Autoschade door hagel, wat nu?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 23-7-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 23-7-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 23-7-2018
Leestijd: 2 min.

Hagel kan enorme schade toebrengen aan je auto. De hagel kan de ruiten kapot maken en enorme deuken veroorzaken.

Het is vaak niet goedkoop om de schade te laten repareren. Je denkt daarom meteen aan de autoverzekering, maar is hagelschade verzekerd?

Lees nu alles over autoschade door hagel:

Welke autoverzekering biedt dekking voor hagelschade?

Hagelschade is niet verzekerd op de WA autoverzekering. Deze autoverzekering biedt alleen dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

De WA beperkt casco– en de WA volledig casco verzekering biedt wel dekking voor hagelschade. Sommige verzekeraars hanteren wel een eigen risico, waardoor de schade niet volledig vergoedt wordt.

Verlies van schadevrije jaren na hagelschade?

Hagelschade is een zogenaamde WA beperkt casco schade.

Beperkt casco schades, waaronder diefstalbotsing met wildruitschade én hagelschade, zorgen niet voor een verlies van schadevrije jaren.

Je kunt de schade dus claimen op de autoverzekering zonder daarna meer premie te betalen.

Hoe meld je hagelschade bij de verzekeraar?

Je kunt na het constateren van de hagelschade een aantal foto’s maken als bewijs. Wanneer er hagelstenen liggen is het aan te raden om hier foto’s van te maken.

Neem vervolgens contact op met de verzekeraar om de schade te melden. De verzekeraar zal vervolgens aangeven of de hagelschade verzekerd is, hoe hoog het eigen risico is én waar de auto kan worden gerepareerd.

Over het algemeen is het bij schades waarbij geen andere partijen betrokken zijn, waaronder hagelschade, niet nodig om een schadeformulier in te vullen.

Hagelschade in het buitenland, wat nu?

Je bent misschien op vakantie in het buitenland en wordt daar getroffen door een hevige hagelbui. Je auto zit hierdoor vol met deuken.

Gelukkig heb je in het buitenland vaak dezelfde dekking als in Nederland. De hagelschade moet wel zijn ontstaan in een land waarin de autoverzekering geldig is.

Op de groene kaart staan in welke landen de autoverzekering geldig is.

Bewijzen verzamelen

Je kunt extra bewijs verzamelen door getuigen te verzamelen, die kunnen bevestigen dat het inderdaad gehageld heeft.

Dit kunnen bijvoorbeeld andere toeristen, hoteleigenaren of campingeigenaren zijn. Je kunt deze getuigen een verklaring laten opstellen waaruit blijkt dat het inderdaad gehageld heeft.

Daarnaast is het verstandig om foto’s te maken, die dienen als bewijs.

Hagelschade (voor de volgende keer) voorkomen

Hagelschade is dus verzekerd op de WA beperkt casco en de WA volledig casco verzekering. Ondanks dat deze autoverzekeringen dekking bieden, is het beter om hagelschade te voorkomen.

Hagelschade zorgt voor kosten, doordat er misschien een eigen risico is én een hoop gedoe. Je rijdt even rond met een beschadigde auto, moet de schade melden én een afspraak maken met een reparateur.

Het is daarom goed om te weten hoe je hagelschade (de volgende keer) kunt voorkomen.

Je voorkomt hagelschade door:

  • De auto in een garage te zetten
  • De auto in een parkeergarage te zetten, als je geen eigen garage hebt
  • Het dak te beschermen, bijvoorbeeld door wollen dekens tussen de portieren te stoppen

 

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: