Autoschade door eigen kind: wat dekt de autoverzekering?

Staat online sinds: 2 december 2018

Kinderen kunnen op allerlei manieren schade toebrengen aan je auto. Je hebt misschien een klein kind die je eigen auto beschadigd heeft óf krassen op de auto van de buurman heeft gezet.

Of misschien heeft je volwassen kind je auto geleend en vervolgens schade toebracht aan je eigen auto óf die van iemand anders.

Hieronder staan 3 situaties waarin een kind schade heeft toegebracht aan een auto. Voor iedere situaties waarin een kind schade heeft veroorzaakt, vertellen of deze te verhalen is op de autoverzekering…

Situatie 1: Schade aan eigen auto door eigen kind

Kleine kinderen kennen de waarde van auto’s niet en willen nog wel eens onbedoeld schade toebrengen. Het komt voor dat kleine kinderen krassen op de auto zetten, een deuk in de auto schoppen met een voetbal óf met de fiets langs de auto schaven. Wordt deze schade vergoed door de autoverzekering?

WA

De WA autoverzekering biedt alleen dekking voor schade die met de auto wordt toegebracht aan iemand anders. Wanneer je eigen kind schade toebrengt aan je eigen auto, dan biedt deze verzekering géén dekking.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto, bijvoorbeeld voor brand, diefstal en ruitschade. Deze verzekering biedt echter géén dekking voor schade die is toegebracht door je eigen kind.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor schade die ontstaat door eigen schuld. Wanneer je eigen kind schade toebrengt aan de auto, wordt dit gezien als eigen schuld. De schade valt dus te verhalen op de WA volledig casco verzekering.

Na een claim op deze verzekering, verlies je wel schadevrije jaren, waardoor je mogelijk meer premie gaat betalen. Daarnaast kan de verzekeraar een eigen risico hebben, waardoor je de schade maar deels vergoed krijgt. Hierdoor kan het slimmer zijn om kleine schades voor eigen rekening te nemen.

Situatie 2: Schade aan de geparkeerde auto van iemand anders door eigen kind

Kleine kinderen kunnen niet alleen de eigen auto beschadigen, maar bijvoorbeeld ook die van de buurman. Wat gebeurd er dan?

Wanneer de auto van de buurman een WA volledig casco verzekering heeft, dan zou die de schade eerst kunnen claimen bij zijn eigen autoverzekeraar. Hierdoor kan hij de auto meteen laten repareren.

Vervolgens kan de buurman óf de verzekeraar de schade verhalen op jou als ouder. Vaak biedt de aansprakelijkheidsverzekering dekking voor de schade die je kind aan de auto van iemand anders heeft toegebracht, zeker wanneer het kind onder de 14 jaar is.

Situatie 3: Schade aan eigen auto met eigen kind als bestuurder

Je hebt misschien een volwassen kind die je auto heeft geleend en vervolgens schade heeft toegebracht aan de geleende auto. Wanneer biedt de autoverzekering dekking?

De WA verzekering dekt de schade die met de auto is toegebracht aan anderen. Als je schade hebt aan je eigen auto én het is niet de schuld van je kind, dan kun je deze schade verhalen op de tegenpartij.

Wanneer je schade hebt aan je eigen auto én het is wél de schuld van je eigen kind, dan is deze vaak alleen te verhalen op de WA volledig casco verzekering. Bij een claim op de WA volledig casco verzekering verlies je schadevrije jaren, waardoor je de overweging moet maken om de schade wél of niet te claimen.

Kind als regelmatige bestuurder

Het is toegestaan om je auto zo nu en dan uit te lenen aan je kind. Wanneer je kind vaak in de auto rijdt wil de verzekeraar dit weten, omdat die de premie kan aanpassen. Beginnende bestuurders zijn risicovoller om te verzekeren en betalen daarom meer premie.

Sommige ouders geven zichzelf op als regelmatige bestuurder, terwijl hun kind in werkelijkheid het meeste in de auto rijdt. Op deze manier willen ze besparen op een autoverzekering. Het is alleen niet toegestaan en wordt gezien als verzekeringsfraude. Wanneer de verzekeraar hierachter komt, dan kan deze bij schade weigeren om een vergoeding te betalen.

Als het kind de regelmatige bestuurder is, dan kan die beter zelf een autoverzekering afsluiten. Op deze manier bouwt die zelf schadevrije jaren op. Op Lastenvrij staan betaalbare autoverzekeringen voor beginners.

Lees verder: autoverzekering afsluiten voor je kind, mag dat?

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Het is steeds eenvoudiger om de goedkoopste autoverzekering te vinden. Vergelijken kan binnen een minuut en afsluiten kan eenvoudig online.

Check nu de actuele prijzen van autoverzekeringen en kies een goede, betaalbare verzekering:

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding Staat online sinds: 11 december 2018 Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is...