Veilig rijden met een ”veilig rijden app”

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Smartphones maken het leven makkelijker en leuker, maar kunnen tijdens het rijden voor gevaar zorgen. Veel mensen gebruiken hun telefoon tijdens het rijden, om even Facebook of Whatsapp te checken.

Volgens een onderzoek van TNO is de kans op een ongeluk 23 keer groter als iemand aan het appen is.

De telefoon gebruiken tijdens het rijden kan dus levensgevaarlijk zijn én zorgen voor verkeersdoden! Daarom staan er boetes op het rijden met een telefoon in de hand.

Om de verkeersveiligheid te bevorderen hebben Apple en Samsung én een aantal Nederlandse autoverzekeraars ”veilig rijden apps” ontwikkeld. Wanneer we allemaal veiliger rijden, ontstaan er minder schades. Hierdoor worden autoverzekeringen uiteindelijk goedkoper.

Lees daarom nu alles over rijden met een smartphone. Wat mag wel én wat mag niet? Wat zijn de gevolgen van rijden met een telefoon?

Check vervolgens wat de beste apps zijn om veilig te rijden…

Bellen tijdens het rijden, mag dat?

Het is volgens de Rijksoverheid verboden om een telefoon in de hand te hebben tijdens het rijden.

Het is daarnaast verboden om de telefoon te klemmen, bijvoorbeeld tussen oor en schouder, en op die manier te bellen.

Het is wel toegestaan om de telefoon handsfree te bedienen via het dashboard van de auto, als deze voor het rijden is ingesteld. Spraakbediening is ook toegestaan.

Bellen in een stilstaande auto, mag dat?

Het is toegestaan om te bellen of te appen in een stilstaande auto die geparkeerd is, bijvoorbeeld op een parkeerplaats of langs de weg.

Het is daarnaast toegestaan om te bellen of appen wanneer je voor een rood stoplicht staat. Wanneer het stoplicht groen wordt en je gaat rijden is bellen of appen niet meer toegestaan.

Je moet de telefoon dus vóór het rijden wegleggen.

Hoe hoog is de boete voor rijden met een telefoon?

Op rijden met een telefoon in de hand staat een hoge boete.

In 2018 is deze boete 230 euro. In 2019 is deze boete verhoogd naar 240 euro.

Gevangenisstraf

Het is zelfs mogelijk om een gevangenisstraf te krijgen voor rijden met een telefoon in de hand.

Anderen ernstig in gevaar brengen

Je kunt een gevangenisstraf krijgen wanneer je andere weggebruikers ernstig in gevaar brengt óf een ernstig ongeluk veroorzaakt, zeker wanneer deze een dodelijke afloop heeft.

Begin 2018 is er een bericht naar buiten gebracht door de Rijksoverheid. Hierin werd aangekondigd dat Grapperhaus, minister van Veiligheid en Justitie, de maximumstraffen voor bestuurders die anderen ernstig in gevaar brengen wil verhogen.

Gevangenisstraf van maximaal 6 jaar

Volgens zijn wetsvoorstel kunnen mensen die een ongeluk veroorzaken door roekeloos rijgedrag maximaal zes jaar gevangenisstraf krijgen.

Wanneer mensen geen ongeluk veroorzaken, maar andere weggebruikers wel ernstig in gevaar brengen, kan de maximale gevangenisstraf twee jaar worden.

Dekt de autoverzekering schade die ontstaat door een telefoon?

Wanneer je een schade veroorzaakt, doordat je met je  telefoon in de hand aan het rijden bent, keert de WA autoverzekering uit. De verzekeraar keert de schade van het slachtoffer uit.

Wanneer de verzekeraar kan bewijzen dat de schade is ontstaan doordat je aan het bellen of appen was, kan deze een verhaalactie opstarten. De verzekeraar kan dan proberen om de schade op je te verhalen.

Veilig rijden apps

Iedereen weet dat rijden met een telefoon in de hand gevaarlijk is, maar toch doen veel mensen het. Het kan erg verslavend zijn om even een app te sturen of social media te checken. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei apps te downloaden die zich richten op veiligheid in het verkeer.

Deze apps zijn te downloaden in de App Store of Google Play óf staan standaard geïnstalleerd op de telefoon. Deze ”veilig rijden apps” worden uitgebracht door merken als Apple en Samsung, óf verzekeraars zoals Interpolis en ASR.

Uiteraard is de telefoon uitzetten het veiligst, maar voor als je je telefoon aan wil laten staan, zijn hier de 4 beste apps om veilig te rijden:

1. Do not disturb while driving

Smartphones van Apple kunnen de functie ”Do not disturb while driving” gebruiken tijdens het rijden. Deze applicatie van Apple kan zien wanneer je in de auto zit, bijvoorbeeld doordat je telefoon contact maakt met bluetooth in de auto.

De app zorgt voor veiligheid omdat de app notificaties, whatsApp-berichten en telefoongesprekken dempt. De telefoon maakt geen geluid meer en de schermverlichting blijft uit.

Het is daarnaast zelfs mogelijk om berichten automatisch te laten beantwoorden, waaraan de verzender weet dat je aan het rijden bent.

Wanneer de verzender van het bericht je écht nodig heeft, omdat het een noodsituatie is, kan deze ”urgent” sturen. Hierdoor wordt de ”Do not disturb while driving” gedeactiveerd.

2. In-Traffic Reply

Samsung heeft ”In Traffic Reply” ontwikkeld om de verkeersveiligheid te bevorderen. Samsung installeert de app standaard op alle nieuwe Samsung-telefoons.

Deze applicatie dempt alle notificaties, zoals de Apple-app. Verder reageert ”In Traffic Reply” ook op berichten en telefoongesprekken, terwijl jij aan het rijden bent.

De app laat degene die contact met je opneemt weten dat je achter het stuur zit.

Downloaden Google Play

3. Automodus

Verzekeraar Interpolis heeft een eigen app ontwikkeld, genaamd ”AutoModus”. Met deze app wil de verzekeraar bijdragen aan de verkeersveiligheid en schades voorkomen.

Volgens de verzekeraar hebben bestuurders die ”Automodus” gebruiken 25% minder kans op autoschades.

De app van Interpolis is vergelijkbaar met de andere apps, alleen moet je deze zelf activeren. De app zorgt ervoor dat notificaties worden gedempt.

Het is wel mogelijk om muziek te luisteren en de navigatie te gebruiken.

Downloaden Google Play en App Store

4. Rij Veilig App

De ”Rij veilig app” is een applicatie van ASR. Deze autoverzekeraar wil net als Interpolis bijdragen aan de verkeersveiligheid in Nederland en ervoor zorgen dat ze minder schades hoeven te vergoeden.

De ”Rij veilig app” van ASR wordt automatisch ingeschakeld wanneer je begint met rijden. Alle afleidende meldingen worden geblokkeerd. Het is wel mogelijk om handsfree te bellen én om de navigatie te gebruiken.

Wanneer je stopt met rijden, wordt de app weer gedeactiveerd en komen de berichten weer binnen.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen