Autorijden met ADHD en de autoverzekering

Gepubliceerd op: 9 december 2017 geschreven door Joost van Herpen

Je kunt met ADHD gewoon autorijden, als het CBR hier toestemming voor geeft. Daarna is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten.

Wanneer het CBR toestemming geeft om te rijden biedt de autoverzekering gewoon dekking.

Lees nu alles over autorijden met ADHD, de keuring van het CBR en de gevolgen voor de autoverzekering…

Kenmerken van ADHD

ADHD is een afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Omdat niet alle vormen van ADHD hetzelfde zijn, lopen de kenmerken uiteen.

Over het algemeen hebben mensen met ADHD aandachts- en concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsief gedrag. Deze kenmerken kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden.

Iemand die zich moeilijker kan concentreren, kan zich misschien moeilijker concentreren op het verkeer om zich heen.

Iemand die hyperactief is kan zich onrustig voelen. Dit kan zich in het verkeer bijvoorbeeld uiten door opgewonden of gefrustreerd gedrag.

Impulsiviteit kan zorgen dat iemand met ADHD de verkeerde beslissingen neemt op het verkeerde moment. Hierdoor kan impulsief gedrag tot gevaarlijke situaties leiden.

Het rijbewijs halen met ADHD

Ondanks deze kenmerken is het meestal toch mogelijk om een rijbewijs te halen en een autoverzekering af te sluiten.  Je hebt alleen toestemming nodig van het CBR. Het CBR kan aangeven dat het verantwoord is om te rijden.

Gezondheidsverklaring CBR

CBR staat voor Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Het CBR moet zorgen voor de verkeersveiligheid in Nederland. Daarom kijkt het CBR of bestuurders lichamelijk en geestelijk in staat zijn om auto te rijden.

Om te beoordelen of iemand het ADHD geschikt is om te rijden, moet er een Gezondheidsverklaring worden ingevuld. Het is volgens de Wegenverkeerswet 1994 (artikel 114) verplicht om alle vragen naar waarheid in te vullen. Je koopt deze Gezondheidsverklaring voor €33,80 (in 2017).

Lees alles over de Gezondheidsverklaring van het CBR

Specialistisch onderzoek

Bij de beoordeling van de rijvaardigheid bij ADHD is er altijd een rapportage van een medisch specialist nodig. Je wordt daarom na het invullen van de Gezondheidsverklaring doorverwezen naar een specialist.

Het is niet toegestaan om door je eigen psychiater te worden gekeurd. Je kunt dus alleen terecht bij een medisch specialist die het CBR toewijst.

Rijtest

Iemand met ADHD, die voor de eerste keer wordt beoordeeld door het CBR, moet na goedkeuring van de medisch specialist een rijtest afleggen. Met deze rijtest controleert het CBR of je veilig en verantwoord kunt autorijden.

Bij deze rijtest ligt over het algemeen de nadruk op ”zien”, ”denken” en ”doen”. Bij een rijtest voor mensen met ADHD ligt de nadruk vooral op ”denken”.

Autorijden met ADHD medicatie

ADHD medicijnen, zoals ritalin of Concerta, kunnen de symptomen van ADHD onderdrukken. Hierdoor kan het makkelijker zijn om auto te rijden, maar medicijnen kunnen de rijvaardigheid ook beïnvloeden. Met de meeste ADHD medicatie is het geen probleem om auto te rijden. 

Alle medicijnen die invloed hebben op de rijvaardigheid, zijn in 3 categorieën ingedeeld. Iedere categorie geeft aan hoeveel effect de medicijnen op de rijvaardigheid hebben.

Categorie 1

 • Geen tot weinig invloed op de rijvaardigheid
 • Vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van <0,5 g/l (<0,5‰)
 • Alleen de eerste dagen mogelijk invloed op de rijvaardigheid
 • Bijvoorbeeld: Ritalin, Concerta, Methylfenidaat

Categorie 2

 • Lichte tot mate invloed op de rijvaardigheid
 • Vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van 0,5 tot 0,8 g/l (0,5–0,8‰)
 • Het wordt ontraden om de eerste week te rijden
 • Bijvoorbeeld: Amfetamine, Dexamfetamine

Categorie 3

 • Ernstige tot gevaarlijke invloed op de rijvaardigheid
 • Vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van >0,8 g/l (>0,8‰)
 • Na een wenningsperiode van 1 jaar mag je eventueel weer rijden

Je kunt op rijveiligmetmedicijnen.nl eenvoudig controleren binnen welke categorie deze valt en dus in hoeverre invloed deze op de rijvaardigheid heeft.

Lees alles over autorijden met medicijnen

Het besluit van het CBR

Na het onderzoek van het CBR kan iemand met ADHD gewoon goedgekeurd worden voor een onbeperkt termijn. Het kan ook zijn dat er een termijnbeperking wordt opgelegd van 3 of 5 jaar. Je moet dan na 3 of 5 jaar opnieuw een keuring ondergaan.

ADHD op volwassen leeftijd

De meeste mensen weten op jonge leeftijd dat ze ADHD hebben. Bij sommige mensen wordt het pas ontdekt op een volwassen leeftijd.

Je hebt, wanneer de diagnose wordt gesteld, misschien al heel lang een rijbewijs. Het is niet verplicht om deze diagnose tussentijds te melden bij het CBR. Je bent wel verantwoordelijk voor je eigen veiligheid én dat van anderen. Het kan daarom verstandig zijn om een melding te maken bij het CBR via een Gezondheidsverklaring.

Je moet vervolgens een specialistisch onderzoek ondergaan en een rijtest afnemen. Je weet daarna zeker of het verantwoord is om te rijden én hebt alle verantwoordelijkheid genomen voor de veiligheid.

Autoverzekering

De meeste autoverzekeraars nemen het advies van het CBR over. Wanneer het volgens het CBR verantwoord is om te rijden, dan biedt de verzekeraar een autoverzekering aan.

Wanneer het volgens het CBR niet verantwoord is om te rijden en je gaat toch rijden, kan de verzekeraar proberen de eventuele schade op je te verhalen!

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Vergelijk autoverzekeringen

Je autoverzekering kan goedkoper. Ontdek nu wat de voordeligste verzekering van ons land is…