Autoschade door hagel, wat nu?

Geschreven op 23-07-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Hagel kan enorme schade toebrengen aan je auto. De hagel kan de ruiten kapot maken en enorme deuken veroorzaken.

Het is vaak niet goedkoop om de schade te laten repareren. Je denkt daarom meteen aan de autoverzekering, maar is hagelschade verzekerd?

Lees nu alles over autoschade door hagel en vergelijk daarna even alle autoverzekeringen...

Welke autoverzekering biedt dekking voor hagelschade?

Hagelschade is niet verzekerd op de WA autoverzekering. Deze autoverzekering biedt alleen dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

De WA beperkt casco– en de WA volledig casco verzekering biedt wel dekking voor hagelschade. Sommige verzekeraars hanteren wel een eigen risico, waardoor de schade niet volledig vergoedt wordt.

Verlies van schadevrije jaren na hagelschade?

Hagelschade is een zogenaamde WA beperkt casco schade.

Beperkt casco schades, waaronder diefstalbotsing met wildruitschade én hagelschade, zorgen niet voor een verlies van schadevrije jaren.

Je kunt de schade dus claimen op de autoverzekering zonder daarna meer premie te betalen.

Hoe meld je hagelschade bij de verzekeraar?

Je kunt na het constateren van de hagelschade een aantal foto’s maken als bewijs. Wanneer er hagelstenen liggen is het aan te raden om hier foto’s van te maken.

Neem vervolgens contact op met de verzekeraar om de schade te melden. De verzekeraar zal vervolgens aangeven of de hagelschade verzekerd is, hoe hoog het eigen risico is én waar de auto kan worden gerepareerd.

Over het algemeen is het bij schades waarbij geen andere partijen betrokken zijn, waaronder hagelschade, niet nodig om een schadeformulier in te vullen.

Hagelschade in het buitenland, wat nu?

Je bent misschien op vakantie in het buitenland en wordt daar getroffen door een hevige hagelbui. Je auto zit hierdoor vol met deuken.

Gelukkig heb je in het buitenland vaak dezelfde dekking als in Nederland. De hagelschade moet wel zijn ontstaan in een land waarin de autoverzekering geldig is.

Op de groene kaart staan in welke landen de autoverzekering geldig is.

Bewijzen verzamelen

Je kunt extra bewijs verzamelen door getuigen te verzamelen, die kunnen bevestigen dat het inderdaad gehageld heeft.

Dit kunnen bijvoorbeeld andere toeristen, hoteleigenaren of campingeigenaren zijn. Je kunt deze getuigen een verklaring laten opstellen waaruit blijkt dat het inderdaad gehageld heeft.

Daarnaast is het verstandig om foto’s te maken, die dienen als bewijs.

Hagelschade (voor de volgende keer) voorkomen

Hagelschade is dus verzekerd op de WA beperkt casco en de WA volledig casco verzekering. Ondanks dat deze autoverzekeringen dekking bieden, is het beter om hagelschade te voorkomen.

Hagelschade zorgt voor kosten, doordat er misschien een eigen risico is én een hoop gedoe. Je rijdt even rond met een beschadigde auto, moet de schade melden én een afspraak maken met een reparateur.

Het is daarom goed om te weten hoe je hagelschade (de volgende keer) kunt voorkomen.

Je voorkomt hagelschade door:

  • De auto in een garage te zetten
  • De auto in een parkeergarage te zetten, als je geen eigen garage hebt
  • Het dak te beschermen, bijvoorbeeld door wollen dekens tussen de portieren te stoppen

 

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]