Krassen op de auto door vandalisme
Sommige vandalen lopen met een sleutel rond om krassen op auto’s te zetten. Het kan zorgen voor diepe krassen over de gehele lengte van de auto.
Het repareren van deze krassen kan duur zijn, waardoor het mooi zou zijn als de verzekeraar dekking biedt…
Wat te doen?
Doe eerst aangifte bij de politie. Je hebt deze politie-aangifte nodig om de schade te claimen op de autoverzekering. De politie kan vervolgens moeite doen om de dader op te sporen. Hierdoor is de schade mogelijk te verhalen op de dader.
Wat dekt de autoverzekering?
De WA en WA beperkt casco verzekering biedt geen dekking voor schade door vandalisme. Vandalismeschade is helaas niet te verhalen op het Waarborgfonds, omdat deze alleen schades vergoedt die zijn toegebracht door andere motorvoertuigen.
De schade is wél te verhalen op de WA volledig casco verzekering. Deze biedt namelijk dekking voor vandalisme en het bekrassen van iemands auto valt onder vandalisme.
Gevolgen voor de no-claimkorting
Bij veel verzekeraars verlies je schadevrije jaren wanneer je vandalismeschade claimt. Hierdoor kun je no-claimkorting verliezen, waardoor de autoverzekering duurder wordt.
Verder kan het zijn dat de verzekeraar een eigen risico in rekening brengt. Het kan daarom slim zijn om kleine schades zelf te betalen.
Sommige verzekeraars, waaronder ASR, hebben een no blame – no claim regeling. Het betekent als de schade buiten je schuld ontstaat, je géén schadevrije jaren of korting verliest.
Krassen op de auto door een auto-inbraak
Wanneer dieven inbreken in een auto, kunnen ze schade achterlaten. Ze kunnen krassen op de auto achterlaten, doordat ze bijvoorbeeld met een schroevendraaier het slot wilde openen óf het portier hebben geforceerd.
Hieronder staat of de autoverzekering dekking biedt…
Wat te doen?
Doe meteen aangifte bij de politie. Deze aangifte is nodig om de schade te claimen op de verzekering.
Met een aangifte kan de politie de inbreker proberen op te sporen. Wanneer de politie de inbreker kan vinden is de schade mogelijk op de inbreker te verhalen.
Wat dekt de autoverzekering?
De WA autoverzekering biedt alleen dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Deze verzekering biedt dus géén dekking voor schade door krassen op je eigen auto.
Vaak is de schade wel te verhalen op de WA beperkt casco verzekering én de WA volledig casco verzekering.
De schade is niet te verhalen op het Waarborgfonds, omdat deze alleen schades vergoedt die zijn toegebracht door andere motorvoertuigen.
Gevolgen voor de no-claimkorting
Bij de meeste verzekeraars is de schade te verhalen op de WA beperkt casco verzekering.
Vaak verlies je dan geen schadevrije jaren. Verzekeraars kunnen wel een eigen risico in rekening brengen, waardoor je een deel van schade zelf moet betalen.
Krassen op de auto door een andere auto – de dader is bekend
Misschien zijn de krassen toegebracht door een andere auto. De dader is zo eerlijk geweest om te stoppen of de gegevens achter te laten.
Wat te doen?
Vul samen met de dader een schadeformulier in en stuur deze naar de verzekeraar.
Als je een WA of WA beperkt casco verzekering hebt dan moet je de schade zelf verhalen op de tegenpartij, behalve als je een rechtsbijstandverzekering hebt.
Wat dekt de autoverzekering?
Wanneer je een WA volledig casco verzekering hebt, kun je de schade eerst laten uitbetalen door de verzekeraar. Vervolgens zal de verzekeraar de schade voor je verhalen bij de tegenpartij.
Gevolgen voor de no-claimkorting
Wanneer je de schade eerst laat uitkeren door de WA volledig casco verzekering, verlies je schadevrije jaren.
Wanneer de verzekeraar de schade heeft verhaald op de tegenpartij wordt het verlies van schadevrije jaren teruggedraaid.
Krassen op de auto door een andere auto – de dader is onbekend
Sommige mensen zijn minder eerlijk. Ze schaven langs iemands auto en rijden vervolgens door zonder gegevens achter te laten.
Wat te doen?
Doe bij een schade zonder dader aangifte bij de politie. Verzamel vervolgens getuigen die kunnen aantonen dat de schade is ontstaan door een onbekende dader. Vul samen getuigenverklaringen in.
Je hebt deze nodig om de schade te verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer.
Wat dekt de autoverzekering?
De WA en WA beperkt casco verzekering biedt géén dekking als de schade is toegebracht door een onbekend voertuig. De schade is wel te verhalen op de WA volledig casco verzekering.
Als je een WA of WA beperkt casco verzekering hebt, dan kun je de schade indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer.
Wanneer je een WA volledig casco verzekering hebt, kun je de schade laten uitkeren door de verzekeraar. Vervolgens zal de verzekeraar de schade proberen te verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer.
Gevolgen voor de no-claimkorting
Als de schade wordt vergoed door de WA volledig casco verzekering, dan verlies je schadevrije jaren.
Als de verzekeraar de schade kan verhalen op het Waarborgfonds, dan wordt het verlies van schadevrije jaren teruggedraaid.
Krassen op de auto door eigen schuld
Je hebt de krassen op de auto misschien zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld doordat je met een winkelwagen langs de auto bent geschaafd. Of misschien ben je bij het parkeren langs een muur gereden.
Wat te doen?
De schade die je zelf hebt veroorzaakt is alleen te verhalen op de WA volledig casco verzekering.
Vul een schadeformulier in als je in aanmerking komt voor een vergoeding. Stuur het schadeformulier vervolgens naar de verzekeraar zodat deze de schade in behandeling kan nemen.
Wat dekt de autoverzekering?
De WA en WA beperkt casco verzekering bieden dus geen dekking voor schade die zelf aan de auto is toegebracht. Alleen de WA volledig casco verzekering vergoedt deze schade.
Gevolgen voor de no-claimkorting
Wanneer je deze schade laat uitkeren door de WA volledig casco verzekering, dan verlies je schadevrije jaren. Hierdoor verlies je mogelijk no-claimkorting, waardoor je meer premie gaat betalen.
Verder kan het zijn dat er een eigen risico in rekening wordt gebracht, waardoor je een deel van de schade zelf moet betalen.
Wanneer het slechts een aantal krassen zijn, kan het slimmer zijn om de schade voor eigen rekening te nemen.
Je kunt de verzekeraar laten berekenen wat goedkoper is: de schade laten vergoeden of zelf betalen.