Veilig autorijden begint met de volle aandacht bij het verkeer houden. Helaas gaat het hier vaak mis. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) ontstaan 20 tot 30 procent van de ongevallen door afleiding.

Het is ons doel om ervoor te zorgen dat iedereen een goedkope autoverzekering kan afsluiten. We besteden daarom regelmatig aandacht aan verkeersveiligheid. Wanneer we allemaal minder schades veroorzaken voorkomen we niet alleen verkeersslachtoffers, maar zorgen we er ook voor dat alle premies omlaag kunnen.

Daarom vertel ik hieronder over de gevaarlijkste afleidingen tijdens het rijden. Je kunt vervolgens extra oplettend zijn op deze afleidingen en hopelijk een aanrijding voorkomen…

Gebruik van de telefoon

Het is één van de grootste afleidingen in het verkeer: de smartphone.

Het aantal mensen dat ”verslaafd” is aan de smartphone is enorm toegenomen. Je ziet dit overal terug, dus ook in het verkeer. Je ziet het ‘s ochtends onderweg naar het werk. Veel bestuurders kunnen hun telefoon niet loslaten met alle gevolgen van dien.<

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vallen er ieder jaar zo’n 600 slachtoffers door bellen tijdens het rijden.

Veel bestuurders zijn zich niet bewust van de risico’s. Ze brengen zichzelf én andere weggebruikers daarmee in gevaar. Waarschijnlijk is Whatsappen achter het stuur nog veel gevaarlijker dan bellen. Volgens de SWOV neemt de kans op een ongeval drastisch toe tijdens het versturen van een Whatsappbericht.

De Universiteit van Utah deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat 97,5% van de bestuurders niet veilig kan rijden terwijl de telefoon wordt bediend.

Genoeg redenen om de telefoon niet aan te raken in de auto. Wanneer dit moeilijk is kun je eens kijken naar de Veilig rijden apps.

Eten en drinken

Veel bestuurders doen het wel eens: eten en drinken achter het stuur. Je haalt koffie bij de benzinepomp of koopt een hamburger bij de MacDrive.

Het is in Nederland niet verboden om te eten en drinken achter het stuur. Wanneer je je bijvoorbeeld gaat slingeren met de auto, dan kan de politie een boete geven.

De politie let hier op, omdat eten en drinken achter het stuur voor veel afleiding kan zorgen. Je moet het eten misschien uit de verpakking halen óf kunt per ongeluk knoeien. Wanneer je met je koffie knoeit wil je dit waarschijnlijk meteen schoonmaken. 

Het zorgt voor veel afleiding, wat kan zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Verkeersagressie

Het internet staat vol met voorbeelden van verkeersagressie. Het zorgt voor hele gevaarlijke situaties.

Sommige bestuurders worden bijvoorbeeld agressief omdat ze het gevoel hebben te worden afgesneden. In plaats van zich te focussen op het verkeer gaan ze ruzie maken met andere weggebruikers.

Ondertussen gaat het overige verkeer aan ze voorbij, waardoor de kans op een aanrijding aanzienlijk toeneemt.

In 2015 wilde de overheid meer snelwegagenten inzetten om verkeersagressie tegen te gaan. Helaas is hier nog weinig van te merken.

”Ik heb wel eens meegemaakt dat twee bestuurders hun verkeersruzie midden op de snelweg aan het uitvechten waren. Ik kwam met hoge snelheid aanrijden en opeens stonden beide bestuurders stil op de snelweg om hun ruzie uit te vechten. Ik kon nog net uitwijken naar de vluchtstrook, maar het had ook anders af kunnen lopen”

Afleiding door passagiers

Wanneer je vermoeid bent tijdens het rijden kunnen passagiers helpen om je wakker te houden. Je kunt als bestuurder echter ook worden afgeleid door de passagiers.

Zo kan een volle auto met hard pratende passagiers voor veel afleiding zorgen, zeker wanneer je bijvoorbeeld onderweg bent naar een uitgaansgelegenheid en sommige passagiers hebben gedronken.

Ruzie met de medebestuurder

Ruzies in het verkeer spelen zich niet alleen af met andere bestuurders, maar bijvoorbeeld ook tussen partners.

Het is onverstandig om met ruzie in de auto te stoppen. De frustraties kunnen voor onveilige situaties zorgen.

Veel ruzies ontstaan door kritiek op het rijgedrag van de bestuurder. Gelukkig hebben we tegenwoordig allemaal een smartphone met Google maps, waardoor ruzies over het kaartlezen minder voorkomen.

Kinderen in de auto

Het is heel belangrijk om veilig te rijden met kinderen in de auto, maar kinderen kunnen voor enorm veel afleiding zorgen.

Denk daarbij aan kinderen die ruzie maken met elkaar. Of bijvoorbeeld een baby die aan het huilen is, waardoor één van de ouders deze tijdens het rijden wil kalmeren. Sommige ouders passen hun achteruitkijkspiegel zelfs aan om hun kinderen in de gaten te houden. Uiteraard is dit zeer onverstandig!

Volgens onderzoek van het Australische Monash University Accident Research Centre (MUARC) zorgen kinderen voor 12 keer zo veel afleiding achter het stuur dan bellen achter het stuur. Volgens het onderzoek haalt de gemiddelde ouder tijdens een rit van slechts 16 minuten maar liefst 3 minuten en 22 seconden van de weg!

Wanneer je ook regelmatig met een hond in de auto rijdt, moet je even onze tips checken om veilig te rijden met een hond in de auto.

Opmaken

Veel vrouwen doen hun make-up wel eens op terwijl ze aan het rijden zijn. Ze staan ‘s ochtends te laat op en doen de make-up op daarom op in de auto. Wanneer je ‘s ochtends om je heen kijkt zie je zo nu en dan een vrouw die de binnenspiegel als make-up spiegel gebruikt om lippenstift of mascara op te doen.

Veel vrouwen doen dit terwijl ze voor een stoplicht staan of terwijl ze in de file staan, maar er zijn ook vrouwen die denken dat ze make-up op kunnen doen terwijl ze rijden. Het is logisch dat het de kans op een aanrijding vergroot.

Radio en navigatie bedienen

In Nederland is het toegestaan om de radio- en navigatie te bedienen gedurende het rijden. Je mag bijvoorbeeld ook een CD verwisselen.

Dat het toegestaan is betekent niet dat het ongevaarlijk is. Wanneer je een andere CD moet pakken kun je je aandacht moeilijker bij het verkeer houden, waardoor de kans op een aanrijding toeneemt.

Het is overigens wel verboden om de telefoon te bedienen tijdens het rijden. Omdat veel mensen hun autoradio en navigatie tegenwoordig bedienen via de telefoon, overtreden ze daarmee de wet.

Veilig rijden?

Als je meer wil weten over veilig rijden, check dan onze 8 tips om veiliger deel te nemen aan het verkeer.