Alle autobelastingen

In Nederland is het duur om auto te rijden. Dit komt vooral door alle belastingen die worden geheven op het kopen, het bezitten én het rijden van een auto.

Hieronder staan deze verschillende belastingen. Daarnaast vertellen we meer over de belasting over verzekeringen…

BPM

BPM is een afkorting van Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. BPM wordt het in rekening gebracht bij het kopen van een nieuwe auto. Daarnaast moet je (rest)BPM betalen bij het importeren van een auto uit het buitenland.

De hoogte van de BPM wordt bepaald door de CO2-uitstoot van een auto. Daarbij worden 5 verschillende tariefschijven gebruikt. Je betaalt hierdoor een bedrag per gram CO2 die wordt uitgestoten.

Lees meer over BPM

BTW

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Wanneer je een nieuwe auto koopt betaal je deze BTW via de autodealer. De BTW is 21% en is in de catalogusprijs inbegrepen.

Wegenbelasting

Vanaf het moment dat een auto op naam staat is het verplicht om wegenbelasting te betalen. Wegenbelasting is een belasting voor het bezitten van een auto.

Het grootste gedeelte van de wegenbelasting gaat naar de overheid, maar een deel wordt geïncasseerd door de provincie. De provincie mag zelf kiezen hoeveel opcenten ze vragen. Daarom is de hoogte van deze wegenbelasting in iedere provincies anders.

De hoogte van de wegenbelasting wordt daarnaast bepaalt door het gewicht van de auto. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de wegenbelasting. Verder betaal je meer wegenbelasting voor een LPG- en dieselauto dan voor een benzineauto. Auto’s die alleen een elektromotor óf waterstofverbrandingsmotor hebben zijn vrijgesteld van wegenbelasting.

Lees meer over wegenbelasting

Accijns

Brandstofprijzen zijn hoog. Dat komt vooral door de accijnzen, een belasting op brandstof. 

De brandstofprijs bestaat voor meer dan de helft uit belastingen! Bij benzine bestaat meer dan 60% uit accijnzen. Op diesel bestaat meer dan 50% uit accijnzen. In 2019 zijn de accijnzen verhoogd, waardoor autorijden opnieuw duurder is geworden.

Over brandstof, inclusief accijns, wordt ook nog eens BTW geheven. Dit betekent dat de overheid een belasting over een belasting heft.

Assurantiebelasting

Over de premie van een autoverzekering wordt ook belasting geheven. Dit is de zogenaamde assurantiebelasting.

De assurantiebelasting wordt ook geheven over aanvullende autoverzekeringen, zoals een schadeverzekering inzittenden en een rechtsbijstanddekking.

Voor 2007 was de belasting op verzekeringen ”slechts” 7%. In 2013 is de assurantiebelasting meer dan verdubbeld naar 21%. In 2019 is de belasting op verzekeringen nog steeds 21%.

Je betaalt deze assurantiebelasting over de premie, inclusief de poliskosten. De autoverzekeraar brengt deze belasting in rekening en draagt deze vervolgens af aan de belastingdienst.

Lees alles over assurantiebelasting

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in ‘s-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk autoverzekeringen

Het is enorm duur om een auto te bezitten. Je kunt weinig doen aan alle belastingen, maar kunt wel zelf een goedkope autoverzekering kiezen. Vergelijk daarom alle autoverzekeringen en sluit een goede én betaalbare verzekering af…