Schade aan een geparkeerde auto: wat dekt de autoverzekering?

Geschreven door Joost van Herpen
Geschreven door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Veel autoschades ontstaan op een parkeerplaats. Veel mensen hebben moeite met inparkeren en het wegrijden van een parkeerplaats.

Volgens een onderzoek uit 2015 van verzekeraar Allianz en voertuigonderdelen fabrikant Continental AG, wordt 80% van alle parkeerschades veroorzaakt gedurende het wegrijden van de parkeerplaats.

Daarnaast kan de schade natuurlijk ontstaan door vandalisme.

Hieronder staan alle veelvoorkomende oorzaken van autoschade op een parkeerplaats.

We vertellen wanneer de autoverzekering dekking biedt én wat je kunt doen om de schade te verhalen…

Schade aan een geparkeerde auto door vandalisme

Schade aan een geparkeerde auto kan ontstaan doordat iemand deze bewust heeft toegebracht, bijvoorbeeld door een zijspiegel eraf te trappen of met een sleutel langs de auto krast.

Hieronder staat wanneer de autoverzekering dekking biedt. Daarnaast geven we tips voor het verhalen van de schade:

Dekking autoverzekering

De WA verzekering vergoedt alleen schade die met je eigen auto is toegebracht aan anderen. De WA beperkt casco verzekering biedt deels dekking voor schade aan je eigen auto, maar doorgaans niet door vandalisme.

De autoverzekering die wel dekking biedt voor schade door vandalisme is de WA volledig casco verzekering (all risk).

Wanneer je een WA volledig casco verzekering hebt, kun je de schade claimen op de autoverzekering.

Deze schadeclaim zorgt wel voor een terugval in schadevrije jaren en no-claimkorting, behalve als de verzekeraar een no-blame-no-claim-regeling heeft. Daarnaast hebben volledig casco verzekeringen vaak een eigen risico [PLAY ▶️], bijvoorbeeld van 150 euro.

Alles bij elkaar genomen kan het daarom soms slimmer zijn om kleine schades voor eigen risico te nemen, hoe vervelend dat ook is.

Schade verhalen op de dader

Doe na een vandalismeschade aangifte bij de politie. De kans is misschien klein, maar misschien kan de politie achterhalen wie de dader is.

Vraag zelf camerabeelden op en informeer of er getuigen zijn, die misschien meer weten over de identiteit van de dader. Wanneer de dader gevonden wordt, dan kun je de schade op de dader verhalen.

Waarborgfonds

De schade door vandalisme is doorgaans niet te verhalen op het Waarborgfonds, behalve als de vandalismeschade is toegebracht door een andere auto.

Wanneer de schade te verhalen is op het Waarborgfonds heb je een eigen risico van 250 euro.

Lees alles over autoschade door vandalisme

Schade aan een geparkeerde auto door toedoen van een andere auto

Uiteraard kan de schade ook zijn toegebracht door een andere auto, die bijvoorbeeld wilde inparkeren óf de parkeerplaats wilde verlaten.

Hieronder staat of deze schade binnen de dekking van een autoverzekering valt. Daarnaast geven we tips om de schade te verhalen op een bekende dader, een onbekende dader óf het Waarborgfonds.

Dekking autoverzekering

Wanneer iemand anders tegen de geparkeerde auto is gereden, biedt de WA autoverzekering géén dekking. Deze zou wel dekking bieden als je zelf tegen een andere auto was gereden. De WA verzekering zou dan de schade aan de andere auto hebben vergoed.

De schade aan de eigen auto is ook niet te verhalen op de WA beperkt casco verzekering, omdat deze alleen dekking biedt voor brand, diefstal, ruitschade, botsing met wild en stormschade.

Je eigen schade is wel direct te verhalen op de WA volledig casco verzekering (all risk). Deze biedt namelijk een uitgebreide dekking voor schade aan de eigen auto.

Bekende dader

In het positieve geval is het bekend wie tegen je auto aangereden is, bijvoorbeeld omdat de dader op de parkeerplaats heeft gewacht tot je terug bent óf omdat die een briefje heeft achtergelaten.

Vul samen met de dader een schadeformulier in, zodat je alle gegevens van de dader hebt. Onderteken beide het schadeformulier en zorg zelf voor aanvullend bewijsmateriaal, zoals foto’s en getuigenverklaringen.

Het kan voorkomen dat de dader eerst heel behulpzaam is, maar later toch zijn standpunten veranderd en zegt niet aansprakelijk te zijn voor de schade.

Dan kan het schadeformulier met handtekenen, de foto’s en de getuigenverklaringen als bewijs dienen.

Verhaal de schade vervolgens bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Onbekende dader

Helaas kan het ook voorkomen dat iemand tegen je geparkeerde auto is gereden én vervolgens is doorgereden, zonder gegevens achter te laten.

Doe dan direct aangifte bij de politie.

Wanneer de politie de identiteit van de dader kan achterhalen, kun je de schade op de dader verhalen. Probeer zelf de identiteit van de dader te achterhalen, bijvoorbeeld door camerabeelden op te vragen en te zoeken naar getuigen.

Waarborgfonds

Wanneer het duidelijk is dat de schade veroorzaakt is door een andere auto, kan de schade mogelijk verhaald worden op het Waarborgfonds.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van het Waarborgfonds moet er een politie-aangifte zijn. Verder moeten er getuigenverklaringen worden ingevuld, van getuigen die kunnen aantonen dat de schade is ontstaan door een onbekende dader.

Op schades die worden vergoedt door het Waarborgfonds zit een eigen risico van 250 euro, waardoor kleinere schades voor eigen rekening komen.

Lees alles over het Waarborgfonds

Schade aan een geparkeerde auto door een fietser

Parkeerplaatsen zijn geen onbekend terrein voor fietsers. Regelmatig wordt een autoschade toegebracht door een fietser.

Hieronder staat wanneer de schade te verhalen is op de autoverzekering. Verder vertellen we meer over het verhalen van de schade op een bekende dader, een onbekende dader en het Waarborgfonds.

Dekking autoverzekering

De WA autoverzekering en de WA beperkt casco verzekering bieden beide géén dekking voor schade aan de eigen auto, als deze is toegebracht door een fietser. De schade is wel te verhalen op de WA volledig casco verzekering.

Bekende dader

Volgens Artikel 185 van de Wegenverkeerswet worden fietsers beschermd in het verkeer. Deze bescherming geldt bijvoorbeeld bij een aanrijding met een fietser.

Wanneer een fietser tegen een geparkeerde auto rijdt is deze wet niet van toepassing. De auto stond namelijk geparkeerd en nam daardoor niet deel aan het verkeer. Daarom is de schade dus te verhalen op de fietser.

Wanneer de fietser is blijven wachten op de parkeerplaats óf zijn of haar gegevens heeft achtergelaten, dan kun je de fietser aansprakelijk stellen. Hiermee is de schade te verhalen op de fietser.

Onbekende dader

Het komt ook voor dat een fietser (bewust) langs een auto schraapt en vervolgens snel doorrijdt. Doe dan direct aangifte bij de politie.

Als de politie de fietser kan vinden, kan de schade op hem of haar worden verhaald. Je kunt zelf proberen om de identiteit van de fietser te achterhalen door camerabeelden op te vragen en met getuigen te praten.

Waarborgfonds

Het Waarborgfonds vergoedt alleen schade die zijn toegebracht door andere motorvoertuigen. Daarom is de schade die de fietser heeft toegebracht aan de geparkeerde auto niet te verhalen op het Waarborgfonds.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice...

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen