dekking biedt voor schade door het tanken van de verkeerde brandstof. Daarnaast vertellen we welke hulp de pechhulpverzekering kan bieden.

Vergelijk daarna ook even alle autoverzekeringen...

Verkeerd getankt, wat nu?

Wanneer je ontdekt dat je de verkeerde brandstof hebt getankt, dan is het belangrijk om de auto niet te starten! Wanneer je de auto start, wordt de verkeerde brandstof namelijk rondgepompt.

Wanneer je de auto niet start blijft de verkeerde brandstof alleen in de brandstoftank zitten, waardoor het makkelijker én goedkoper is om de verkeerde brandstof uit de tank te halen. Neem vervolgens contact op met de wegenwacht of een garagebedrijf.

Gereden met de verkeerde brandstof, wat nu?

Wanneer je tijdens het rijden opeens beseft dat je de verkeerde brandstof hebt getankt, zet de auto dan zo snel mogelijk aan de kant.

Neem vervolgens contact op met de wegenwacht of een garagebedrijf.

Hoe langer je met de verkeerde brandstof rijdt, hoe groter de schade aan de auto.

Dekt de autoverzekering de schade?

De kosten door het tanken van de verkeerde brandstof kunnen enorm oplopen.

Hoe hoog is de schade?

Wanneer er alleen brandstof is getankt zonder dat er met de auto is gereden, ben je misschien met 50 tot 150 euro klaar. Als je hebt gereden met de verkeerde brandstof kan de schade enorm oplopen, zeker wanneer je benzine in een dieselauto hebt gedaan.

In het ergste geval moet de complete motor worden vervangen. Hierdoor kunnen de kosten oplopen in de duizenden euro’s.

Wanneer de auto een lagere dagwaarde heeft kan deze zelfs economisch total loss worden verklaard. De reparatiekosten kunnen dan namelijk hoger zijn dan de waarde van de auto.

Als je schade hebt door het tanken van de verkeerde brandstof wil je natuurlijk weten of de autoverzekering dekking biedt:

WA

De WA verzekering biedt alleen dekking voor schade die je met je auto aan anderen hebt toegebracht.

Als je autoschade oploopt door het tanken van de verkeerde brandstof biedt de WA verzekering dus géén dekking.

Lees meer over de WA autoverzekering

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto.

De beperkt casco verzekering biedt dekking voor brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopende dieren en stormschade, maar meestal niet voor het tanken van de verkeerde brandstof.

Sommige beperkt casco verzekeringen bieden echter wel dekking voor schade door het tanken van de verkeerde brandstof.

Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met de verzekeraar óf de polisvoorwaarden te bekijken om erachter te komen of de autoverzekering dekking biedt.

Lees meer over de WA beperkt casco verzekering

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering (all risk) van sommige verzekeraars biedt dekking voor schade door het tanken van de verkeerde brandstof.

Vaak hanteren verzekeraars wel een eigen risico. Daarnaast verlies je vaak schadevrije jaren bij het claimen van een schade, waardoor de no-claimkorting kan dalen en je meer premie gaat betalen.

Lees meer over de WA volledig casco verzekering

Pechhulp inschakelen na het tanken van de verkeerde brandstof

Vaak biedt de pechhulpverzekering hulp bij pech doordat de verkeerde brandstof is getankt.

Brandstoftank uitzuigen

Soms kan de wegenwacht de auto met een speciale installatie leegzuigen. Wanneer dat niet mogelijk is, kan de wegenwacht de auto naar een garage slepen.

De garage kan de brandstoftank en brandstofleidingen vervolgens uitzuigen óf de auto op een andere manier repareren.

Eigen bijdrage

Vraag voor het inschakelen van de pechhulpverzekering of deze dekking biedt voor pech door het tanken van de verkeerde brandstof.

Informeer daarnaast of er eventueel om een eigen bijdrage wordt gevraagd. De ANWB vraagt bijvoorbeeld om een eigen bijdrage bij pech die is ontstaan door het tanken van de verkeerde brandstof.

Lees meer over de pechhulpverzekering

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template