Problemen met afhandelen autoschade, wat nu?

Geschreven op 10-12-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Autoschade is nooit leuk, maar het is extra vervelend als er problemen ontstaan bij de schade-afhandeling.

Het afhandelen van een schade kan op allerlei manieren mislopen. Denk hierbij aan een tegenpartij die niet wil meewerken óf de schade alleen buiten de verzekering om wil regelen. Of aan een tegenpartij die is doorgereden na een aanrijding en geen gegevens heeft achtergelaten.

Wanneer de schade door de verzekeraar in behandeling is genomen, kan er discussie ontstaan over de hoogte van het schadebedrag dat door een expert is vastgesteld.

Hieronder staat hoe je problemen bij het afhandelen van een schade kunt voorkomen én kunt oplossen. Vergelijk daarna even alle autoverzekeringen...

Aanrijding, wat nu?

Wanneer de schade is ontstaan door een aanrijding met een ander voertuig, zijn hier de stappen die je kunt nemen:

Veiligheid

Breng eerst iedereen in veiligheid. Bel de politie of ambulance wanneer er gewonden zijn.

Verlaat de locatie van het ongeval niet zonder gegevens achter te laten, want dit is strafbaar.

Waarschuw eventueel andere verkeersdeelnemers met een gevarendriehoek.

Gegevens verzamelen van de tegenpartij

Verzamelen vervolgens de gegevens van de tegenpartij. Vul samen een een Europees Schadeformulier in. Je hebt hierdoor alle benodigde gegevens van de tegenpartij, zoals de persoonsgegevens, de voertuiggegevens en de contactgegevens van de verzekeraar.

Je kunt de achterkant van het schadeformulier thuis invullen.

Ga de schade niet onderling regelen, omdat dit vaak voor problemen zorgt.

Gegevens van getuigen

Zoek direct naar getuigen die de aanrijding hebben zien gebeuren.

Vraag de contactgegevens van de getuigen voordat deze de plaats van het ongeval willen verlaten. Vraag de getuigen om een getuigenverklaring in te vullen.

Wanneer er uiteindelijk discussie ontstaat over wie aansprakelijk is, dan kunnen deze getuigenverklaringen de doorslag geven.

Foto’s maken van de aanrijding

Naast getuigen kunnen foto’s ook dienen als bewijsmateriaal.

Maak meerdere foto’s van verschillende hoeken, zodat er een goed beeld ontstaat van de aanrijding. Zet alle details op de foto. Denk aan remsporen en glas op de weg.

Politie-rapportage

Als de politie aanwezig is, vraag dan om een proces-verbaal. Wijs de politie op eventuele remsporen en glasscherven.

Lees meer over wat te doen na een aanrijding

De tegenpartij wil niet meewerken, wat nu?

Soms komt het voor dat een tegenpartij niet wil meewerken aan het afhandelen van de schade.

Bel de politie als de tegenpartij geen schadeformulier wil invullen. Schrijf het kenteken van de tegenpartij op, zodat de politie kan achterhalen wie de autoverzekeraar van de tegenpartij is.

Rechtstreeks vorderingsrecht

Volgens het rechtstreeks vorderingsrecht, onderdeel van de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM), is de schade rechtstreeks te verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij.

Hierdoor is het dus niet nodig om zaken te regelen met iemand die niet wil meewerken. Je kunt dit gewoon met de verzekeraar van de tegenpartij regelen.

Help! De tegenpartij wil het schadeformulier niet invullen

De tegenpartij is doorgereden, wat nu?

De problemen met het afhandelen van een schade kunnen direct ontstaan, wanneer de tegenpartij na de aanrijding doorrijdt.

Wat kun je dan doen?

Schade verhalen op eigen autoverzekering

Wanneer de dader ervandoor is gereden na een aanrijding, kun je de schade mogelijk verhalen op je eigen autoverzekering.

De WA volledig casco verzekering biedt een uitgebreide dekking voor schades die zijn toegebracht aan je eigen auto. De WA en WA beperkt casco verzekering bieden in deze situatie vaak geen dekking.

Schade verhalen op het Waarborgfonds

Wanneer de schade is toegebracht door een ander voertuig, dan is de schade mogelijk ook te verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Het Waarborgfonds is opgericht door vele verzekeraars om schades te vergoeden die zijn ontstaan door onbekende daders.

Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding van het Waarborgfonds, moet er worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld een aangifte doen en getuigen hebben.

Lees alles over een schade zonder dader én het verhalen van een schade op het Waarborgfonds

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]